Nemecký denník Der Spiegel zverejňuje ostrú kritiku na svoju krajinu

Nemecký denník Der Spiegel zverejňuje ostrú kritiku na svoju krajinu

Nemecko 12. januára 2016 (HSP/spiegel/Foto:TASR/AP-Steffi Loos)

 

Nemecký denník Der Spiegel píše, že po kolínskych udalostiach sa “mnohým východoeurópskym politikom potvrdili ich varovania” a vyzývajú tak na ukončenie liberálnosti a politickej korektnosti v Nemecku

Nemecký denník Der Spiegel píše o kritike zahraničných médií na Nemecko a na jej kancelárku Angelu Merkelovú
Nemecký denník Der Spiegel píše o kritike zahraničných médií na Nemecko a na jej kancelárku Angelu Merkelovú

“Vedeli to. Boli varovaní. Nemecko však nechcelo počúvať. Teraz je konfrontované s dôsledkami svojej priateľskej kultúry a tolerancie,” píše Der Spiegel hneď na začiatku vo svojom článku “Vychodní Európania sa posmievajú politickej korektnosti Nemcov”.

Reklama

“Východoeurópski” politici a médiá označujú nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú za “rozbíjačku” a “hrobárku” Európy. Politici v Nemecku a v štátoch západnej Európy teraz požadujú radikálne zmeny v migrantskej politike uzatvorením vonkajších hraníc EÚ a úplným zastavením migrácie.

Medzi východné krajiny, ktoré “urobili dobre, že sa vysmiali západnej politickej korektnosti”, denník zaradil aj Slovensko

Reklama

Der Spiegel spomína aj nášho premiéra Roberta Fica – dáva mu prívlastok “ľavicovo národný (nacionalistický)” – a spomína jeho slová v televíznej debate o tom, že médiá bagatelizovali utečenecký problém a z migrantov sa stáva “chránený druh”. Tieto nemecké noviny prekvapivo dodávajú, že Fico neklame. Slovenský premiér požaduje urýchlene zvolať summit EÚ, ktorý sa má zaoberať problematikou “paralelných spoločností, ochrany hraníc a zastavením migrácie”. Nastolenie európskych hraníc a pobrežnej stráže by malo zabrániť nekontrolovanému prisťahovalectvu.

Nemecký denník pripomína tiež Ficove slová, že “Slovensko nebude tolerovať obťažovanie žien na verejnosti a uzavreté moslimské komunity.” Píše aj to, že slovenské médiá “Sme” a “Denník N” sa zrazu stavajú na stranu Fica a kritizujú ​​Nemecko za “naivnú dobrácku subkultúru”.

Okrem Slovenska prikladá aj postoj ďalších “východoeurópskych” štátov. Maďarský premiér Viktor Orbán povedal minulý piatok v “Kossuth Radio”, že Maďarsko v otázke migrácie malo pravdu a že musíme ju zastaviť. Orbánov priateľ, novinár Zsolt Bayer, napísal k udalostiam v Kolíne v denníku “Magyar Hírlap”, že to urobili “migrujúce severoafrické a arabského zvieratá, hyeny”.

Poľská premiérka Beata Szydłová obvinila minulý týždeň západoeurópske politiky vrátane nemeckej, že nevzali utečenecký problém dostatočne vážne. Minister kultúry a národného dedičstva Piotr Glinski dodal, že odteraz budú skúmať ešte podrobnejšie ako predtým, kto prichádza do Poľska, a mladých migrujúcich mužov v žiadnom prípade nechce. Český premiér Bohuslav Sobotka vyzval na okamžité a automatické vyhostenie z Európy migrantov páchajúcich zločiny.

Bývalý rumunský prezident Traian Basescu podotýka, že jeho krajina taktiež odmieta systém kvót pre migrantov. Moslimskí utečenci boli podľa neho vychovaní v duchu koránu, sú teda zvyknutí na to, že ženám na verejnosti podrezávajú hrdlo či hádžu do nich kamene, a sú neprispôsobiví európskej kultúre.

Reklama

Známy konzervatívno-liberálny rumunský europoslanec Traian Ungureanu napísal v komentári pre denník “Adevarul”, že Angela Merkelová a jej pozvánka pre migrantov do Nemecka sú “katastrofa storočia”. Nad nemeckými médiami prevláda “oficiálna cenzúra” ku kolínskym udalostiam. “Každý protest, každý náznak proti znásilneniu sa okamžite klasifikuje ako rasizmus a extrémizmus. Je povinnosťou verejných orgánov skutočnosti zamlčať a poprieť,” konštatuje Ungureanu.

Bulharský europoslanec Angel Džambazki zasa povedal na bulharskom súkromnom kanáli “TV Nova”, že väčšina ilegálnych prisťahovalcov nezdieľa európske hodnoty, nie sú schopní integrácie, a na nemoslimské ženy môžu kedykoľvek zaútočiť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali