Nemecký pohár: Slováci na záver zdolali Švajčiarov, Cíger: “Tím ukázal pravú tvár”

Nemecký pohár: Slováci na záver zdolali Švajčiarov, Cíger: “Tím ukázal pravú tvár”

Augsburg 8. novembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili až vo svojom záverečnom vystúpení na Nemeckom pohári v Augsburgu, keď v nedeľu zdolali Švajčiarsko 4:0. Už pred duelom však vedeli, že na turnaji s určitosťou obsadia konečné štvrté miesto

Na snímke rados hráèov Slovenska po strelení druhého gólu Martinom Réwayom poèas hokejového turnaja o Nemecký pohár Nemecko - Slovensko 7. novembra 2015 v Augsburgu
Na snímke radosť hráčov Slovenska po strelení gólu počas hokejového turnaja o Nemecký pohár 2015 v Augsburgu

Zverenci trénera Zdena Cígera vstúpili do zápasu oveľa živšie a aktívnejšie ako v sobotu proti domácemu výberu a v 12. minúte po prihrávke Pavla Skalického otvoril skóre jeho spoluhráč zo Slovana Bratislava Andrej Šťastný. V druhej časti zvýšil náskok v presilovke nekompromisnou delovkou Tomáš Marcinko. Všetky nádeje na zvrat zobral Švajčiarom Simon Moser, ktorý za svoj atak v závere prostrednej tretiny dostal trest na 5 + 5 min. + DKZ. Ponúknutú dlhú početnú výhodu Slováci využili zásluhou Vladimíra Draveckého, ktorý prepálil od modrej čiary brankára Benjamina Conza. Záverečné slovo mal obranca Eduard Šedivý, ktorý v 58. minúte dosiahol premiérový gól v národnom drese.

Reklama

Skvelým výkonom sa v zápase prezentoval brankár Michal Dzubina, ktorý nepustil za svoj chrbát ani jeden puk a počas vyše 91 odchytaných minút na turnaji neinkasoval ani raz. Na reprezentačný debut budú v dobrom spomínať obranca Patrik Luža a útočník Tomáš Zigo. V 61. vzájomnom zápase so Švajčiarskom tak vybojovali slovenskí hokejisti 26. výhru, na konte majú aj sedem remíz a 28 prehier.

Slováci dosiahli na turnaji bilanciu jedno víťazstvo a dve prehry v riadnom hracom čase (s USA 0:1 a Nemeckom 2:4) a so ziskom troch bodov obsadili štvrtú priečku. O víťazovi podujatia rozhodol večerný duel domácich Nemcov s Američanmi (16.45 h).

Reklama

Nemecký pohár 2015 – nedeľa:

Slovensko – Švajčiarsko 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Góly: 12. Šťastný (Skalický), 26. Marcinko (Bartánus, Dravecký), 43. Dravecký (Bartánus), 58. Šedivý (Kukumberg, Lušňák). Rozhodovali: Bauer, Hunnius – Merten, Neutzer (všetci Nem.), vylúčení: 8:8 na 2 min., navyše Moser (Švajč.) 5 min. za seknutie a 5 min. + DKZ za úder do oblasti hlavy a krku, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 3000 divákov.

Slovensko: Dzubina – Kotvan, Ďaloga, Štajnoch, Jánošík, Šedivý, Luža, Jurčina – Dravecký, Marcinko, Bartánus – Lušňák, Kukumberg, Miklík – Réway, Šťastný, Skalický – Hlinka, Zigo, Hrnka

Švajčiarsko: Conz – Löffel, Leeger, Chiesa, Grossmann, Frick, Stoop, Baltisberger – Cunti, Suri, Martschini – Mottet, Praplan, Moser – Froidevaux, Pestoni, Hoffmann – Walker, Fuchs, Lammer – Künzle

Slováci začali oveľa aktívnejšie ako v predchádzajúcom súboji s Nemeckom a hneď v úvode vybojoval pre svoj tím presilovku Štajnoch. V nej mali obrovské šance na otvorenie skóre postupne Miklík, Réway, Jánošík a Lušňák, ale v koncovke zlyhali. Po uplynutí trestu si mohol hneď pri svojom prvom striedaní otvoriť strelecký účet v reprezentácii debutant Zigo, z bezprostrednej blízkosti ale prestrelil švajčiarsku bránku. Postupom času sa dostali do tempa aj Helvéti. V oslabení brankár Dzubina stačil v poslednej chvíli prikryť puk pred dobiedzajúcim Cuntim a Mottel následne nastrelil žŕdku. V 7. minúte rozozvučal konštrukciu slovenskej bránky aj Martschini, Cígerov tím odpovedal typickou akciou Ďalogu, ktorý sa pri hre 4 na 4 po dravom prieniku natlačil pred súperovu bránku, ale Conza neprekonal. O pár sekúnd neskôr to už Slovákom vyšlo, Skalický od zadného mantinelu ideálne prihral pred bránku voľnému Šťastnému a ten z prvej rozvlnil sieť – 1:0. Švajčiari kontrovali akciou Suriho, ktorý namieril iba tesne vedľa.

Reklama

V druhej dvadsaťminútovke pokračoval vyrovnaný hokej. Švajčiari ju začali početnou výhodou, počas ktorej “podkúrili” Dzubinovi Stoop a Moser, ale slovenský brankár bol na mieste a stále si držal na turnaji čisté konto. V 24. min. Pestoniho strela lízala pravú žŕdku, na druhej strane Skalického teč rozvlnil iba bočnú sieťku. Slováci zvýšili svoj náskok v 26. min. v presilovke, keď po prihrávke Bartánusa upratal odrazený puk delovkou z prvej do pravého horného rohu Marcinko. Rušný hokej s nebezpečnými akciami na oboch stranách pokračoval aj v ďalšom priebehu. V 28. min. Dzubina kryl dorážku Hoffmanna, o tri minúty neskôr Šedivý vyslal do úniku Skalického, ten však stroskotal na Conzovom betóne. Druhý slovenský útok potom v prečíslení 3 na 1 zbytočne prekombinoval celú akciu a následne Šťastný v dobrej pozícii ani na dvakrát nepretlačil puk smerom na Conzovu bránku. Švajčiari potom pritlačili Slovákov, všetky pokusy ale kryl spoľahlivý Dzubina. V samom závere tretiny dostal Moser za krošček kľačiaceho a bezmocného súpera trest na 5 + 5 min. + DKZ.

Keďže v úvode tretieho dejstva putoval na “lavicu hanby” ešte Hoffman, Slováci hrali presilovku 5 na 3. V nej prepálil Conza nekompromisnou delovkou od modrej čiary Dravecký a zvýšil na 3:0. V 47. minúte v pokračujúcej početnej výhode Ďaloga z tesnej blízkosti dorážal len do brvna, následne nekrytý Lušňák netrafil pri pravej žŕdke puk. Súper sa v oslabení zmohol iba na pár ojedinelých brejkov, ktoré ale s chladnou hlavou vyriešil istý Dzubina. Helvéti sa aj počas Moserovho dlhého trestu nevyvarovali ďalších faulov, takže Cígerovi zverenci hrali často v početnej výhode 4 na 3 či 5 na 3. Dobrú možnosť na zveľadenie náskoku nevyužil Miklík. Švajčiari sa snažili v závere aspoň skorigovať výsledok, no proti nim stál skvelý Dzubina. Naopak, necelé tri minúty pred koncom prestrelil Conza obranca Šedivý, ktorý dosiahol premiérový gól v národnom drese a spečatil ním výsledok na konečných 4:0.

Hlasy po zápase:
Zdeno Cíger, tréner SR: “Prvé víťazstvo na reprezentačnej striedačke chutí perfektne. Páčilo sa mi, že po pokazenom, katastrofickom zápase s Nemeckom sme sa dokázali vrátiť naspäť. Ukázala sa pravá tvár chalanov. Podali kolektívny, veľmi disciplinovaný výkon, dokázali si plniť svoje povinnosti a boli aj perfektní v zakončení.”

Michal Dzubina, brankár SR, vychytal čisté konto: “Dnes to bolo z našej strany oveľa lepšie ako v sobotu proti Nemcom. Včera som za stavu 0:4 nemal čo stratiť. Dnes sme lepšie korčuľovali, po prvom góle spadla z nás nervozita a odohrali sme vynikajúci zápas. Držal som sa stále v tempe, chytalo sa mi dobre. S reprezentačnou premiérou som spokojný, som rád, že som v dvoch zápasoch neinkasoval ani jeden gól. Chalani odviedli výbornú robotu, veľa toho zblokovali.”

Tomáš Marcinko, útočník SR a autor druhého gólu: “Včera sme nekorčuľovali tak dobre ako dnes. Hoci sme odohrali tretí zápas za tri dni, celý čas sme dreli a bojovali. Nechali sme tam všetko, čo bolo v nás. Konečne nám to začalo padať, pomohli nám aj presilovky. Teší nás aj podpora tribún.”

Reklama

Vladimír Dravecký, útočník SR a autor tretieho gólu: “V dnešnom hokeji rozhodujú presilovky, rovnako ako oslabenia sme ich dnes zahrali celkom dobre. Som rád, že sme ich využili. Na turnaji sme sa spoznali s novým trénerom a realizačnýžm tímom, verím, že to už bude iba lepšie a lepšie. Treba si z toho zobrať iba to pozitívne. Zistili sme, že ak budeme hrať tímovo, môžeme na ďalších turnajoch uspieť.”

Roman Kukumberg, útočník SR: “V piatok proti USA sme podali vynikajúci výkon, bolo tam nasadenie, pohyb. Sobotňajší zápas s Nemeckom bol z našej strany úplne zlý, nezachytili sme začiatok a nohy nešli tak, akoby mali ísť, boli sme pomalí. Povedali sme si, že takto to ísť nemôže, pustili sme si pred ďalším stretnutím nejaké to video. Proti Švajčiarom každý zodpovedne plnil svoje úlohy na ľade a ukázalo sa to aj na výsledku. Bolo to na jednotku. Škoda toho výbuchu v dueli s Nemeckom, kvôli čomu sme skončili na turnaji poslední.”

Eduard Šedivý, obranca SR, prvý gól v reprezentácii: “Za stavu 3:0 som už nepotreboval veľa vymýšľať, iba som zavrel oči, vystrelil na bránku a padlo to tam. Premiérový gól v národnom drese chutí výborne. Roman Kukumberg mi vzal puk z ľadu, som si ho odložil na pamiatku. Myslím si, že sme sa v závere turnaja ako mužstvo celkom solídne zohrali, škoda toho zápasu s Nemeckom.”

Priebežná tabuľka:
1. USA 2 1 1 0 0 6:4 5
2. Švajčiarsko 3 1 0 1 1 7:11 4
3. Nemecko 2 1 0 0 1 6:5 3
4. SLOVENSKO 3 1 0 0 2 6:5 3

 

Slovenský tréner Zdeno Cíger zhodnotil svojich zverencov počas celého turnaja Nemeckého pohára 2015

Hoci slovenskí hokejisti obsadili na Nemeckom pohári v Augsburgu až štvrté miesto, nový tréner národného tímu Zdeno Cíger hodnotil prvú reprezentačnú akciu pod jeho vedením pozitívne. Až na výbuch s Nemcami totiž mužstvo tvorené siedmimi nováčikmi a ďalšími mladými hráčmi predviedlo zodpovedný, kolektívny výkon a ako kouč priznal, má na čom v budúcnosti stavať.

Slováci zakončili vystúpenie na podujatí nedeľňajším triumfom 4:0 nad Švajčiarskom, čím už ale po prehrách s USA (0:1) a Nemeckom (2:4) nemohli vylepšiť svoje postavenie v tabuľke. Hráči však aspoň pripravili trénerovi premiérové víťazstvo na reprezentačnej striedačke. “Chutilo perfektne. Páčilo sa mi, že po pokazenom, katastrofickom zápase s Nemeckom sme sa dokázali vrátiť naspäť. Ukázala sa pravá tvár chalanov. Podali kolektívny, veľmi disciplinovaný výkon, dokázali si plniť svoje povinnosti a boli aj efektívni v zakončení. Boli disciplinovaní, pomáhali si, zastúpili jeden za druhého. Vzadu bol stále niekto pred bránkou a nepustil súpera k dorážke. Páčilo sa mi nasadenie hráčov, kolektívnosť, bolo tam veľa pozitívnych vecí,” komentoval Cíger nedeľňajší zápas.

Mužstvo ukázalo na turnaji viacero tvárí. V súboji s USA predviedli živý výkon, no doplatilo na nulovú koncovku, v dueli s Nemcami hráči s dvojkrížom na hrudi totálne prepadli, keď zaostávali v každej činnosti. Proti Švajčiarom sa zasa prezentovali výbornou, disciplinovanou hrou, pričom premenili aj dve presilovky. “Prvý zápas sme síce prehrali 0:1, ale herný prejav bol dobrý. Vytvorili sme si veľa šancí, len pre nervozitu a možno premotivovanosť sme sa nevedeli strelecky presadiť. Sám som si nevedel vysvetliť výpadok s Nemcami, to nikto z nás nečakal. Na zápas s Nemeckom by sme chceli čo najskôr zabudnúť. To smrdelo debaklom. Nezávidel som nikomu, kto sa na ten zápas pozeral. To bol výpadok zodpovednosti. Tam sklamali všetci. Akoby sme hrali hokej na rybníku, akoby sme boli na výlete. Taký zápas nemôže žiaden hráč odohrať v reprezentácii. Aspoň keby bojovali, ‘padali na hubu’ a dostávali góly, nič nepoviem. Ale tu si robil každý, čo chcel. Sám som sa pýtal chalanov, nech mi to vysvetlia,” pokračoval tréner.

V dobrom svetle sa ukázali obaja brankári, ktorí si v Augsburgu “odkrútili” debut v reprezentačnom A-tíme. Samuel Baroš odchytal prvú polovicu turnaja, pričom najmä v dueli s USA podržal svoj tím. Michal Dzubina, ktorý ho nahradil za stavu 0:4 v zápase s Nemeckom, počas 91 odchytaných minút ani raz neinkasoval. V nedeľu proti Švajčiarom predviedol niekoľko dôležitých zákrokov. “Obaja zachytali veľmi dobre. Som s nimi spokojný,” poznamenal Cíger. Okrem dvojice brankárov debutovali na turnaji aj obrancovia Michal Čajkovský, Patrik Luža, Eduard Šedivý a útočníci Michal Hlinka a Tomáš Zigo. Ani oni sa “nestratili”. “Aj chalani z domácej extralige sa ukázali pozitívne, viacerí hráči ma milo prekvapili. Áno, Nemecký pohár sme chceli vyhrať, ale my musíme ísť pomaly, skromne. Musíme si chlapcov vyskúšať, niektorí sú mladí. Veľa z nich sa stále učí. Po tom, čo sme si po zápase s Nemcami pozreli naše nedostatky na videu, sa hráči vrátili späť, pristúpili k ďalšiemu stretnutiu s rešpektom a s disciplínou. Je z čoho budovať silný tím do budúcna na ďalšie turnaje.”

Reklama

Cíger spoločne s generálnym manažérom Róbertom Švehlom skladali pred NP tím z obmedzeného množstva hráčov, keďže nemohli počítať s hokejistami, ktorí bojkotovali reprezentáciu. Nikto nečakal od tímu zázraky. “Vzhľadom k dnešnej situácii, za bojkotu skupiny reprezentantov a všetkého toho, čo sme zažili s nomináciou, by som to hodnotil veľmi pozitívme. Mali sme po zraze iba dva dni na prípravu, nebolo veľa času na nejaké taktické veci. Našli sme chalanov, ktorí chcú reprezentovať a ktorí podávali ‘slušné’ výkony. Sú to hráči, ktorí nie sú tvrdohlaví a dajú si povedať,” povedal reprezentačný šéftréner. Menovať hráčov, ktorí ho potešili alebo sklamali, nechcel. “Som veľmi spokojný. Nehovorím o celkovom umiestnení, ale o hernom prejave. V danej situácii by som hodnotil turnaj pozitívne, bolo to veľmi dobre,” zakončil svoje hodnotenie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali