Niektoré školy sa zapojili do pilotného projektu. Testovalo sa aj na škole, ktorú navštevujú premiérove dcéry

Niektoré školy sa zapojili do pilotného projektu. Testovalo sa aj na škole, ktorú navštevujú premiérove dcéry

Bratislava 5. decembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann,SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Niektoré školy na Slovensku sa cez víkend zapojili do testovania žiakov, ich zákonných zástupcov a zamestnancov školy. Ide o pilotný projekt, výsledkom ktorého má byť otvorenie školských brán. Jedným z miest, ktoré sa do pilotného projektu zapoja, je Stará Ľubovňa. Informoval o tom na sociálnej sieti primátor mesta Ľuboš Tomko

testovanie
Ilustračné foto

Dobrovoľné testovanie žiakov základných škôl a ich zákonných zástupcov sa uskutoční v sobotu a v nedeľu 6. decembra v antigénovom testovacom mieste pri Ľubovnianskej nemocnici, a to v predĺženom odberovom čase od 7.00 do 19.00 h s obedňajšou prestávkou od 11.30 do 13.00 h. Tomko informuje, že odporúčaný čas testovania v sobotu je od 7.00 do 11.15 h pre Základnú školu Komenského a popoludní od 13.00 h pre žiakov a ich rodičov zo Základnej školy Levočská a Základnej školy Za vodou. V nedeľu dopoludnia je odporúčané dať sa testovať rodičom a žiakom týchto opäť dvoch škôl a popoludní tým zo Základnej školy Komenského. “V pondelok 7. decembra bude vykonaná analýza výsledkov testovania a plánované obnovenie školského vyučovania je utorok 8. decembra,” uviedol primátor.

Reklama

Do testovania sa plánuje zapojiť aj Trnavská Anglicko/slovenská bilingválna škola BESST. Škola počíta s tým, že následne bude môcť od pondelka 7. decembra otvoriť aj prezenčné vyučovanie pre žiakov 2. stupňa základných škôl a študentov gymnáziá. Pre TASR to potvrdil manažér školy Juraj Tichý s tým, že testovanie sa bude konať v sobotu od 9. do 12. hodiny.

Rezort školstva v piatok (4. 12.) podvečer nemal k dispozícii zoznam škôl, ktoré sa plánujú cez víkend zapojiť do testovania. “Tento víkend organizuje pilotné testovania Úrad vlády SR,” poznamenal pre TASR odbor komunikácie rezortu školstva. Ako dodal, postupne sa zverejní uznesenie vlády SR, vyhláška hlavného hygienika SR a v nadväznosti na to vydá ministerstvo školstva rozhodnutia ministra školstva a manuály pre školy.

Reklama

V pondelok a v ďalších dňoch budúceho týždňa otvoria svoje brány niektoré školy na Slovensku. Po piatkovom mimoriadnom rokovaní vlády to oznámil minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že pôjde o pilotný projekt. Otvoreniu bude predchádzať testovanie žiakov, ich rodičov i zamestnancov škôl. Gröhling spresnil, že v decembri budú nastavovať a dolaďovať podmienky, aby už boli v januári pripravené.

 

Gröhling: Ak sa škola nerozhodne pre testovanie, ostáva na dištančnej výučbe
Branislav Gröhling, minister, školstvo
Na snímke Branislav Gröhling

Viacero škôl na Slovensku sa počas víkendu (5. – 6. 12.) zapojí do pilotného testovania žiakov, ich zákonných zástupcov a zamestnancov, aby mohli opäť otvoriť školské brány. Školy realizujú testovanie vo vlastnej réžii. Ak sa škola nerozhodne pre testovanie, ostáva na dištančnej výučbe. Na sociálnej sieti to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

“Rozhodnutie otvoriť je na vedení školy a zriaďovateľovi. Ak prebehne testovanie zamestnancov, žiakov a jedného zákonného zástupcu každého žiaka žijúceho v spoločnej domácnosti, môže škola prejsť na prezenčnú výučbu,” pripomenul šéf rezortu školstva. Poukázal na to, že sa dlhodobo snažia nájsť dohodu, za akých podmienok by sa mohli otvoriť školy. “Je to náročná úloha,” poznamenal minister.

Gröhling informoval, že vyšla vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR a uznesenie vlády, ktoré určujú, za akých podmienok bude môcť byť škola otvorená. “Pre ostatných v priebehu budúceho týždňa zverejníme manuály a ďalšie podmienky,” uviedol.

Reklama

Ako dodal, logistiku aj finančné záležitosti budú v najbližších dňoch preberať so zriaďovateľmi. “Od pondelka (7. 12.) v tejto veci nadviažeme na rokovania so Združením miest a obcí Slovenska, Úniou miest Slovenska, SK8, zriaďovateľmi aj asociáciami, aby sme si prešli nové podmienky z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR a uznesenia vlády, a aby sme od nového roku vedeli nastaviť pravidlá,” doplnil.

Všetky potrebné informácie by mali mať zriaďovatelia a školy k dispozícii do Vianoc. Minister chce, aby bola dohodnutá logistika aj personál, aby najneskôr od januára mohli školy čo najjednoduchšie otvoriť.

 

 

Reklama
V Trnave testovali žiakov a rodičov dve školy, v pondelok ich chcú otvoriť

Pilotné testovanie zamestnancov, žiakov a ich zákonných zástupcov dnes v Trnave zorganizovali dve školy. Základnej škole na Námestí Slovenského učeného tovarišstva a súkromnej škole BESST na Limbovej ulici by testovanie malo umožniť od pondelka 7. decembra štandardné prezenčné vyučovanie aj pre žiakov druhého stupňa.

Mesto Trnava z pozície zriaďovateľa podľa viceprimátorky Evy Nemčovskej zisťovalo u rodičov žiakov záujem o testovanie, najvyšší bol práve v Základnej škole na Námestí Slovenského učeného tovarišstva. Výrazný záujem tam mali aj pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci, preto bola vybraná na pilotné testovanie. Viacerí pedagógovia dnes vypomáhali s administratívou pri antigénovom testovaní, ktoré zabezpečovala certifikovaná firma. Táto škola má na druhom stupni približne 370 žiakov. V pondelok radnica podľa Nemčovskej organizuje poradu s riaditeľmi škôl, jednou z tém bude aj prípadné ďalšie testovanie.

Súkromná anglicko-slovenská škola BESST je známa tým, že ju navštevujú aj obe dcéry predsedu vlády Igora Matoviča.

 

Do testovania sa v nedeľu zapojí aj škola zo Záhorskej Bystrice

Do testovania žiakov, ich zákonných zástupcov a zamestnancov školy sa zapojí počas nedele 6. decembra a v pondelok 7. decembra aj základná škola v bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica. Informuje o tom na sociálnej sieti starosta tejto mestskej časti Jozef Krúpa.

Krúpa tvrdí, že do projektu sa Základná škola s materskou školou Hargašova zo Záhorskej Bystrice zapojila ako jediná z tých bratislavských. “Operatívne sme pripravili testovacie antigénové pracovisko v spoločenskom dome. Deti 5. až 9. ročníka, jeden zákonný zástupca a učitelia sa môžu dať otestovať v nedeľu 6. decembra od 7.30 do 17.00 h a v pondelok 7. decembra od 12.30 do 16.30 h,” poznamenal Krúpa.

“Robíme maximum pre to, aby deti začali normálny spôsob vyučovania. Mohol by začať už od utorka 8. decembra,” tvrdí starosta. Riaditeľka tejto základnej školy Zuzana Kaliariková uviedla, že na 2. stupni študuje 268 žiakov. Keď sa k nim priráta jeden zákonný zástupca žiaka a zamestnanci školy, tak by sa malo prísť otestovať okolo 600 ľudí. Pripomenula, že testovanie je dobrovoľné. “Na základe ankety prejavilo záujem o testovanie viac ako dve tretiny rodičov,” uviedla riaditeľka s tým, že verí, že aj rodičom záleží na tom, aby sa žiaci vrátili naspäť do škôl pred Vianocami. Ako dodala, ak sa nepríde dať otestovať dostatok ľudí, bude sa vo vyučovaní pokračovať v dištančnej forme.

Od pondelka 7. decembra je možné obnoviť školské vyučovanie a prevádzku v školách (2. stupeň základnej školy a stredné školy), ak sa tak rozhodne ich zriaďovateľ. Žiaci, jeden z ich zákonných zástupcov a zamestnanci školy sa však musia preukázať negatívnym výsledkom antigénového testu či negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Test však nesmie byť starší ako sedem dní.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali