Niektorí kandidáti na šéfov krajov podľa Sulíka nefinancujú kampaň čisto. Menoval Freša, Kusého, Škultétyho

Niektorí kandidáti na šéfov krajov podľa Sulíka nefinancujú kampaň čisto. Menoval Freša, Kusého, Škultétyho

Bratislava 13. októbra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Ľudia by sa mali zaujímať o to, akým spôsobom financujú volebnú kampaň kandidáti na predsedov samosprávnych krajov, ktorým chcú dať hlas. Odporučil im to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente predseda SaS Richard Sulík. Upozorňuje na niektorých kandidátov, pri ktorých môžu byť podľa neho podozrenia o financovaní.

Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík

Ako príklad uviedol kandidátov na predsedov Bratislavského kraja Rudolfa Kusého a Pavla Freša či kandidáta na šéfa Trenčianskeho kraja Štefana Škultétyho. Šéf SaS varuje, že za “bombastickými kampaňami” môžu byť oligarchovia, ktorí si svoju podporu budú chcieť neskôr vybrať. Neverí kandidátom, ktorí hovoria, že celý svoj majetok dávajú do volebnej kampane.

Reklama

Kusý podľa Sulíka tvrdí, že míňa vlastné úspory. Šéf liberálov sa pýta, kto založí vlastný byt, okrem Radoslava Procházku, aby dal peniaze do kampane s neistým výsledkom, “len tak, lebo chce páchať dobro”? pričom narážal na vyhlásenie Mičeva. Kusý je navyše podľa Sulíka spoločníkom vo firme, ktorá má dlhy. “Tak na jednej strane založí svoj byt, dostane peniaze, všetky svoje úspory dá do kampane a zároveň dlží štátu 6700 eur. Takýto človek má poctivo a čestne viesť župu?” zamýšľa sa Sulík.

Upozorňuje aj na Freša a jeho transparentný účet, kde majú byť všetky príjmy aj výdavky na kampaň. “Transparentný účet pána Freša má príjmy dokopy asi päť eur a rovnako výdavky asi päť eur,” opísal Sulík.

Reklama

Problematická je podľa Sulíka aj Škultétyho kampaň. “Aj tam je dôležité vedieť, odkiaľ zobral peniaze, aké sú, koho, čo za to sľúbil, koľko ich je a či je to v súlade s tým, čo zodpovedá jeho majetkovým pomerom,” povedal Sulík. Je podľa neho smiešne, keď sa kandidát postaví a povie, že všetko, čo vlastní, dáva do kampane.

“Musíme voliť len takých kandidátov, ktorých kampane sú financované poctivo a vysvetliteľne,” doplnil Sulík, ktorý vyzdvihol financovanie kampane kandidátov SaS. “Postupujeme čestne,” uzavrel.

Kandidáti na predsedov samosprávnych krajov môžu minúť na predvolebnú kampaň najviac 250.000 eur. Ak kampaň vedie politická strana alebo hnutie, tie môžu minúť maximálne 500.000 eur. Kampaň môže viesť aj tretia strana, ktorá musí byť zapísaná v Zozname tretích strán. Použiť môže najviac 25.000 eur. Limity definuje zákon o volebnej kampani. Za jeho porušenie hrozia tisícové pokuty.

Je zúfalé, keď sa predstaviteľ strany, ktorej kandidát skrýva financovanie svojej kampane za neprehľadný stranícky účet, obúva do nezávislého kandidáta, ktorý priebežne a jasne dokumentuje výdavky svojej kampane na svojom transparentnom účte už od júna 2017. V reakcii na výroky, ktoré dnes predniesol líder SaS Richard Sulík, to uviedol nezávislý kandidát na šéfa Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Štefan Škultéty.

Podobne, ako kandidátov na post predsedov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Rudolfa Kusého a Pavla Freša, spomenul Sulík i Škultétyho meno ako príklad kandidáta s nejasným financovaním kampane. “Je dôležité vedieť, odkiaľ zobral peniaze, aké sú, koho, čo za to sľúbil, koľko ich je a či je to v súlade s tým, čo zodpovedá jeho majetkovým pomerom,” povedal Sulík na Škultétyho adresu.

Reklama

Dotknutý kandidát to vníma ako snahu očierniť jeho kandidatúru a zároveň prejav neschopnosti lídra liberálov akceptovať súčasný stav. “Je zrejmé, že nebyť nezávislého kandidáta Škultétyho, neexistuje ani opozícia voči županovi zo Smeru,“ zdôraznil Škultéty. „SaS rezignovala na konštruktívnu kritiku a robenie opozičnej politiky a isto by bolo lepšie, keby zvážila stiahnutie svojej kandidátky, ktorá, mimochodom, nevie presvedčiť ani svojich koaličných partnerov o vzájomnej podpore,“ uviedol Škultéty.

O post predsedu TSK sa okrem Škultétyho a Renáty Kaščákovej, kandidátky SaS, OĽaNO, KDH, Nova, Zmena zdola a OKS, uchádzajú aj Jaroslav Baška (Smer-SD, SNS, Most-Híd, Strana zelených), Petra Hajšelová (Sme rodina), Nora Pániková (Strana zelených Slovenska), Igor Valko (Nový parlament) a Ferdinand Vavrík (nezávislý).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali