Nie všetky darčeky nakupované cez internet môžu kupujúci do 14 dní vrátiť

Nie všetky darčeky nakupované cez internet môžu kupujúci do 14 dní vrátiť

Bratislava 12. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Roman Hanc)

 

Darčeky nakupované v internetovom obchode, ktoré sú k dispozícii na sklade, bývajú zvyčajne expedované počas jedného až dvoch pracovných dní

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Kupujúci majú 14 dní na to, aby sa rozhodli, či im tovar vyhovuje. Nevzťahuje sa to však na všetky prípady. Predaj má vzhľadom k tomu, že sa tovar nedá vyskúšať, svoje špecifiká, na ktoré TASR upozornil výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektronický obchod (SAEC) Jozef Dvorský.

Reklama

“Spotrebiteľ môže od kúpnej zmluvy bez udania dôvodu a bez penalizácie v lehote 14 dní od prevzatia tovaru odstúpiť a dostať naspäť svoje peniaze. Nevzťahuje sa to na tých, ktorí nakupujú tovar na IČO. Vrátiť nemožno taký tovar, ktorý bol zhotovený podľa osobitných požiadaviek spotrebiteľa, vyrobený na mieru, alebo určený osobitne pre jedného spotrebiteľa. Ani taký, ktorý podlieha rýchlemu zníženiu akosti alebo skaze. Rovnako ani tovar s ochranným obalom, ktorý bol po dodaní porušený a z dôvodu ochrany zdravia alebo z hygienických dôvodov nie je vhodné vrátiť ho. Nevracia sa ani tovar určený na jednorazové použitie, alebo ak rýchlo podlieha skaze,” vyčíslil niektoré prípady Dvorský. Vzťahuje sa to aj na zvukové, obrazové, zvukovoobrazové záznamy, knihy alebo počítačové softvéry, ktoré sa predávajú v ochrannom obale a ten spotrebiteľ porušil. “Kupujúci by nemali strhávať ochranné fólie z obrazoviek a displejov, odstrihávať visačky z odevov,” poradil Dvorský.

V ostatných prípadoch majú kupujúci právo v rámci 14 dní tovar rozbaliť a odskúšať obdobným spôsobom, ako to robia v klasickom kamennom obchode.

Reklama

“S tovarom by mali nakladať v takom rozsahu, aký je potrebný na zistenie jeho povahy, vlastností a funkčnosti. Avšak, ak ho používali nad rámec tohto vymedzenia, zodpovedajú za zníženie jeho hodnoty. Predávajúci má po vrátení nárok na úhradu nákladov na opravu tovaru a jeho uvedenie do pôvodného stavu. Preto, ak sú istí, že si darček nechajú, mali by sa pri jeho prezeraní a skúšaní správať tak, ako keď ho nakupujú priamo v kamennej predajni,” poradil šéf SAEC.

Náklady na vrátenie tovaru znáša spotrebiteľ. Pre reklamácie platia rovnaké pravidlá ako pri nákupe v klasických kamenných obchodoch. Spôsob ich uplatňovania určuje reklamačný poriadok internetového obchodu, ktorý si treba preštudovať ešte pred nákupom. “Tovary menších rozmerov je zvyčajne potrebné dopraviť na prevádzku alebo do špecializovaného servisu, napríklad poštou alebo osobne. Tovary väčších rozmerov, napríklad nábytok, väčšinou príde obhliadnuť servisný technik priamo na miesto,” dodal Dvorský.

Všetky tieto pravidlá sa vzťahujú len na prevádzkovateľov registrovaných v slovenskom obchodnom registri. Niektoré obchody môžu mať svoje stránky lokalizované v slovenskom jazyku, ale sídlo prevádzkovateľa môže byť inde. V takýchto prípadoch sa na internetový obchod vzťahuje legislatíva príslušnej krajiny podľa sídla jeho prevádzkovateľa.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali