Nemecko sa pripravuje na zvrhnutie poľskej vlády. Nie je to však senzácia

Nemecko sa pripravuje na zvrhnutie poľskej vlády. Nie je to však senzácia

Bratislava 7. augusta 2023 (HSP/Pravda/Foto:Twitter)

 

Nemecko sa chystá zosadiť súčasnú poľskú vládu, uviedol námestník poľského ministra zahraničných vecí Paweł Jabłoński. Zdá sa vám to ako senzácia? Veď obe krajiny sú členmi NATO a Európskej únie – a zrazu toto

Paweł Jabłoński
Na snímke námestník poľského ministra zahraničných vecí Paweł Jabłoński

Ako sa to teda stane? Podľa Jabłońského “sa objavuje čoraz viac signálov, že v najbližších týždňoch dôjde k pokusom o zablokovanie strategických investícií Poľska”.

Reklama

“Všetko s cieľom dosiahnuť zmenu moci v Poľsku na takú, ktorá tieto investície odmietne a prepne našu ekonomiku späť do úlohy obyčajného subdodávateľa nemeckému priemyslu a iných krajín EÚ,” napísal na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Podľa neho sa to robí “pod pokojnou zámienkou ochrany životného prostredia, ale v skutočnosti s cieľom ochrániť nemecké spoločnosti pred poľskou konkurenciou”.

Reklama

Celkovo dosť vágne. Pán Jabłoński neodhalil tajomstvo, čo sú to za investície, ktorých zablokovaním plánuje nemecká vláda zosadiť poľskú vládu.

Vzťahy medzi Varšavou a Berlínom nemožno nazvať pokojnými. Stačí pripomenúť, že pred časom poľská vláda požadovala od Nemecka reparácie vo výške viac ako šesť biliónov zlotých (asi 1,3 bilióna eur).

Nemci sa, samozrejme, nechystajú platiť. Čo však poľskej vláde nebráni využívať túto tému na propagandistické účely.

Samozrejme, nemôžeme vážne tvrdiť, že Berlín sa chystá zvrhnúť vládu vo Varšave. Vyhlásenia, ako je to Jabłońského, sú určené skôr poľskému publiku.

V krajine sa na jeseň uskutočnia voľby. Vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť sa preto snaží udržať si svoju pozíciu.

Reklama

Preto sa netreba zvlášť čudovať tomu, čo vo Varšave hovoria, aj keď ide o vysokopostavených politikov a úradníkov. Okrem toho má Poľsko naozaj ambície vytlačiť Nemecko, ktoré je považované za jedného z lídrov Európskej únie. Toto prvenstvo síce postupne stráca, ale to je spôsobené činmi jeho vlastnej vlády, nie intrigami Varšavy.

Vo všeobecnosti by sa Jabłońského slová nemali brať doslovne. Ide o skrytý útok na opozíciu, ktorá sa viac orientuje na spoluprácu so štruktúrami EÚ vo všeobecnosti a najmä s Nemeckom.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:50

Všetky krajiny skupiny G7 prispejú na pôžičku vo výške 50 miliárd dolárov pre Ukrajinu. Ako záruka na túto pôžičku budú použité úroky zo zmrazených ruských aktív, potvrdila vo štvrtok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

18:49

Spojené štáty, Británia a Kanada vo štvrtok obvinili Rusko zo snáh ovplyvniť októbrové prezidentské voľby v Moldavsku. V spoločnom vyhlásení troch západných krajín sa uvádza, že Rusko sa s pomocou dezinformácií a propagandy usiluje zhoršiť napätie v moldavskej spoločnosti a vyvolať negatívne dojmy o Západe aj o úradujúcej prezidentke Mai Saunduovej.

18:33

Britská tenistka Emma Raducanuová postúpila na trávnatom turnaji WTA v Nottinghame do štvrťfinále. V 2. kole si poradila s Ukrajinkou Dariou Snigurovou 6:2, 6:2.

18:13

Tepelné čerpadlá typu voda-voda by mohli byť oslobodené od odvádzania platieb a poplatkov za využívanie energetického potenciálu povrchových a podzemných vôd. Vyplýva to z novely vodného zákona z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktorú vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

18:12

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR podpísalo v utorok (11. 6.) zmluvy so spoločnosťou Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) na modernizáciu a digitalizáciu prenosovej sústavy v hodnote 83 miliónov eur. Z plánu obnovy je na zvýšenie transformačného výkonu prenosovej sústavy v lokalite Senica určených 45 miliónov eur a ďalších 38 miliónov eur je určených na modernizáciu prenosových vedení v dĺžke viac ako 250 kilometrov po celom Slovensku.

18:12

Daňovníci by si mohli technické zhodnotenie majetku odpisovať samostatne, čo by ich viac motivovalo investovať. Navrhuje to opozičné Progresívne Slovensko (PS), podľa ktorého by sa tak podporilo zvyšovanie produktivity firiem. Súčasné nastavenie podnikateľov demotivuje od investícií, aké by sme mali podporovať, vyhlásil vo štvrtok podpredseda PS a poslanec NR SR Michal Truban.

18:06

Poľský súd vo štvrtok rozhodol, že do Litvy nevydá ani druhého z dvojice Poliakov podozrivých z útoku na Leonida Volkova, exilového spolupracovníka zosnulého vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného. Rovnako minulý týždeň rozhodol aj v prípade prvého z podozrivých.

18:05

Libanonské šiitské hnutie Hizballáh sa vo štvrtok prihlásilo k zodpovednosti za rozsiahly útok raketami a dronmi, ktorý je odvetou za utorňajšie zabitie jedného z jeho veliteľov.

17:28

Slovenský tenista Norbert Gombos sa na antukovom challengeri Bratislava Open prebojoval vo dvojhre už do štvrťfinále. V zápase 2. kola zdolal Rusa Alexeja Zacharova po dvoch tajbrejkoch 7:6 (5), 7:6 (5). Jeho súperom v boji o semifinále bude Portugalčan Henrique Rocha.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Silná búrka v meste Omaha v štáte Nebraska

Autor: AP/Chris Machian/Omaha World-Herald via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Peter Lipták

Miroslav Urban

Dušan Hirjak

René Pavlík

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali