Nič nové pod slnkom: naši dôchodcovia najviac peňazí utrácajú na potraviny a bývanie

Nič nové pod slnkom: naši dôchodcovia najviac peňazí utrácajú na potraviny a bývanie

Bratislava 12. októbra 2015 (HSP/Foto:TASR-Martin Palkovič)

 

Čo sa týka miezd ešte nie sme na úrovni Nemecka, Francúzska či Belgicka. Zatiaľ čo naše ceny sa približujú západoeurópskemu priemeru, mzdy rastú mnohonásobne pomalšie. Preto našinec väčšinu svojich príjmov „investuje“ na základné veci – bývanie a jedlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Najvýraznejšie sa táto situácia prejavuje medzi ľudí s najnižšími príjmami a dôchodcami. Väčšina našich seniorov sa nemôže pochváliť luxusným životom a musí šetriť. Drvivú časť dôchodku „odovzdáva“ na komunálne platby a potraviny. Práve na situáciu s našimi dôchodcami si posvietili analytici Poštovej banky.

Reklama

Zistili, že dôchodca na Slovensku mal v minulom roku priemerné mesačné výdavky na úrovni asi 354 eur. Viac ako polovica z jeho rozpočtu samozrejme putovala na potraviny, bývanie a energie. Domácnosti dôchodcov vynaložili mesačne na tieto položky spolu v priemere zhruba 178 eur na osobu. V porovnaní s rokom 2013 sa výdavky na tieto kľúčové položky znížili o takmer 10 eur. „Podpísal sa pod to pravdepodobne celkový cenový vývoj na Slovensku, v rámci ktorého ceny potravín, bývania a energií v ostatnom období prevažne klesali. Veľký vplyv na ceny má najmä stále o zhruba polovicu lacnejšia ropa ako pred rokom. Celkovo sa za uplynulú dekádu zvýšili priemerné hrubé výdavky jedného seniora o 45 %. „Priemerná výška vyplácaného starobného dôchodku sa od roku 2004 zvýšila o viac ako 70 %,“ uvádza analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.

Staršia generácia si sporí častejšie, chýbajú jej však informácie. Poštová banka sa v spolupráci s prieskumnou agentúrou 2muse pozrela bližšie na to, aké sú preferencie ľudí starších nad 55 rokov a ako sa orientujú na trhu finančných produktov. Až 6 z 10 opýtaných v prieskume uviedlo, že sa v otázke financií a poistenia skôr alebo vôbec nevyzná. „Napríklad len 4 % opýtaných vedeli, či a ako sú úročené peniaze na ich bežnom účte,“ spresňuje hovorkyňa Poštovej banky Anna Jamborová. V rámci testu finančnej gramotnosti dopadli horšie najmä pri otázkach týkajúcich sa konsolidácie financií, kreditnej karty, americkej hypotéky či povinného zmluvného poistenia.

Reklama

Z výsledkov tiež vyplynulo, že staršia generácia si odkladá peniaze častejšie ako tá mladšia. Sporenie v banke totiž využíva takmer 60 % z nich, kým v prípade mladších ročníkov je podiel nižší, na úrovni 45 %. „Pri využívaní Internet bankingu sa však rozdiely medzi generáciami stierajú. Záujem o túto službu s pribúdajúcim vekom klesá len mierne a používajú ho tri štvrtiny opýtaných, starších ako 58 rokov. Starší klienti Poštovej banky posielajú prostredníctvom Internet bankingu v priemere vyššie sumy ako tí mladší,“ dopĺňa Jamborová.

Aké problémy majú klienti pri narábaní s peniazmi najčastejšie? Platobná karta sa už udomácnila v našich peňaženkách bez ohľadu na vek. Často sa však klienti pýtajú na to, ako si majú zapamätať PIN kód k nej. „V žiadnom prípade neodporúčame nosiť v peňaženke či priamo na karte napísaný PIN kód. Je to to najjednoduchšie, čo môžete urobiť pre zlodeja. Navyše, evidujeme aj prípady, keď si klient nechal doma platobnú kartu spolu s PIN kódom na stolíku a hoci ju on sám ani raz nepoužil, z účtu mu odchádzali peniaze za rôzne internetové platby. Kartu si totiž požičiaval vnuk,“ vysvetľuje hovorkyňa.

Na pobočkách a v call centre sa pracovníci Poštovej banky neraz stretávajú aj s otázkou, že by klienti chceli pomôcť svojim blízkym a vziať si na seba spotrebný úver určený pre najbližších. Skúsenosti však dokazujú, že slovný prísľub o splácaní nemusí stačiť a snaha pomôcť sa môže obrátiť v ich neprospech. „Rovnako platí, že ak si chce klient vziať pôžičku, mal by si dobre prečítať podmienky a urobiť si prehľad svojich príjmov a výdavkov. Zistí tak, či bude mať peniaze na splácanie úveru, a to aj v prípade, ak bude mať mimoriadne výdavky, napríklad na zdravotnú starostlivosť,“ zdôrazňuje Jamborová.

Pomerne veľká časť otázok, s ktorými sa seniori obracajú na call centrum Poštovej banky, sa týka aj ich dôchodku. Stane sa, že klient zabudne Sociálnej poisťovni nahlásiť napríklad zmenu účtu a k peniazom sa nevie dopátrať. Každú takúto zmenu by pritom mali oznámiť poisťovni, aby dostali svoj dôchodok včas.

 

Reklama

Odporúčania, na čo by si klienti mali dávať pozor:

  1. Každú zmluvu a jej podmienky si vždy pozorne prečítajte. Čomu nerozumiete, na to sa pýtajte a nechajte si podmienky vysvetliť.
  2. Nenoste PIN kód k platobnej karte spolu s kartou v peňaženke alebo v jej blízkosti. Nepíšte si PIN kód ani priamo na platobnú kartu.
  3. Ak si chcete vziať pôžičku, dobre si prečítajte jej podmienky a urobte si prehľad príjmov a výdavkov. Tak zistíte, či budete mať peniaze na jej splácanie, a to aj v prípade iných neočakávaných výdavkov.
  4. Ak nezvládate splácať svoje záväzky, ihneď o tom informujte svoju banku a komunikujte s ňou.
  5. Ak vás niekto, vrátané najbližších, požiada, aby ste si vzali namiesto neho úver a sľúbi vám, že ho bude splácať, premyslite si to. Slovný prísľub sa spätne ťažko dokazuje a môže vás dostať do finančných problémov.
  6. Určenie spoludisponenta k účtu často pomáha v prípadoch, ak musí klient zostať napríklad pre chorobu pripútaný na lôžko. Vyberte však osobu, ktorej plne dôverujete. Získava totiž prístup k vašim peniazom.
  7. Ak ste zmenili číslo účtu, nezabudnite to nahlásiť Sociálnej poisťovni, aby vám dôchodok prišiel na správny účet.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali