Hlavný dôvod, prečo mnohí priberajú, keď sedia doma, je ten, že je chladnička dostupná. Keď ideme do práce, tam je iná situácia, pretože chladnička nie je až tak blízko. A ak máme desiaty, potom spravidla kontrolujeme, koľkokrát zavítame k “zlatým dverám”. Varvara Zarodinová uviedla, ako si vytvoriť vedomý prístup k tomu, čo jeme.
“Keď si zapisujete to, čo ste zjedli, budete k sebe kritickejší. Niekedy sa vám zdá, že ste nezjedli nič, ale pribrali ste. Ale ak si vediete denník, uvidíte, že to nie je tak úplne pravda. Tamto ste zjedli kúsok syra, tamto kúsok sušienky, potom ste niečo dojedli po dieťati a nazhromaždilo sa tak veľa vecí, “uviedla.
Ďalší krok je plánovanie
“Je dobré si naplánovať rozpis. Čo budete jesť na raňajky, obed, večeru, čo budete jesť medzi hlavnými jedlami. Je to disciplína. Takisto je vhodné odstrániť všetky sušienky, cukríky, ktoré máte rôzne po miskách v byte, aby neboli tak dostupné,” radí špecialistka.
Dobrý spôsob, ako nemyslieť na jedlo, je ten, že si niečím zamestnáte ruky. “Počas karantény sedíte buď pred počítačom alebo pred televíziou. A ak máte voľné ruky, máte tendenciu brať si jedlo. Ak pracujete, je to iná situácia, ale ak odpočívate, musíte si zamestnať ruky. Môžete skladať puzzle, kresliť si, háčkovať, “myslí si Varvara Zarodinová.
Zároveň pripomenula, že najnebezpečnejšie produkt je cukor. “To najškodlivejšie sú malé sladké desiaty: sušienky, oriešky, sušené ovocie, cukríky. Na sušenom ovocí nie je nič zlé, ale jednoducho ich človek zje oveľa viac než čerstvého ovocia. Z ovocia je dobré vylúčiť melón, banány, hrozno, pretože je tam najvyšší glykemický index. Celkovo si môže človek dovoliť za deň 2-3 ovocie. Čaj a kávu je lepšie piť bez cukru. Ak vypijete šálku čaju každú hodinu a dávate si do neho lyžičku či dve cukru, nebude to príliš vhodné. Ak ráno pijete kávu s cukrom a ďalej už cukor neužívate, nič hrozné na tom nie je, “uviedla.
Prejedanie sa nezdravými jedlami začína už v obchode, dodala. Najlepšie je jednoducho prestať si také veci kupovať a zameniť ich niečím lepším. Dobrú desiatu, ako mrkva či jablko, je dobré nakrájať, aby sme naše podvedomie zabavili tým, že po tejto desiatu siahneme častejšie.



















