Nie je to len problém “Cigánov a feťákov”. Na Slovensku sa začínajú šíriť nebezpečné drogy

Nie je to len problém “Cigánov a feťákov”. Na Slovensku sa začínajú šíriť nebezpečné drogy

Bratislava 30. marca 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-KR PZ Banská Bystrica)

 

V strednej Európe sa už pred rokmi objavili nové drogy na báze syntetických kanabinoidov, ktoré môžu používateľom zapríčiniť nielen ťažkú ​​ujmu na zdraví, ale aj smrť. Syntetické kanabinoidy sa vo veľkom vyrábajú najmä v Číne a Indii, odkiaľ sa dovážajú do strednej Európy, ale drogy na báze syntetických kanabinoidov sa už objavili aj na trhoch iných štátov EÚ, Kanady a USA

Rastlinná sušina, ktorá je medzi koncovými užívateľmi známa ako Herba

Výrobcovia vyrábajú syntetické kanabinoidy v obrovskom množstve a ak uvedené látky, z ktorých droga pochádza, nie sú na zozname zakázaných látok, tak sa výrobcovia nesprávajú v rozpore so zákonom. Väčšina drog na báze syntetických kanabinoidov sa do Európy dostáva ako umelé hnojivo alebo ako herbicídy.

Reklama

Výroba syntetických kanabinoidov je z technologického hľadiska veľmi jednoduchá a lacná. V Poľsku tvorí syntetické kanabinoidy súčasť drogy Mocarz a v roku 2015 skončilo v nemocnici po užití Moczaru skoro 200 ľudí. V Rusku v roku 2014 zaregistrovali 600 otráv, vrátane 15 úmrtí. V Británii drogu Spice na báze syntetických kanabinoidov nazývajú “zombie drogou”, pretože tí, ktorí ju užívajú, pripomínajú oživené mŕtvoly. Táto droga sa v Británii objavila v roku 2008 a mala byť chemickou náhradou za zakázanú marihuanu. V Česku, konkrétne na Ostravsku, zistili otravu syntetickými kanabinoidmi u 21 ľudí, minimálne 1 osoba zomrela. Medzi priotrávenými boli aj deti.

Podľa odborníkov je závislosť na syntetických kanabinoidoch vyššia ako v prípade heroínu. Drogy Spice, Moczar, Joker, Black Mamba, Kush, Kronic, Zombie ai. sú nesmierne lacné, riziko trvalého poškodenia zdravia sa však niekoľkonásobne zvyšuje, ak užívajúci okrem drogy konzumuje aj alkohol.

Reklama

Bolo len otázkou času, kedy sa syntetické kanabinoidy objavia aj na Slovensku. Drogy sa objavili najmä na juhu východného Slovenska a vo veľkej miere v rómskej komunite. Droga pod názvom herba si už vyžiadala aj jedného mŕtveho (33-ročný muž z Trebišova), čo je však alarmujúce, je to, že prístup k syntetickým kanabinoidom majú aj maloletí Rómovia, žiaci základnej školy, ktorí fajčia cigarety s Herbou. Zatiaľ ide čisto o regionálny problém, týkajúci sa najmä obcí, ktoré sú v tesnej blízkosti maďarských hraníc. Základ drogy tvoria sušené byliny, na ktoré sa nastriekajú syntetické kanabinoidy, ktoré sa do Európy dovážajú často legálne. Herba je oveľa silnejšie ako bežná marihuana, problémom je však čistota drogy, pretože nikto nedokáže presne určiť, čo je súčasťou herby, takže môže dôjsť pri požití drogy nielen k trvalému poškodeniu zdravia, ale až smrti.

Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády SR pre rómsku komunitu, odpovedal na otázky redaktora Sputniku ohľadom šírenia nebezpečnej drogy herba na juhovýchodnom Slovenskom, pričom predstavil aj kroky, ktoré už vláda v súvislosti s bojom proti herbe vykonala.

1. Syntetické kanabinoidy (základná súčasť drogy herba) majú množstvo veľmi negatívnych vedľajších účinkov, ktoré môžu u intoxikovaných pri katastrofickom scenári viesť až k infarktom, mozgovým mŕtviciam, zlyhania obličiek, zlyhanie pečene či trvalej invalidite. Konzultuje sa tento problém aj s ministerstvom zdravotníctva a sú pripravené nejaké štandardizované postupy na riešenie tohto problému?

Herba je rozšírená predovšetkým na juhu Slovenska, najviac v okrese Trebišov a v okrese Rimavská Sobota. Zatiaľ sa našťastie teda jedná o úzko regionálne vec. Je potrebné si uvedomiť, že herba je takzvaná “droga chudoby”, ktorá ohrozuje najmä tie najzraniteľnejšie sociálne skupiny. Neočakávame preto, že by sa táto droga masívne rozšírila po celom území Slovenska a štandardizované postupy by boli potrebné. Robíme však všetko preto, aby sme o tejto nebezpečnej droge v čo najväčšej možnej miere informovali verejnosť.

2. Darí sa Ministerstvu vnútra dostať situáciu na východnom Slovenskom (ohľadom herby) pod kontrolu? A na čo kladie Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity dôraz vo vzťahu k spolupráci so Slovenskom políciou?

Reklama

S platnosťou od novembra 2018 sa podarilo syntetickú látku, ktorá sa momentálne používa pre postrek rastlín dostať na zoznam zakázaných látok. Polícia tak už nemá zviazané ruky, môže konať a stíhať osoby, ktoré drogu predávajú ako dealerov. Herba je ale syntetická droga, dá sa preto predpokladať, že díleri sa budú snažiť predbehnúť legislatívu a vyvinúť nové zloženie, ktoré na zozname nebude. Našou snahou preto je, aby sa zoznam zakázaných látok rozšíril. Minulý týždeň sme zvolali stretnutie so starostami a zástupcami škôl z obcí, v ktorých sme zaznamenali zvýšený výskyt herby a informovali o preventívnych opatreniach proti tejto droge. Na stretnutí sme prizvali aj príslušníka kriminálnej polície okresu Rimavská Sobota, ktorý si s nimi vymenil kontakt, aby mohli spoločne riešiť tento závažný problém. Je dôležité, aby obce a občania s políciou spolupracovali. V Trebišove sa takto už podarilo jedného dílera herby už chytiť.

3. Sú vypracované postupy, vďaka ktorým by Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity inicioval aj zapojenie miestnych Rómov do aktivít namierených proti predaju a distribúcii herby medzi Rómami?

Nielen Rómovia, ale všetci občania môžu urobiť niečo preto, aby sa herba ďalej nepredávala a neohrozovala nielen dospelých, ale aj deti. Vytvorili sme špeciálnu e-mailovú adresu herba@minv.sk, na ktorú môžu občania posielať svoje podnety, ak vo svojom okolí zaznamenali predajcu herby.

O nebezpečenstvo a zdravotných problémoch, ktoré hrozia v súvislosti s požívaním syntetických kanabinoidov prihovoril aj súdny znalec v oblasti organickej chémie Ing. Miroslav Kříž, ktorý prednášal na chemickotechnologickej fakulte v Bratislave, na prestížnej svetovej ETH v Zürichu, či na Prírodovedeckej fakulte v Bratislave. Ing. Kríž dlhú dobu úzko spolupracoval so švajčiarskymi farmaceutickými firmami Ciba a Novartis.

Ing. Miroslav Kříž uviedol, že drogy sú nielen veľkým problémom modernej spoločnosti, ale sú súčasťou celej ľudskej civilizácie. Rozvoj chémie a právny systém ochrany v posledných rokoch obrátili pozornosť užívateľov a dílerov od prírodných na syntetické alebo polosyntetické drogy, ktoré sa dajú “uvariť” aj doma. Dealeri a výrobcovia, ktorí sa obávajú trestného postihu neustále vyrábajú nové substancie drog, ktoré nespadajú pod drogové zákony. To so sebou prináša obrovské nebezpečenstvo pre užívajúci takých drog, najväčšie nebezpečenstvo spočíva v tom, že nikto nemôže presne určiť, ako namiešanú drogu kupuje, aká je čistota drogy a aká je miera kontaminácie jedovatými látkami. Podľa Ing. Miroslava Kríža je používanie syntetických drog nielen zaručená cesta do pekiel, ale veľmi často aj priamo na cintorín.

Reklama

Ing. Miroslav Kříž tiež odpovedal na otázky redaktora Sputnika ohľadom syntetických kanabionidů, ktoré sa v podobe herby objavili na juhovýchodnom Slovenskom.

1. Čo sú to syntetické kanabionidy?

Syntetické kanabionidy z hľadiska chemickej štruktúry nemajú takmer nič spoločné s THC (tetrahydrokanabinol), ktorý je najznámejší účinnou zložkou Cannabis Indica (marihuany). V prírodnom zdrojmi (konope) sa nachádza ďalších vyše 100 kanabinoidov (CBD kanabidiol, CBN kanabinol, CBC kanabichrom atď). Syntetické kanabinoidy, ktoré sa nenachádzajú na indexe drog a prekurzorov, účinky kanabinoidov iba simulujú (pôsobí na kanabinoidy receptory CB1 a CB2, prípadne na iné receptory). V súčasnosti existujú stovky značiek takých syntetických drog na trhu, vrátane K2, Spice, Joker, Black Mamba, Kush, Kronic ai … Z chemického hľadiska sú to prevažne aminoalkylindoly a substituované cyklohexylfenoly. Variabilita je umožnená zmenou substituentov na indolové dusíka, kde možno alkyláciou a Acylácia pripraviť stovky zlúčenín. Nebezpečné je to, že tieto účinky nikto vedecky študoval, a tak môžu mať rôzne účinky, od psychických problémov, k ťažkému poškodeniu organizmu, a dokonca aj k smrti.

2. Je výroba syntetických kanabionidov je technicky a finančne náročná a vyžaduje špeciálne laboratória, alebo je možné “variť syntetické kanabionidy v domácich podmienkach a doslova na kolene”?

Pri dnešnom stupni poznania je možné vyrobiť mnohé syntetické kanabinoidy v laboratóriu, tí šikovnejší dokážu syntetické drogy vyrábať aj v domácich podmienkach. K tomu je nutné mať samozrejme isté odborné chemické vzdelanie, laboratórne zručnosť a samozrejme aj surovinovú základňu. Všetko ostatné je už len rutina. Mnohé syntetické drogy, nielen syntetické kanabionidy, sa bez problémov vyrábajú vo Varne, bytových laboratóriách, dokonca sú známe aj prípady využitia školských laboratórií na výrobu drog. Opakovane musím upozorniť, že najväčším nebezpečenstvom takto “podomácky” vyrobených drog je ich čistota, prítomnosť vedľajších derivátov (často veľmi jedovatých), koncentrácia na postriekané matricu (väčšinou bylinná zmes). Z toho vyplýva veľké nebezpečenstvo. Takto pripravené drogy môžu zapríčiniť nezvratné poškodenie zdravia a dokonca aj smrť.

3. Aké sú najnebezpečnejšie súčasti syntetických kanabinoidov a aké devastujúce účinky môžu mať na ľudský organizmus?

Ľahký prístup a presvedčenie, že syntetické kanabinoidy produkty sú “prirodzené” a preto neškodné (to však nie je pravda), pravdepodobne prispeli k ich využitiu medzi mladými ľuďmi. Navyše štandardizované testy liekov nedokážu často presne určiť mnoho chemikálií, ktoré sú používané pri výrobe syntetických drog. Výrobcovia pomerne často obchádzajú zákony zmenou chemických vzorcov vo svojich zmesiach. Syntetické zmesi kanabinoidov sa dajú pomerne ľahko kúpiť, sú napríklad súčasťou umelých hnojív či herbicídov, možné je dostať sa k nim pomerne bez problémov aj cez internet. Platí však, že všetky syntetické drogy, teda aj syntetické kanabionidy, sú veľmi nebezpečné pre ľudský organizmus. Výsledné zdravotné účinky môžu byť nepredvídateľné a nebezpečné. Zloženie mnohých syntetických kanabinoidných produktov nikto nepozná a môže sa neustále meniť dokonca zo šarže na šaržu, takže po nejakej dobe môžu užívateľa nemilo prekvapiť dramaticky odlišné účinky drogy ktorú si obľúbil a o ktorej si myslel že ju pozná. Užívatelia syntetických kanabinoidov zhodne tvrdia že syntetické kanabinoidy len vzdialene pripomínajú marihuanu, okrem euforických stavov sa pomerne často objavujú psychotické prejavy, agresivita, paranoja, halucinácie, samovražedné prejavy, ale nebezpečenstvo netkvie len v psychických zmenách, môže dôjsť až k nenávratnému fyzickému poškodeniu vnútorných orgánov ( infarkt, mŕtvica, vysoký tlak, poškodenie pečene, obličiek …).

Lekári poznajú účinky intoxikácie syntetickými kanabinoidy. Všeobecne platí, že predávkovanie syntetickými kanabinoidy často vedie k vážnym zdravotným dôsledkom. Predávkovanie môže byť somnolentní alebo euforický, najčastejšie však býva agitovanie a agresívne, prejav intoxikovaného býva nesúdržný. Bežné sú poruchy pamäti, halucinácie, paranoidné bludy, samovražedné prejavy, častá je aj nevoľnosť a zvracanie. Objavuje sa bolesť v hrudníku, intoxikovaný sa môže sťažovať na palpitácie, charakteristickým javom je tiež alarmujúce arteriálna hypertenzia, zapríčinená spazmy koronárnych tepien. Môže sa objaviť proteiurie a oligúria, sprevádzaná nárastom sérového kreatinínu. Zmeny v obličkách môžu vyústiť až do akútnej tubulárnej nekrózy a akútneho obličkového zlyhania. Často sa objavuje svalová slabosť a triašku, kŕče, ktoré môžu vyústiť až do status epilepticus (dlhodobé epileptické kŕče). V Čechách a v Poľsku boli popísané prípady s akútnym zlyhaním pečene.

Doteraz bola terapia predovšetkým symptomatická. Ak dosiahol krvný tlak kritických hodnôt, neodporúčalo sa používania betablokátorov, ale vhodnejšie bolo navodiť periférnu vazodilatáciu. Pri status epilepticus sa nasadzovali benzodiazepíny. Problémom je však to, že kriminálne výrobcovia syntetických kanabinoidy pomerne často experimentujú a rýchlo mení zloženie výslednej drogy, čo sa môže nakoniec vypomstiť, takže vedľajšie negatívne účinky môžu mať nakoniec naozaj fatálne charakter. Pri katastrofickom scenári môže predávkovanie syntetickými kanabinoidy viesť nárazovo k hospitalizácii mnohých pacientov (i maloletých) v pomerne krátkom časovom horizonte, čo môže výrazne zaťažiť činnosť a kapacity zdravotníckych zariadení na východnom Slovenskom.

MUDr. Anna Pallaiová z Nefra-dialyzačného centra Logman a.s. v Michalovciach na otázku redaktora Sputniku, koľkých pacientom s prípadným akútnym zlyhaním obličiek v dôsledku otravy syntetických kanabinoidov by dokázalo Nefra-dialyzačné centrum Logman a.s. v Michalovciach pomôcť, doslovne uviedla: “Pri otrave kanabinoidy k zlyhaniu obličiek dochádza zriedka, skôr sekundárne na podklade zlyhanie obehu, či poškodenia iných orgánov. V prípade, že by došlo k intoxikácii syntetickými kanabinoidy napríklad u 70 – 80 pacientov, ktorí by boli hospitalizovaní, nefrologové by sa konzultovalo z indikácie zlyhania obličiek. Ak by nastala extrémne situácie, keď by napríklad 60 pacientov malo akútne zlyhanie obličiek s potrebou prevedenia dialýzy, dostali by sme sa na hranici svojich kapacitných možností. Nielenže by sme boli plne kapacitne vyťažení počas 24 hodinového prevádzky, ale museli by sme požiadať o i personálne výpomoc z iných pracovísk na východnom Slovenskom …

Reklama

A čo dodať na záver? Syntetické kanabinoidy obsiahnuté v herbe, ktorá sa distribuuje najmä v radoch rómskej komunity na slovenskom, môžu predstavovať doslovne časovanú bombu. Nikto nemôže presne určiť, či distribútori a díleri tejto syntetickej drogy v snahe vyhnúť sa trestnému stíhaniu, nenamiešate omylom tak jedovatú zmes drogy, ktorá bude mať nakoniec ničivý dopad na zdravie užívateľov. Ak by 60 pacientov s akútnym zlyhaním obličiek a s potrebou prevedení dialýzy kapacitne plne vyťažilo Nefra-dializační centrum v Michalovciach, čo by sa stalo, keby museli napríklad nemocnice na juhovýchodnom Slovenskom nárazovo prijať povedzme 200 až 300 pacientov so zlyhaním vnútorných orgánov? Samozrejme že ide o katastrofický scenár, profylaxia by však mala byť súčasťou stratégie a nemala by sa zanedbávať. Rovnako nemožno zabúdať na skutočnosť, že liečba pacientov s trvalo poškodenými vnútornými orgánmi alebo psychickými problémami nie je lacnou záležitosťou.

Herba na juhovýchodnom Slovenskom teda nie je len problémom “Cigánov a feťákov”, ktorý by sa majoritného obyvateľstva netýkal. Týka sa nás všetkých a doplatiť na herbu môžu v konečnom dôsledku všetci obyvatelia Slovenska. Ak herba bude vyčerpávať finančné možnosti slovenských zdravotníctva. Preto je potreba aktivity Ábela Ravasz, splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, polícia, lekárov ale aj občanov, ktorí sa do boja proti herbe aktívne zapojili, privítať a vyjadriť im plnú podporu. Kto môže, mal by priložiť ruku k dielu, alebo pomôcť. Ide totiž o nás všetkých.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali