Nebojte sa vystúpiť na váhu! Nová štúdia ukazuje, že “mackovia medzi nami” žijú dlhšie

Nebojte sa vystúpiť na váhu! Nová štúdia ukazuje, že “mackovia medzi nami” žijú dlhšie

New York 14. januára (rt.com/HSP – Infografika HSP)

 

Roky masírovania mozgov a predsa môže byť všetko inak

Spolu s novým rokom zavše narastajú predsavzatia o tom, ako budeme chudnúť a zdravšie žiť. Nezriedka ale prejde pár dní, či týždňov a my zisťujeme, že naše “sviatočné brušká” sú stále pekne okrúhle. Kilečká nadváhy však nemusia byť vôbec také zlé. Nová štúdia hovorí, že nadváha vedie k dlhšiemu priemernému veku, čo rozhodne predstavuje povzbudivú správu pre gurmánov sveta.

Reklama

Správa uverejnená v časopise Journal of American Medical Association podáva najväčší a najkomplexnejší pohľad na to, ako váha ovplyvňuje priemernú dobu života osôb. Išlo o integrálny rozbor viac ako 100 posledných výskumov zahŕňajúci 2,88 milióna osôb a hodnotiaci ďalších 270.000 úmrtí po celom svete.

Riziko smrti bolo uvádzané do vzťahu s BMI (index telesnej hmotnosti). Na základe parametrov Svetovej zdravotníckej organizácie sa normálna hmotnosť nachádza medzi 18,5 a 24,9 BMI, nadváha osciluje medzi 25 a 29,9 a každý s BMI nad 30 je považovaný za obézneho.

Reklama

Štúdia skúmala, ako dlho ľudia žili, ako zdraví boli, keď umreli, alebo ako hodnotili kvalitu svojho života. Výsledky ukázali, že obézni ľudia mali o šesť percent menšiu pravdepodobnosť predčasného úmrtia, zatiaľčo pri ľudí s nadváhou bolo toto percento o jednotku nižšie. Výskum tiež ukázal, že muži a ženy s vyššou hmotnosťou zdieľajú výhodu dlhšieho života rovnako. Závery neovplyvňovalo fajčenie či región (tj. pri porovnaní obézneho fajčiara a fajčiara s rovnakou hmotnosťou mal obézny fajčiar priemerne o 6 percent vyššiu šancu na dlhší vek života).

 

Tendencia bagatelizovať, čo nám nepasuje do zaužívaných schém

Nie je to prvýkrát, čo vedci sa domnievajú, že nadváha môže mať svoje výhody. Podobný záver bol publikovaný už v roku 2005, ale reakcie odbornej obce boli skeptické. “Keď sme článok publikovali v roku 2005, dostalo sa nám množstva negatívnej spätnej väzby,” uviedla Catherine Flegal, vedúca z Centra pre zvládanie chorôb a prevenciu.

“Ide naozaj o nezvyčajné zistenie, ktoré majú vedci tendenciu bagatelizovať, podceňovať ho,” povedala doktorka Flegal, a zároveň upozornila, že článok nemá byť povzbudením pridať si druhú porciu, či bežať do obchodu na hamburger.

Reklama

“Skúmali sme hmotnosť človeka len z hľadiska úmrtnosť, nie z hľadiska zdravia. Absolútne neodporúčame ľuďom prejedať sa. Ale vzťah medzi obsahom tuku v  tele a úmrtnosťou je zložitejší, ako máme tendenciu si myslieť,” uviedla.

 

Prečo môžu obéznejší ľudia žiť mierne dlhšie?

Tím doktorky Flegalovej naznačuje, že tajomstvo dlhšieho života sa skrýva jednoducho v tom, že obéznejší ľudia sa kvôli svojej vyššej hmotnosti viac koncentrujú na možné príznaky prichádzajúcich chorôb. Oproti ľuďom so zdravým životným štýlom si uvedomujú, že choroby sa u nich môžu objavovať častejšie a tým pádom ich aj skôr objavia.

Nadváha má samozrejme zdravotné riziká. Tie však s pokrokom v medicíne stále viac eliminujeme. Napriek predlžujúcemu sa priemernému veku života, srdcové ochorenia už vo väčšine vyspelých krajín netvoria primárnu príčinu úmrtí vďaka liekom na krvný tlak a cholesterol.

Reklama

Možným vysvetlením je, že tuk chráni srdce a pomáha jedincom vydržať dlhšie obdobie choroby. Flegalová poukazuje na zložitosť uvedených nálezov. Rôznym osobám sa totiž tuk ukladá na rôzne miesta a tiež typ tuku osoby je dôležitejší ako množstvo tuku. Napríklad, kým tuk navyše okolo bokov je považovaný za prirodzený a zdravý, tuk na bruchu už nie.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali