NHL: Halák priviedol Islanders k triumfu, Gáboríkov gól a rekord Montrealu

NHL: Halák priviedol Islanders k triumfu, Gáboríkov gól a rekord Montrealu

New York 13. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Slovenský brankár Jaroslav Halák priviedol hokejistov New Yorku Islanders v zámorskej NHL k triumfu na ľade Columbusu 3:2 po predĺžení. V stretnutí si pripísal 28 zákrokov s úspešnosťou 93,3 percenta a vyhlásili ho za druhú hviezdu. Prvou sa stal autor dvoch gólov a asistencie Kyle Okposo. Šiesty gól v sezóne strelil útočník Los Angeles Kings Marián Gáborík a z víťazstva sa tešil obranca Bostonu Bruins Zdeno Chára

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Islanders natiahli úspešnú sériu s minimálne bodom už na deväť zápasov a piatykrát za sebou sa ich duel po 60 minútach skončil nerozhodne, čo je klubový rekord. “Ostrovania” viedli po dvoch tretinách 2:1, ale Cam Atkinson vyrovnal a 48 sekúnd pred koncom riadneho času sa Blue Jackets dokonca chvíľu tešili z víťazného gólu. Po dlhom skúmaní na videu však zásah rozhodcovia neuznali, pretože Boone Jenner puk do siete úmyselne kopol. “Videl som to od začiatku jasne, neviem prečo to tak dlho posudzovali. V závere sme mali aj šťastie,” povedal pre newsday.com Halák, ktorý bol opäť veľkou oporou svojho tímu a 21 z 28 zásahov zaznamenal počas úvodných 40 minút.

Reklama

V predĺžení sa po neúspešnej akcii domácich rútili sami na brankára Josh Bailey a Okposo a vyriešili to dobre. “Kričal som na neho, nech mi to prenechá. Spravil to dobre, rozhýbal brankára a ja som mal o to jednoduchšiu prácu. Získali sme dva body, ale zasa sme prišli v poslednej tretine o náskok, čo by sa nemalo stávať,” povedal strelec víťazného zásahu Okposo. Islanders druhýkrát za sebou dohrávali len s 11 útočníkmi, pretože Ryan Strome odstúpil pre zranenie hornej časti tela, ktoré utrpel po náraze od Andrewa Bodnarchuka.

Gáborík zaznamenal svoj šiesty presný zásah v tomto ročníku profiligy, no hráči Los Angeles prehrali v Buffale 1:2 po predĺžení. Slovenský útočník otvoril skóre duelu už v 5. minúte, keď ho ideálnou prihrávkou vyzval k skórovaniu spoluhráč Anže Kopitar. Gáborík strelou z prvej nezaváhal a červené svetlo rozsvietil štvrtýkrát z uplynulých deviatich zápasov.

Reklama

Na začiatku druhej tretiny predviedli Kopitar s Gáboríkom za stavu 1:1 takmer identický brejk, ale tentokrát slovenský strelec brankára Linusa Ullmarka neprekonal. Duel dospel do predĺženia a v ňom rozhodol o víťazstve Buffala Ryan O’Reilly svojim 100. gólom v NHL. “Je to pekný míľnik, ale dúfam, že dosiahnem ešte na ďalšie méty,” povedal šťastný strelec, ktorý prvých 90 gólov dosiahol v 427 zápasoch v drese Colorada Avalanche. Kings prerušili sériu šiestich víťazstiev a potvrdili, že sa im na ľade Sabres vôbec nedarí. Od sezóny 1993/1994 tam z 15 zápasov vyhrali len raz, naposledy 21. februára 2003. V bránke Kings dostal namiesto jednotky Jonathana Quicka šancu Jhonas Enroth, ktorý väčšinu svojej kariéry pôsobil práve v Buffale a proti Sabres nastúpil prvýkrát.

Boston triumfoval nad Floridou 3:1. Slovenský obranca Zdeno Chára bol s 23:25 min najvyťaženejším hráčom domácich a mal jeden strelecký pokus. Vo formácii s Chárom nastúpil tentokrát Adam McQuaid, pretože Zacha Trotmana poslal tréner Claude Julien na tribúnu. Kouč “medveďov” bol s touto obrannou dvojicou spokojný najmä preto, že eliminovala Jaromíra Jágra. Český veterán nevystrelil ani raz na bránku a tri jeho pokusy obrana Bruins zblokovala. “Mac (McQuaid) má rád tieto výzvy a preto som ho nasadil na Jágrovu formáciu. Zvládol to veľmi dobre,” povedal Julien pre Boston Globe. Dvoma gólmi sa prezentoval center Ryan Spooner, čo sa mu podarilo prvýkrát v kariére. Bruins zdolali doma “panterov” deviatykrát za sebou, séria trvá od 8. decembra 2011. Jediný gól Panthers strelil bývalý hráč Bostonu Reilly Smith.

Montreal si poradil v kanadskom derby s Ottawou 3:1, keď bránku súpera v prvej tretine zasypal 27 strelami a vyrovnal tak klubový rekord v tomto ukazovateli z rokov 1973 (proti Philadelphii) a 1977 (proti Los Angeles). “Šok,” reagoval na katastrofálny vstup do zápasu tréner Ottawy Dave Cameron. “Vôbec nechápem, čo sa s nami v prvej tretine dialo.” Rekord NHL v počte striel v jednej perióde (33) drží Boston ešte z roku 1941, informoval oficiálny web profiligy. Canadiens ukončili štvorzápasovú sériu prehier, čo naposledy zažili v januári 2014. “Videl som citát, v ktorom stálo ‘keď chceš vyhrávať, musíš spoznať ako chutí prehra’ a myslím, že to platí. Dnes sme hrali dobre a musíme na tom stavať,” povedal kapitán Canadiens Max Pacioretty, ktorý dal gól a zaznamenal osem striel. Zápas pre menšie zranenie nedochytal brankár Senators Craig Anderson a v 27. minúte ho nahradil Chris Driedger, ktorý nastúpil na svoj prvý zápas v sezóne a druhý v kariére.

Washington doviedol k víťazstvu 2:1 na ľade Tampy Bay brankár Braden Holtby, ktorý zaznamenal 35 zásahov a vychytal svoj 18. triumf v sezóne, čo je najviac spomedzi všetkých brankárov v NHL. Holtby sa tešil z 10. víťazstva v uplynulých 11 štartoch. Obranca John Carlson tvrdí, že Holtby je hlavná príčina, prečo sú Capitals na čele Metropolitnej divízie. “Cítim sa ako pokazený gramofón, keď stále hovorím ako perfektne chytal. Každý večer je našou oporou a je skvelé, že sa na neho môžeme spoľahnúť,” povedal pre nhl.com. “Blesky” v tretej tretine prestrieľali hostí v pomere 15:1, ale Holtbyho prekonal len Nikita Kučerov.

Hokejisti St. Louis zdolali Dallas 3:0, keď štvrté čisté konto v sezóne a deviate v kariére zaznamenal Jake Allen. Dvadsaťpäťročný Kanaďan chytil všetkých 26 striel hostí. V prvej tretine zaujala bitka kapitánov oboch tímov Davida Backesa a Jamieho Benna, v ktorej mal mierne navrch hráč Dallasu. Backes však mohol byť napokon spokojný, pretože okrem bitky strelil aj gól, zaznamenal asistenciu a dosiahol takzvaný hetrik Gordieho Howa. Dvadsiaty kapitán v histórii Blues podal jeden z najlepších výkonov v sezóne a vytiahol sa pred legendami klubu. Blues pred zápasom pripravili “večer pre kapitánov” a na ceremónii sa zúčastnili legendy ako Brett Hull, Al McInnis, Eric Brewer, Garth Butcher, Rick Meagher, či Bernie Federko. Rozhodujúci moment duelu prišiel v polovici tretej tretiny, keď obranca Stars Jamie Oleksiak trafil žrď a z následného brejku Vladimír Tarasenko svojim 17. gólom poslal Blues do vedenia 2:0. Tréner Dallasu Lindy Ruff zažil v NHL 500. prehru v riadnom čase.

Reklama

O víťazstve Colorada v Nashville 3:2 rozhodol nórsky útočník Andreas Martinsen, keď v 50. minúte trafil puk letiaci vo vzduchu a prekonal Pekku Rinneho. Pod víťazstvo “lavín” sa 34 zákrokmi podpísal brankár Semjon Varlamov.

Carolina stratila na ľade Arizony náskok 4:1 v tretej tretine, ale napokon vyhrala v predĺžení zásluhou Victora Raska. Duel poslal do nadstaveného času Connor Murphy gólom 15,7 sekundy pred treťou sirénou. V drese Coyotes s bilanciou 2+1 opäť zažiaril nováčik Anthony Duclair. Zápas s podobným priebehom videli aj v Calgary. Domáci Flames neudržali v tretej časti náskok 4:1, ale napokon vyhrali 5:4 po predĺžení, v ktorom rozhodol TJ Brodie. “Plamene” natiahli víťaznú sériu na päť duelov a naplno tak využili sériu domácich zápasov.

“Žraloci” zo San Jose prehrali s Minnesotou 0:2 a na domácom ľade ťahali za kratší koniec šiestykrát za sebou. Čisté konto zaznamenal Darcy Kuemper (25 zásahov). Bezgólový stav zmenil v 45. minúte Zach Parise a 33,6 sekundy pred koncom dal poistku do prázdnej bránky kapitán Mikko Koivu.

NHL – sumáre:
BOSTON BRUINS – FLORIDA PANTHERS 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Góly: 12. Spooner (Krug), 28. Spooner (Bergeron, Krejčí), 59. Marchand (Bergeron) – 54. Smith (Ekblad, Pirri). Brankári: Rask – Luongo, strely na bránku: 25:27, 17.565 divákov.

BUFFALO SABRES – LOS ANGELES KINGS 2:1 pp (1:1, 0:0, 0:0 – 1:0)
8. McGinn (O’Reilly, Ristolainen), 64. O’Reilly (McCabe) – 5. GÁBORÍK (Kopitar, Pearson). Brankári: Ullmark – Enroth, strely na bránku: 30:21, 18.133 divákov.

Reklama

MONTREAL CANADIENS – OTTAWA SENATORS 3:1 (2:0, 1:1, 0:0)
Góly: 3. Flynn (Beaulieu, Hudon), 20. Pacioretty (Plekanec, Weise), 26. Petry (Weise, Galchenyuk) – 32. Pageau (Chiasson, Dziurzynski). Brankári: Tokarski – Anderson (27. Driedger), strely na bránku: 42:26, 21.288 divákov.

TAMPA BAY LIGHTNING – WASHINGTON CAPITALS 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)  Góly: 49. Kučerov (Stralman, Stamkos) – 3. Beagle (Galijev), 32. Kuznecov (Carlson). Brankári: Bishop – Holtby, strely na bránku: 36:20, 19.092 divákov.

COLUMBUS BLUE JACKETS – NEW YORK ISLANDERS 2:3 pp (0:1, 1:1, 1:0 – 0:1)
Góly: 26. Saad (Jenner, Dubinsky), 49. Atkinson (Savard, Hartnell) – 16. Okposo, 28. Nielsen (Okposo, Leddy), 63. Okposo (Bailey). Brankári: McElhinney – HALÁK, strely na bránku: 30:19, 12.342 divákov.

ST. LOUIS BLUES – DALLAS STARS 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Góly: 2. Backes (Steen, Shattenkirk), 52. Tarasenko (Backes), 56. Reaves (Upshall). Brankári: Allen – Niemi, strely na bránku: 26:26, 15.023 divákov.

NASHVILLE PREDATORS – COLORADO AVALANCHE 2:3 (1:2, 0:0, 1:1)
Góly: 20. Salomäki (Ellis, Sissons), 41. Smith (Ellis, Ekholm) – 9. Beauchemin (MacKinnon, Duchene), 15. Holden (Tanguay, Mitchell), 50. Martinsen (Söderberg, Beauchemin). Brankári: Rinne – Varlamov, strely na bránku: 36:25, 17.113 divákov.

ARIZONA COYOTES – CAROLINA HURRICANES 4:5 pp (0:2, 1:1, 3:1 – 0:1)
Góly: 39. Duclair (Domi), 42. Duclair (Tichonov, Domi), 44. Chipchura (Grossmann), 60. Murphy (Duclair) – 9. Versteeg (Faulk, Lindholm), 20. Nestrašil (J. Staal, Pesce), 36. Di Giuseppe (Skinner, Slavin), 41. Faulk (Lindholm, Rask), 61. Rask (Läck, Lindholm). Brankári: Lindbäck – Läck, strely na bránku: 29:33, 12.668 divákov.

CALGARY FLAMES – NEW YORK RANGERS 5:4 pp (0:1, 2:0, 2:3 – 1:0)
Góly: 38. Gaudreau, 38. Raymond (Frolík), 43. Gaudreau (Jones, Monahan), 45. Colborne (Stajan, Russell), 63. Brodie (Russell, Gaudreau) – 11. Miller (Stalberg, Hayes), 46. Glass (Moore), 56. Boyle (Kreider, Miller), 59. Zuccarello (Boyle, Brassard). Brankári: Hiller – Raanta, strely na bránku: 27:29, 19.289 divákov.

SAN JOSE SHARKS – MINNESOTA WILD 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Góly: 45. Parise (Granlund, Pominville), 60. Koivu (Parise, Spurgeon). Brankári: Jones – Kuemper, strely na bránku: 25:30, 16.766 divákov.

Slováci v akcii:
Marián Gáborík (Los Angeles)  19:34 1 0 1 1 4 0
Zdeno Chára (Boston)          23:25 0 0 0 0 1 0
Jaroslav Halák (NY Islanders) 62:16 2/30 93,3

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty. brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali