Nepál opäť zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie. Bilancia stúpla na 40 mŕtvych a 1129 zranených

Nepál opäť zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie. Bilancia stúpla na 40 mŕtvych a 1129 zranených

Nepál 12. mája 2015 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:TASR/AP-Niranjan Shrestha)

 

Zemetrasenie sa nachádza len v hĺbke 18,5 kilometrov

Na snímke ľudia utekajú sa ukryť do bezpečia po ďalšom zemetrasení v nepálskom meste Káthmandu 12. mája 2015
Na snímke ľudia utekajú sa ukryť do bezpečia po ďalšom zemetrasení v nepálskom meste Káthmandu 12. mája 2015

Nepál zasiahlo ďalšie mohutné zemetrasenie, jeho sila podľa amerického geologického ústavu USGS dosiahla 7,4 stupňa.

Reklama

Otrasy zaznamenali o 12:50 miestneho času (9:05 SELČ).

Dnešné zemetrasenie, ktoré sa vyskytlo neďaleko základného tábora na najvyššej hore sveta Mount Everest v Himalájach, bolo namerané v hĺbke 18,5 kilometra.

Reklama

Podľa agentúry AP bolo epicentrum zemetrasenia v odľahlej nepálskej oblasti neďaleko čínskej hranice. Epicentrum zemetrasenia bolo vzdialené 83 kilometrov od hlavného mesta Nepálu Káthmandu, kde sa opäť triasli budovy. Záchvevy spôsobili paniku a ľudia vybiehali z budov. Otrasy bolo údajne cítiť aj v indickom hlavnom meste Dillí.

Silné zemetrasenie zabilo najmenej 36 ľudí. Ďalších 1117 osôb utrpelo zranenia, oznámilo nepálske ministerstvo vnútra. Zrútili sa aj budovy, už oslabené oveľa mohutnejším zemetrasením s magnitúdou 7,8 z 25. apríla.

Nepál sa ešte len spamätáva z ničivého aprílového zemetrasenia, ktoré bolo najhoršie v krajine za posledných vyše 80 rokov. Zahynulo pri ňom najmenej 8150 ľudí a zranenia utrpelo vyše 17.800 osôb, napísala agentúra AP.

Úplne zničené boli aj státisíce budov vrátane mnohých starovekých pamiatok – a veľa ďalších bolo poškodených.

Horolezci pokúšajúci sa vyliezť na najvyšší štít sveta Mount Everest odvolali tohtoročnú sezónu po tom, čo tam v lavíne vyvolanej aprílovým zemetrasením zahynulo 18 ľudí. V základnom tábore na Evereste sa už nenachádzajú žiadni horolezci ani nepálski šerpovia. “Všetci už odišli,” dodal prezident nepálskeho združenia prevádzkovateľov expedícií Dambar Paradžuli, ktorého citovala agentúra Reuters.

Reklama

Niekoľko budov sa dnes zrútilo v odľahlom nepálskom meste Čautárá, kde zahynuli alebo sa zranili viacerí ľudia. Uviedol to hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu Paul Dillon. Nórsky Červený kríž, ktorý po aprílovom zemetrasení pomáha ľuďom v nemocnici v tomto meste, na Twitteri už skôr napísal, že “je mnoho zranených, niekoľko mŕtvych”.

Katastrofa postihla v Nepále viac ako 8 miliónov ľudí z celkové počtu 28 miliónov obyvateľov, odhaduje OSN. Približne 2 milióny ľudí aj naďalej potrebuje stany, pitnú vodu, jedlo a lieky.

Obyvatelia indického mesta Siliguri, neďaleko hranice s Nepálom, uviedli, že z jednej či dvoch budov odpadli kusy betónu.
Ľudia v nepálskom Káthmandu, ešte vystrašení po zemetrasení z 25. apríla, vybiehali z domov na otvorené priestranstvá. Rodičia pevne držali svoje deti a stovky ľudí sa horúčkovito pokúšali dovolať príbuzným na mobilné telefóny. Obchodníci zatvorili predajne a ulice boli preplnené ľuďmi utekajúcimi za svojimi rodinami, aby si preverili, či sú v poriadku.

“Bežím rovno domov,” povedal muž po dvadsiatke, ktorý sa pokúšal telefonicky spojiť s rodinou v severnej časti Káthmandu.

“Zdá sa, že tentoraz bude Nepál úplne zničený,” kričal jeden obyvateľ, pričom ďalší si na otvorených priestranstvách stavali stany, ktoré len nedávno zložili.

Reklama

Po hlavných otrasoch sa dnes v priebehu nasledujúcich minút vyskytli ďalšie. Ľudia sa snažili zhromaždiť zásoby potravín, mobilné telefóny prestali fungovať.

Dnešné zemetrasenie bolo však hlbšie, vyskytlo sa v hĺbke 18,5 kilometra – v porovnaní s aprílovým zemetrasením, ku ktorému došlo v hĺbke 15 kilometrov. Otrasy v menšej hĺbke spôsobujú viac škôd na zemskom povrchu.

Po dnešnom zemetrasení nasledovalo najmenej päť dodatočných zemetrasení s magnitúdou od 5,6 do 6,3. Dočasne zatvorili aj medzinárodné letisko v Káthmandu a v premávke v uliciach metropoly vznikli zápchy.

“Zdalo sa, že otrasy pokračujú a pokračujú. Človek mal pocit, ako by bol na člne na rozbúrenom mori,” vyhlásila Rose Foleyová, predstaviteľka UNICEF v Káthmandu.

Humanitárne agentúry sa dnes snažia získať správy aj z oblastí mimo metropoly. “Myslíme na deti po celej krajine, veď už trpia. Toto ich ohrozuje ešte viac,” dodala Foleyová.
Dán Rasmus Baastrup z organizácie Lekári bez hraníc pre dánsku televíziu TV2 povedal: “Rýchlo som kráčal. Nemohol som utekať, lebo zem sa tak triasla, že sa nedalo bežať.” Lekár dodal, že celý personál organizácie je v poriadku.

Nórsky Červený kríž, ktorý po aprílovom zemetrasení pomáha ľuďom v nemocnici v meste Čautárá, na Twitteri napísal, že “je mnoho zranených, niekoľko mŕtvych”.

Nepálsky premiér Sušil Koirála vyzval dnes obyvateľov svojej krajiny, aby v súvislosti s dnešným silným zemetrasením nepodliehali panike. Ubezpečil ich, že išlo len o následné otrasy po mimoriadne ničivom zemetrasení, ktoré Nepál zasiahlo 25. apríla

Silné si vyžiadalo najmenej 40 mŕtvych. Ďalších 1129 osôb utrpelo zranenia, oznámilo nepálske ministerstvo vnútra, ktoré citovala agentúra DPA.   Ďalších 17 mŕtvych a desiatky zranených zaznamenali v susednej Indii a jednu obeť v Čínou kontrolovanom Tibete.

“Prosím vás, nepodliehajte panike. Veríme, že sa z tejto prírodnej katastrofy pomaly spamätáme. Musíme jej čeliť s odvahou a trpezlivosťou … nenarúšajte priebeh záchranných operácií,” apeloval na Nepálčanov premiér Koirála.

 

Reklama

ru

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:19

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok. Týkať by sa to malo celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Košíc a Prešova. Cieľom je odľahčiť dopravu v mestách. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v piatok po stretnutí s ministrom dopravy SR Jozefom Rážom (nominant Smeru-SD).

14:18

Polícia vo štvrtok opätovne zadržala manžela bývalej škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej pre podozrenia zo sprenevery. Peter Murell je obvinený v rámci vyšetrovania financií Škótskej národnej strany (SNP).

14:17

Izraelský krajine pravicový minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben Gvir čelí v piatok kritike za svoje vyjadrenia na sociálnych sieťach. Škodí tým stratégii Izraela proti Iránu, pretože v jednom zo svojich príspevkov naznačil, že za piatkovými výbuchmi v Iráne je Izrael.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali