NHL-play-off: Chicago si vynútilo siedmy zápas, Hossa a Pánik bodovali

NHL-play-off: Chicago si vynútilo siedmy zápas, Hossa a Pánik bodovali

New York 24. apríla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Gene J. Puskar)

 

Hokejisti Chicaga zostali v hre o Stanleyho pohár, postup do konferenčného semifinále si vybojoval Pittsburgh

Na snímke hokejista Chicaga Blackhawks Marián Hossa a brankár Pittsburghu Penguins Marc-Andre Fleury v zápase zámorskej hokejovej NHL Pittsburgh Penguins - Chicago Blackhawks v Pittsburghu
Na snímke hokejista Chicaga Blackhawks Marián Hossa a brankár Pittsburghu Penguins Marc-Andre Fleury v zápase zámorskej hokejovej NHL Pittsburgh Penguins – Chicago Blackhawks v Pittsburghu

Hokejisti Chicaga zostali v hre o Stanleyho pohár. Obhajca titulu vyhral v noci na nedeľu v 1. kole play off NHL doma nad St. Louis 6:3 a vynútil si rozhodujúci siedmy zápas série. Slovenský útočník Marián Hossa vo svojom 200. zápase v play off k tomu prispel gólom a asistenciou, jeho krajan Richard Pánik jednou asistenciou. Pánika po zápase vyhlásili za prvú hviezdu zápasu.

Reklama

Blackhawks odvrátili hrozbu vypadnutia druhýkrát a z 1:3 vyrovnali sériu na 3:3. Chicago otvorilo skóre zásluhou Andrewa Ladda, ktorý ťažil z výborného napádania Hossu a otvoril si strelecký účet v play off. Hostia však v priebehu 4 minút a 48 sekúnd trikrát udreli a ruský kanonier Vladimir Tarasenko zvýšil v 11. minúte už na 3:1 pre Blues. Kľúčová bola druhá tretina, v ktorej domáci zapli na vyššie obrátky a z 19 striel vyťažili tri góly. Prsty v tom mali aj slovenskí útočníci, keď po Hossej strele znížil dorážkou na 2:3 Artem Anisimov a neskôr Pánikom perfektne rozbehnutú akciu zakončil vyrovnávajúcim zásahom Trevor van Riemsdyk. Pánik zaznamenal druhú asistenciu v play off a zápas mu vyšiel. Počas 16 minút a 13 sekúnd na ľade hýril aktivitou, keď zaznamenal štyri strely, rozdal šesť bodyčekov a dve strely súpera zblokoval.

“Jastrabi” otočili z 1:3 na 6:3, keď posledné slovo mal Hossa a presnou strelou od vlastnej modrej čiary poistil víťazstvo do prázdnej bránky. Hossa sa presadil v druhom zápase za sebou a na konte má 51 gólov v play off. Na ľade bol 14 minút a 40 sekúnd a zaznamenal päť striel. Najlepší zápas po februárovej výmene z Winnipegu odohral navrátilec Ladd, ktorý mal bilanciu 1+1. “Ešte sme nič nedokázali. Chceli sme si udržať nádej a vybojovať si siedmy zápas, čo sa nám podarilo. Musíme sa na to dobre pripraviť,” povedal pre nhl.com.

Reklama

Rozhodujúci siedmy zápas je na programe v noci na utorok v St. Louis. Blues sa posnažia, aby nevypadli štvrtý rok za sebou v prvom kole play off, ale Chicago patrí k tímom, ktorý dokáže otáčať série. Z 1:3 naposledy otočili v roku 2013 s Detroitom Red Wings a napokon v tej sezóne získali Stanley Cup. Od ročníka 2008-09 má Chicago v zápasoch, v ktorých čelilo vypadnutiu bilanciu 13-4, v šiestych stretnutiach série dokonca 15-1 a 5-1, keď prehrávali 2:3. V St. Louis sa pokúsia vyhrať tretí z posledných piatich zápasov číslo 7. “Teraz sme na rade my, aby sme odpovedali. Celý rok sme pracovali veľmi dobre a je pred nami veľká šanca pokračovať v sezóne. Rozhodujúci zápas hráme na domácom ľade a keď podáme lepší výkon ako dnes, tak vidím naše šance nádejne,” povedal tréner Blues Ken Hitchcock.

Jeho náprotivok Joel Quenneville pochválil hráčov, ktorí prišli do tímu v priebehu sezóny a medzi nimi aj Pánika. “Výborný zápas odohrali Ladd, Weise aj Pánik. Dnes sme podali najlepší výkon v celej sérii, nejde o to kto dáva góly, ale je dôležité, že zápas výborne zvládli všetky štyri formácie. Páči sa mi progres nášho tímu,” uviedol Quenneville pre chicago.suntimes.com.

Postup do konferenčného semifinále si vybojoval Pittsburgh. “Tučniaci” štyrmi gólmi v druhej tretine otočili skóre piateho duelu proti New Yorku Rangers a po triumfe 6:3 si pripísal v sérii celkové víťazstvo 4:1. Penguins vrátili Rangers vyradenia v play off z uplynulých dvoch rokov a potvrdili výbornú formu, ktorú si do vyraďovacích bojov preniesli z konca základnej časti. “Nechceli sme ísť na šiesty zápas do New Yorku. Som rád, že sme sa skoncentrovali a podali sme naozaj kvalitný výkon,” povedal zámorským médiám tréner Pittsburghu Mike Sullivan. Penguins podali kolektívny výkon, o čom svedčí fakt, že do štatistík sa zapísalo až 11 hráčov. V bránke nastúpil tretíkrát za sebou nováčik Matt Murray a svoj tím podržal, keď zlikvidoval 38 striel. Rangers prepásli možnosť stať sa prvým tímom NHL, ktorý by otočil trikrát za sebou sériu z 1:3. Pred dvomi rokmi sa to “jazdcom” podarilo práve s Pittsburghom a pred rokom tak vyradili Washington Capitals. “Sezóna je za nami, nedá sa nič robiť. Musíme uznať, že Pittsburgh bol lepší a je na vrchole svojej formy. Je to veľmi dobrý tím,” uznal kvality súpera kormidelník Rangers Alain Vigneault. Pittsburgh sa v semifinále konferencie stretne s víťazom série Washington – Philadelphia (zatiaľ 3:2).

V Západnej konferencii je blízko k postupu Anaheim, ktorý doma zdolal Nashville 5:2 a v sérii sa ujal vedenia 3:2. Prvýkrát v tejto sérii vyhral domáci tím, pričom Ducks od roku 2013 vyhrali všetkých šesť zápasov číslo 5. “Káčeri” po dvoch domácich prehrách zaznamenali tri víťazstvá za sebou a v ich prospech hovoria aj historické štatistiky. Až 79 percent tímov, ktoré za stavu 2:2 vyhrali piaty zápas, sa napokon stali víťazmi série. Ducks po dvoch prehrách pomohla aj brankára zmena, keď Johna Gibsona vystriedal Frederik Andersen a v treťom štarte za sebou doviedol svoj tím k víťazstvu. Z 87 striel počas troch dueloch inkasoval len tri góly. “Podáva sebavedomé výkony, ale neprekvapuje ma to. Máme dobrých brankárov a po prehrách potreboval tím impulz. Zatiaľ to vychádza,” povedal tréner Ducks Bruce Boudreau. Po bezgólovej tretine otvoril Nasvhille skóre zásluhou Ryana Johansena, ale už o 22 sekúnd odpovedal šťastným zásahom David Perron, keď sa puk po jeho strele odrazil od korčule Romana Josiho a preloboval brankára Pekku Rinneho. Anaheim viedol v závere 3:2 a víťazstvo poistil presilovkovým zásahom v 57. minúte obranca Cam Fowler, keď potrestal zbytočný faul Mikea Ribeira v útočnom pásme. “Pri prvých dvoch inkasovaných góloch sme mali smolu, ale nedá sa nič robiť. Doplatili sme na nedisciplinovanosť, aj keď s niektorými verdiktmi nesúhlasím. Bojujeme ďalej,” povedol tréner Nashvillu Peter Laviolette.

1. kolo play off NHL
Piaty zápas štvrťfinále Východnej konferencie
PITTSBURGH PENGUINS – NEW YORK RANGERS 6:3 (2:2, 4:0, 0:1)
Góly: 10. Hagelin (Kessel, Bonino), 12. Kessel (Crosby, Letang), 26. Rust (Daley, Cullen), 30. Cullen (Rust, Kühnhackl), 37. Sheary (Crosby), 40. Rust (Malkin) – 2. Nash (Girardi, Skjei), 11. Moore (Fast, M. Staal), 46. Kreider (Diaz, Brassard). Brankári: Murray – Lundqvist (41. Raanta), strely na bránku: 28:41, 18.607 divákov.
/konečný stav série: 4:1/

Reklama

Piaty zápas štvrťfinále Západnej konferencie
ANAHEIM DUCKS – NASHVILLE PREDATORS 5:2 (0:0, 2:1, 3:1)
Góly: 35. Perron, 37. Garbutt (Getzlaf, Perron), 49. Vatanen (Silfverberg), 57. Fowler (Vatanen, Perry), 59. Kesler (Getzlaf, Silfverberg) – 35. Johansen (Wilson), 54. Salomäki (Weber, Ribeiro). Brankári: Andersen – Rinne, strely na bránku: 32:29, 17.360 divákov.
/stav série: 3:2/

Šiesty zápas štvrťfinále Západnej konferencie
CHICAGO BLACKHAWKS – ST. LOUIS BLUES 6:3 (1:3, 3:0, 2:0)
Góly: 4. Ladd (Krüger), 25. Anisimov (HOSSA, Panarin), 33. van Riemsdyk (Toews, PÁNIK), 37. Weise (Panarin), 57. Shaw (Kane, Toews), 58. HOSSA (Ladd) – 7. Upshall (Ott), 9. Pietrangelo (Brouwer, Šťastný), 11. Tarasenko (Lehterä, Schwartz). Brankári: Crawford – Elliott, strely na bránku: 36:28, 22.260 divákov.
/stav série: 3:3/

Slováci v akcii:
Marián Hossa (Chicago)  14:40 1 1 2 0 5 0
Richard Pánik (Chicago) 16:13 0 1 1 0 4 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty. brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali