NBÚ: Spojenci počas samitu NATO vyskúšali nový systém kybernetickej bezpečnosti

NBÚ: Spojenci počas samitu NATO vyskúšali nový systém kybernetickej bezpečnosti

Bratislava 14. júla 2022´3 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Mindaugas Kulbis)

 

Spojenci počas samitu Severoatlantickej aliancie (NATO) v litovskom Vilniuse úspešne vyskúšali nový systém kybernetickej bezpečnosti. TASR o tom informoval hovorca Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Peter Habara

Prípravy na dvojdňový summit NATO
Na snímke ochrankár sedí pred bannerom na mieste konania dvojdňového summitu NATO

Priblížil, že systém má zvýšiť odolnosť voči kybernetickým útokom.

Reklama

“Ide o novú spôsobilosť Aliancie na riešenie nebezpečných kybernetických aktivít pod názvom VCISC (Virtual Cyber Incident Support Capability). VCISC predstavuje systém kybernetickej podpory, ktorú si navzájom poskytujú členovia NATO,” podotkol.

Systém funguje na princípe dobrovoľnosti a členovia do neho prispievajú svojou bezpečnostnou infraštruktúrou.

Reklama

“Záštitu nad systémom VCISC preberá velenie Severoatlantickej aliancie, ktoré zároveň pôsobí ako sprostredkovateľ pre zdieľanie informácií a koordináciu kybernetickej bezpečnosti,” doplnil.

Spojenci vyskúšali spôsobilosť systému počas samitu NATO vo Vilniuse fingovaným kybernetickým útokom.

“Počas skúšky testovali bezpečnosť komunikačných zariadení a koordináciu,” priblížil Habara s tým, že časť participujúcich spojencov, medzi ktorými bolo aj Slovensko, sa k systému VCISC v Litve pripojilo zo zahraničia, aby Litovskému národnému centru kybernetickej bezpečnosti poskytli počas samitu potrebnú virtuálnu a technickú podporu.

“Kvalitná, rýchla a jasná komunikácia má zásadný potenciál prispieť k riešeniu kybernetického bezpečnostného incidentu, prípadne minimalizovať jeho následky,” uviedol na margo cvičenia riaditeľ NBÚ Roman Konečný.

Okrem Litvy a Slovenska systém VCISC pomáhali testovať aj Belgicko, Holandsko, Poľsko, Nórsko, Španielsko, Estónsko, Slovinsko a Albánsko.

Reklama

 

Viac sa dočítate

Summit NATO vo Vilniuse: Prvý deň preleteli iskry…

Summit NATO vo Vilniuse: Čo môžeme očakávať?

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:13

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac vo štvrtok kritizoval rozhodnutie slovinskej vlády, ktorá podporila návrh na uznanie samostatného palestínskeho štátu. Rozhodnutie označil za “odmenu” pre Hamas a zároveň vyjadril nádej, že slovinský parlament tento návrh neschváli.

Včera 20:12

Približne 200 gruzínskych mimovládnych organizácií a médií vo štvrtok avizovalo, že sa obráti na ústavný súd a Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu a napadne kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. “Všetky popredné gruzínske mimovládne organizácie a médiá podajú v najbližšej dobe na ústavnom súde spoločnú žalobu proti tomuto ruskému zákonu,” povedala AFP Eka Gigauriová, výkonná riaditeľka gruzínskej pobočky Transparency International.

Včera 20:04

Štvrtkové rokovania na úrovni Rady Európskej únie (EÚ) pre energetiku v Bruseli priniesli sériu rozhodnutí, ktoré významne zvýšia energetickú bezpečnosť Európy. Uviedol to český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela po skončení rokovaní.

Včera 19:48

Premiéra mali previezť z Banskej Bystrice do Nemocnice svätého Michala v Bratislave, informujú RTVS aj tvnoviny.sk.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico
Včera 19:38

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg plánuje požiadať spojencov, aby sa zaviazali poskytnúť 40 miliárd eur ročne na financovanie vojenskej pomoci pre Ukrajinu. S odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov Aliancie o tom vo štvrtok informovala agentúra Reuters.

Včera 19:10

Severoatlantická aliancia musí na júlovom summite vo Washingtone ukázať jednotu a odhodlanosť investovať do kolektívnej obrany. Ministrom zahraničných vecí krajín NATO to vo štvrtok povedal český prezident Petr Pavel, ktorý ich a tiež šéfa Aliancie privítal na Pražskom hrade.

Blinken Petr Pavel
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (uprostred vľavo) a český prezident Petr Pavel počas stretnutia v Prahe 30. mája 2024
Včera 19:03

Slovenskí strelci Lukáš Filip, Marek Copák a Ján Korinek budú na ME vo vzduchových zbraniach v chorvátskom Osijeku bojovať o bronzové medaily v rýchlopaľnej pištoli na 25 m. V kvalifikácii tímovej súťaže, v ktorej štartovalo šesť trojčlenných družstiev, obsadili štvrté miesto s celkovým nástrelom 552 b. Ich súperom v boji o bronz bude o 18.45 h Česko (566 b), tretí tím po druhej časti kvalifikácie. Vo finále sa v rovnakom čase stretnú najlepšie dva tímy kvalifikácie Nemecko (578) a Ukrajina (570).

Včera 18:46

Slovensko sa snaží zaistiť dostatok plynu pre priemysel a domácnosti aj po ukončení tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Kamil Šaško po štvrtkovom zasadnutí Rady Európskej únie (EÚ) pre energetiku v Bruseli.

Včera 18:36

Švajčiarski vojenskí piloti absolvujú na budúci týždeň nácvik núdzových vzletov a pristátí stíhačiek na diaľnici. Oznámila to vo štvrtok švajčiarska armáda.

Včera 18:30

Na zabezpečenie osláv 80. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii počas druhej svetovej vojny nasadí Francúzsko približne 43.000 policajtov, vojakov a hasičov. Vo štvrtok to oznámil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

Včera 18:18

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny sú pripravené pomôcť absolventom so vstupom na trh práce. Okrem sprostredkovania širokej ponuky pracovných pozícií a odborného poradenstva môžu aj finančne asistovať pri rozvoji zručností, doplnení vzdelania a získaní pracovnej praxe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke chlapec sa ochladzuje vo fontáne na VDNCH (Výstava úspechov národného hospodárstva) a užíva si teplé počasie v Moskve v Rusku

Autor: TASR/AP-Alexander Zemlianichenko

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali