Nemecko na prahu občianskej vojny?

Nemecko na prahu občianskej vojny?

Berlín 7. januára 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Oliver Berg)

 

Šéfredaktor nemeckej „Junge Freiheit“ Dieter Stein hovorí v súvislosti s udalosťami v Kolíne o národnom škandále a erózii právneho štátu, za ktorú je zodpovedná strata štátnej autority a štátnosti pod vedením vlády Merkelovej a vidí Nemecko na prahu občianskej vojny, ak nedôjde konečne ku zmene vládnej emigrantskej politiky

Na protest proti obťažovaniu žien počas silvestrovskej noci sa v utorok večer do ulíc vybralo niekoľko stoviek ľudí
Na protest proti obťažovaniu žien počas silvestrovskej noci sa v utorok večer do ulíc vybralo niekoľko stoviek ľudí

Čo ho vedie k takému konštatovaniu?

Reklama

Počas silvestrovskej noci z minulého štvrtka na piatok došlo v Kolíne nad Rýnom na námestí, pred hlavnou stanicou a pri kolínskej katedrále ku hromadným násilnostiam. Až 1000 podgurážených arabských a afrických emigrantov hromadne hádzali delobuchy medzi ľudí, ostreľovali ich silvestrovskými raketami a tým ohrozovali ich bezpečnosť a zdravie.

Počas týchto výtržnosti dochádzalo aj k masívnemu sexuálnemu obťažovaniu a znásilňovaniu žien a ich okrádaniu. Mladí opití emigranti húfne obchytávali ženy na intímnych častiach, strhávali im nohavičky a sukne a urážali ich vulgárnymi nadávkami. SBS-kár neďalekej diskotéky, ktorý toto dianie sledoval, sa vyjadril v tom zmysle, že také niečo ešte nezažil a vyzeralo to ako organizované podujatie s vojenskou presnosťou a charakterom. Do včerajšieho dňa bolo na páchateľov podaných 118 trestných oznámení.

Reklama

Pozoruhodné je, že aj keď sa na sociálnych médiách začali šíriť správy a videá z divokého počínania nadrogovaných emigrantov, kolínska polícia sa tvárila, ako keby sa nič neudialo a v piatok vydala oznámenie, že silvestrovská noc prebehla v pokoji. Ešte v utorok, teda po 5 dňoch, prehlásil policajný prezident Wolfgang Albers na tlačovej konferencii, že polícia nemá žiadne poznatky o páchateľoch.

Oproti tomuto prehláseniu stojí popis a zážitky jedného z nasadených policajtov, ktorý poskytol informácie expressu.de. Podľa jeho slov len jeho útvar predviedol 15 páchateľov na zaistenie. Z nich bolo 14 Asýrčanov a 1 pochádzal z Afganistanu. Všetci z nich boli očividne v Nemecku len niekoľko dní alebo maximálne týždňov. Na policajnej stanici boli zostavené tzv. zberné listiny so všetkými údajmi o zaistených. Tieto listiny sú ale nedostupné. Príslušník polície tiež popisuje akým brutálnym spôsobom boli ženy napádané.

Podľa včerajšieho televízneho príspevku boli zaistení znova prepustení a pri odchode z policajnej stanice kopali do dverí, opľuvali policajné autá a vykrikovali „fuck you police“. Takéto správanie svedčí o ich rešpekte štátnej moci a je predpokladom na ďalšie „akcie“ typu Kolín, nakoľko sú si vedomí, že podľa nemeckého práva sú prakticky nepostihnuteľní. Nepriamo im to potvrdil aj šéf policajných odborov Rainer Wendt, ktorý verejne vyjadril jeho obavy, či vôbec bude niekto z týchto páchateľov potrestaný.

Podobné násilnosti ako v Kolíne sa udiali aj v Hamburgu, Štuttgarte a Frankfurte.

Ako reagovali politici? Reakcie vedúcich politikov na kolínske udalosti neboli žiadnym prekvapením, nakoľko reagovali tak ako vždy, nič nehovoriacimi a nezaväzujúcimi frázami ako: „neakceptovateľné, tvrdé potrestanie, dať najavo schopnosť brániť právny štát atď.“ No namiesto konsekvencií po takýchto požiadavkách nasledovalo, ale ako vždy, to obmedzujúce a nečinnosť ospravedlňujúce slovíčko ale.

Reklama

Čiže treba vyvodiť dôsledky, ale… Dopadne to ako vždy. Keď sa situácia upokojí, pôjdeme ďalej ako doteraz. No a keď sa aj nejaké konkrétne návrhy na obranné opatrenia objavili, boli okamžite zmietnuté zo stola.

Minister vnútra de Meziere navrhol sprísniť azylový zákon v zmysle možnosti vykázania azylantov z krajiny pri trestnej činnosti, čo je doteraz skoro nemožné. Odmietavá reakcia sociálnych romantikov z koaličnej SPD nedala na seba dlho čakať. Takisto sa nedočkajú odpovede demonštrantky, ktoré protestovali proti udalostiam s transparentom v rukách, na ktorých bolo napísané: „Merkelová, kde si?“

Merkelovú skritizoval aj predseda strany FDP Lindner jeho konštatovaním: „Merkelová jej jednostranným a v Nemecku a v Európe nekomunikovaným rozhodnutím uvalila náš kontinent do chaosu.“ No na Merkelovej teflónovom povrchu sa nechytá ani posledná požiadavka strany CSU, obmedziť počet emigrantov na 200 tisíc ročne.

No najtrápnejšie pôsobí kolínska primátorka jej odporúčaním, ako sa majú správať ženy, aby zamedzili konfliktom s emigrantmi, ktoré znie: „obchádzajte neznámych na vzdialenosť ramena a von choďte len v skupinách“ Neprihliadajúc na jednoznačne kabaretnú výpovednú hodnotu takéhoto nezmyslu je potrebné sa zamyslieť pred pozadím týraných žien, nad ideologickým zmyslom hlášky pani primátorky. Podľa jej návodu sa majú prispôsobiť nemecké ženy moslimským zvykom a v prípade, že sa jej radami neriadia sú si sami na vine, keď budú znásilnené a dodatočne okradnuté. To sú veľmi zvláštne predstavy o tak ospevovanej integrácii ilegálnych emigrantov.

Zvláštnu pozornosť si ale v kauze Kolín získali média, obzvlášť tie verejnoprávne. Tieto sa vyznamenali svojou nečinnosťou a zamlčaním udalostí podľa nariadenia politikov v prípade emigrantov, kde platí: čo je nevhodné a nezodpovedá politickému diktátu, neexistuje. Nemecká verejnoprávna televízia ZDF informovala až po piatich dňoch o udalostiach v Kolíne, keď sa to už nedalo zatajovať, nakoľko o tom informovali médiá po celom svete. ZDF je už dávnejšie „preslávená“ jednostranným informovaním v emigrantskej kríze.

Reklama

No ale aj iné médiá nesplnili svoju informačnú povinnosť. Že prevažná väčšina Nemcov neverí médiám a považuje ich informácie za účelovo manipulované, je známe. No k tomuto názoru sa začínajú pridávať aj niektorí vedúci politici, ako napr. bývalý minister vnútra Friedrich, ktorý spomína v tejto súvislosti „kartel mlčanlivých“ a obáva sa, že zrejme existuje informačný zákaz, keď sa jedná o emigrantov. Generálny sekretár strany CSU Scheuer počas jeho interview v rádiu Deutschlandfunk upozornil na fakt, že médiá neinformujú o vyčíňaní v Kolíne zodpovedajúc a dokonca informácie zadržiavajú. Ďalej apeloval na informovanie na základe pravdy.

Neobjektívne správanie sa nemeckých médií, ignorovanie „nevhodných“ informácií, cenzúra, snaha zahaľovať politicky nežiaduce je o to zarážajúcejšie, nakoľko sa nemecký mediálny svet v posledných dňoch pod vplyvom nemeckých politikov a zástupcov EÚ predstavoval ako obranca demokracie v Poľsku, kde údajne prichádza ku strate mediálnej slobody. No ale to je ten známy export nemeckých „morálnych“ hodnôt.

Záverom sa vráťme ku konštatovaniu hrozby občianskej vojny v úvode. Či ku naplneniu takéhoto scenára dôjde, bude záležať na budúcom vývoji emigrantskej krízy. Ešte stále a to aj napriek zimnému obdobiu, prichádza denne do Bavorska 4000 emigrantov. Dá sa očakávať, že s príchodom jari bude toto číslo ešte narastať.

Už len pri tomto počte by muselo Nemecko v tomto roku zvládnuť ďalších 1,5 milióna ilegálnych emigrantov. K tomu samozrejme pribudnú rodinní príslušníci azylantov, ktorí už v Nemecku sú.

Nemecko nemôže už ani rátať s tým, že časť týchto emigrantov poputuje ďalej do severských krajín, nakoľko sa tieto už uzatvárajú.

Takisto zlyhala Merkelovej turecká karta. Je jasné, že takýto obrovský nápor nemôže vydržať ani najsilnejšia ekonomika Európy. Ekonomika bude pomaly krachovať, komúny skolabujú pod neúnosnou záťažou a kam sa uberá spoločenský vývoj, nám ukázala silvestrovská noc.

Keď sa krajina nespamätá, nezačne zavádzať ochranné opatrenia a začnú pribúdať sociálne konflikty, je možnosť vnútorného konfliktu celkom reálna. No takýto vývoj si nikto z nás želať nemôže. Malo by to katastrofálny dopad nielen pre Nemecko.

Viac o protestoch v Kolíne si môžete prečítať TU. Viac o vyjadreniach starostky Kolína si môžete prečítať TU.

Vilibald Kičin

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:40

Južná Kórea si v utorok pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy v krajine. Po potopení preťaženého trajektu Sewol neďaleko ostrova Čedžu vtedy zahynuli aj stovky školákov.

Loď pobrežnej stráže odviezla v utorok skoro ráno niektoré rodiny obetí na miesto nešťastia, kde sa konal špeciálny spomienkový obrad. Na mieste označenom žltou bójou rodiny vyvolávali mená zosnulých a hádzali kvety do vody. Následne si ich uctili chvíľou ticha.

10:29

Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Muhammad Šijá Súdání sa v pondelok počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach smerujúcich k stiahnutiu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi z Iraku. Informovala agentúra AFP.

10:18

Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval do Havany na bilaterálne rokovania so svojím kubánskym kolegom a ďalšími predstaviteľmi, oznámil v utorok jeho úrad. Informovala agentúra Reuters.

10:08

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok vyzvala Venezuelu a susednú Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v regióne Essequibo bohatom na ropu, ktorý si obe krajiny nárokujú.

Toto územie, okrem Venezuelou kontrolovaného ostrova Ankoko, je súčasťou Guyany. Nároky naň si však robí aj Venezuela.

10:02

Filipíny zadržali 1,8 tony kryštalického metamfetamínu. Oznámil to v utorok filipínsky prezident Ferdinand Marcos, podľa ktorého ide o rekordnú policajnú raziu súvisiacu s týmto druhom drogy.

09:54

Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť “spravodlivý mier” na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz dodal, že od jeho poslednej návštevy Číny “medzi našimi vládami prebieha intenzívna výmena názorov”.

09:45

Hladiny riek v oblastiach ruského Uralu a juhozápadnej Sibíri naďalej rýchlo stúpajú, uviedli v utorok úrady. Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov.

09:35

Grécka vládnuca konzervatívna strana Nová demokracia (ND) v pondelok zaradila na svoju kandidačnú listinu do júnových volieb do Európskeho parlamentu etnického Gréka z Albánska Frediho Beleriho.

Beleri bol zatknutý 12. mája 2023 pre kauzu kupovania hlasov pred komunálnymi voľbami v albánskom pobrežnom meste Himara. Napriek tomu voľby vyhral.

09:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken využil Čiernomorskú bezpečnostnú konferenciu na to, aby ubezpečil štáty hraničiace s Čiernym morom, že sa môžu spoľahnúť na podporu Spojených štátov amerických. Informovala agentúra AP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
09:12

Prvý deň historického procesu s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom v kauze podplácania pornoherečky sa skončil bez zvolenia členov súdnej poroty. Ich výber bude pokračovať v utorok.

09:03

Americký prezident Joe Biden spolu s manželkou, prvou dámou Jill Bidenovou v pondelok zverejnili svoje daňové priznanie za rok 2023. Spolu zarobili približne 620.000 dolárov a na federálnych daniach z príjmu odviedli 146.629 dolárov.

08:50

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev podpísal v pondelok zákon, ktorý kriminalizuje domáce násilie páchané na ženách a deťoch.

Osoby usvedčené z ublíženia alebo bitia ženy či dieťaťa budú podľa novej legislatívy potrestané prísnejšie, a to v závažnejších prípadoch aj trestom odňatia slobody.

08:26

Ceny ropy sa v utorok ráno zvýšili, keďže čínska ekonomika vzrástla viac, ako sa očakávalo. Eskalácia napätia na Blízkom východe ale udržala trhy s ropu na uzde po tom, čo Izrael uviedol, že zareaguje na víkendový útok Iránu raketami a dronmi.

08:13

Prokuratúra v Severnom Macedónsku v pondelok informovala o zadržaní 17 dozorcov, slúžiacich vo väznici v hlavnom meste Skopje. Sú podozriví z napomáhania pri vlaňajších útekoch dvoch väzňov.

07:54

Americká Snemovňa reprezentantov bude tento týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. V noci na utorok o tom informoval predseda snemovne Mike Johnson.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali