Nepálska armáda pátra v riekach po nezvestnom americkom vrtuľníku

Nepálska armáda pátra v riekach po nezvestnom americkom vrtuľníku

Káthmandu 13. mája 2015  (TASR/HSP/Foto:TASR/AP- Mikhail Metzel)

 

Vrtuľník námorných síl UH-1Y Huey sa zúčastňoval na humanitárnych operáciách po zemetrasení – zhadzoval ryžu a celty

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Tisíce vystrašených ľudí v Nepále strávili noc pod holým nebom po tom, čo nové zemetrasenie s magnitúdou 7,3 zabilo v utorok desiatky osôb a prinieslo krajine ďalšie utrpenie. Tá sa ešte nespamätala z ničivého zemetrasenia s magnitúdou 7,8 z 25. apríla, pri ktorom zahynulo vyše 8000 ľudí.
Nezvestný je vrtuľník amerických námorných síl so šiestimi príslušníkmi a s dvoma nepálskymi vojakmi, ktorý v severovýchodnom Nepále rozvážal humanitárnu pomoc. Oznámili to americkí predstavitelia, ktorých citovala agentúra AP.

Reklama

Nepálska armáda dnes uviedla, že vrtuľník sa zrejme zrútil do rieky v oblasti mesta Čarikot vážne zasiahnutej zemetrasením, takmer 80 kilometrov od metropoly Káthmandu, a že do pátrania je zapojených približne 400 vojakov.

“Máme informáciu, že vrtuľník sa nachádza v jednej z riek, ale zatiaľ nikto nijaký vrak nespozoroval,” povedal pre agentúru Reuters major Rádžan Dahal a dodal, že 400 peších vojakov sa k stroju môže dostať už do dnešného večera.

Reklama

Vrtuľník námorných síl UH-1Y Huey sa zúčastňoval na humanitárnych operáciách po zemetrasení – zhadzoval ryžu a celty. Rádiové spojenie stratil v utorok po tom, čo neďaleká indická helikoptéra započula jeho posádku rozprávať o problémoch s palivom.

Utorkové zemetrasenie s magnitúdou 7,3 a epicentrom medzi Káthmandu a najvyššou horou sveta Mount Everest zasiahlo ničivou silou úpätie Himalájí a vyvolalo zosuvy pôdy, ktoré zatarasili cesty do odľahlých dedín vo viacerých okresoch. Väčšina zo 65 zabitých ľudí, potvrdených do dnešného rána, prišla o život v okrese Dolakhá, ktorý sa nachádza severovýchodne do Káthmandu.

“Ľudia prežívajú obrovský strach. Každý je tu vydesený. Noc strávili vonku na otvorených priestranstvách,” povedal šéf okresnej správy a dodal, že okresným úradom už dochádza humanitárna pomoc.

Tento predstaviteľ požiadal nepálsku vládu, aby poslala viac helikoptér a zásob. Dodal tiež, že v dedinách je uviaznutých mnoho zranených obyvateľov.
Utorkové zemetrasenie si vyžiadalo aj 2000 ranených, ako najnovšie uviedlo nepálske ministerstvo vnútra. Tento počet však podľa očakávania stúpne, postupne totiž prichádzajú aj správy o ľuďoch pochovaných pod troskami v odľahlých himalájskych mestečkách a dedinách.

Otrasy sa šírili po celých veľkých častiach Ázie. V susednej Indii potvrdili najmenej 16 mŕtvych, keď tam na ľudí popadali strechy alebo múry. Čínske médiá hlásili jedného mŕtveho v Tibete.

Reklama

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 z 25. apríla zabilo vyše 8150 ľudí, zranilo ďalších okolo 19.000 osôb a zrovnalo so zemou celé dediny. Státisíce obyvateľov zostali bez strechy nad hlavou. Išlo o najhoršie zemetrasenie v Nepále od roku 1934.

jf

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali