Aká je súvislosť medzi spánkom a jedlom? Kofeín zhoršuje zaspávanie, robí spánok nehlbokým. Uhľovodíky pred spánkom môžu spôsobiť hypoglykémiu: klesá tlak, teplota a človek sa prebudí. Alebo dochádza jednoducho k prudkému pocitu hladu, ktorý nás núti, aby sme sa prebudili a najedli sa. Častejšie však dochádza k opačnému účinku, keď človek začína po bezsennej noci konzumovať večer viac škodlivých jedál, povedala v rozhovore pre Sputnik vedúca somnologickej služby Unison, vedúcej sekcie stres a spánok medzinárodnej spoločnosti Stres pod kontrolou Jelena Carevová.
“Bezsenná noc vzbudzuje želanie dať si večer niečo škodlivého. Nie ráno, keď hormón kortizol má byť vysoký, aby sme sa prebudili, ale práve večer: špička sa posúva a núti nás jesť múčniky, mastné a sladké jedlá. Sovy majú v porovnaní so škovránkami väčší sklon ku konzumácii jedla vo večernej hodine, k priberaniu, hypertenzii a ďalším problémom. Existuje aj syndróm ,nočného jedla‘, keď po siedmej večer konzumujeme viac ako 25% celkovej dennej stravy. Keď to nesúvisí s prácou a pod., potom zrejme so stresom,” vysvetlila Jelena Carevová.
Neurologička a somnologička tiež vysvetlila, prečo niektorých ľudí premáha po prejedaní spánok.
“Môže to byť príznak inzulínovej rezistencie, keď uhľovodíky v jedle zvyšujú hladinu cukru v krvi a vzniká viac inzulínu, ako má zdravý človek. Tento prebytok inzulínu prudko znižuje hladinu cukru v krvi, čo spôsobuje spavosť, únavu, ochabnutosť a prianie zaspať. To isté sa dá pozorovať pri depresii, veľkom strese a prokrastinácii, keď sa nám nechce pracovať,” oznámila Jelena Carevová.
Boj s avitaminózou
Dietologička Jelena Solomatinová predtým v rozhovore pre denník Večerná Moskva oznámila, ktoré potraviny môžu byť dobré pri avitamninóze.
Odborníčka uviedla, že dlhší nedostatok istých vitamínov môže byť príčinou vážnych chorôb. Napríklad, nedostatok vitamínu A spôsobuje problémy so zrakom, narúša sa koordinácia v priestore, nízky obsah vitamínov skupiny B môže byť príčinou nespavosti, bolestí hlavy, zhoršenie pamäti, nedostatok vitamínu C spôsobuje časté prechladnutie a vírusové ochorenia, zdôraznila lekárka.
Dietologička poukázala na to, že sa nedostatok uvedených vitamínov dá kompenzovať, nielen liekmi, ale aj obyčajnými potravinami.
Pri nedostatku vitamínu A musíme obohatiť náš jedálniček takými ingredienciami ako fazuľa, mrkva, tekvica, červená repa a teľacia pečeň. Odstrániť nedostatok vitamínov skupiny B pomôžu orechy, mandle, morské plody, kyslé mliečne výrobky, sušené ovocie, vajíčka, celozrnný chlieb a otruby. Vyvážiť obsah vitamínu C zase pomôže kapusta, citrusy, šípky a jablká, kdežto huby, rybí tuk a olej normalizujú hladinu vitamínu D.
“V zime náš organizmus akoby ,spí‘, preto na jar máme problémy s prácou. Nedostatok čerstvého vzduchu a telesnej aktivity tiež škodí nášmu zdraviu,” povedala na záver lekárka.

























