NAŽIVO: Politické dni Netanjahua sú spočítané

NAŽIVO: Politické dni Netanjahua sú spočítané

Tel Aviv 2. novembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Israel Defense Forces)

Aktualizované 2. novembra 2023 19:43

Prinášame vám najdôležitejšie udalosti dňa z prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a palestínskymi militantmi, ktorý prerástol až do vojnového stavu

Pozemná operácie izraelskej armády v pásme Gazy
Na nedatovanej snímke izraelskej armády, obrnené vozidlá izraelskej armády sa pohybujú okolo zničených budov počas pozemnej operácie v pásme Gazy

15:10 – Izraelská armáda podľa hovorcu izraelskej armády dokončila obkľúčenie mesta Gaza zo všetkých strán.

Reklama

 

14:30 – Štátny tajomník Blinken a USA sa snažia získať pomoc arabských krajín pri kontrole pásma Gazy po skončení vojny.

Reklama

Informuje o tom denník Wall Street Journal.

Úradníci tvrdia, že je príliš skoro hovoriť o konkrétnych detailoch a externí analytici v tejto chvíli nevidia presný plán kontroly Gazy ako možný, ale očakáva sa, že táto otázka sa objaví počas Blinkenovej nadchádzajúcej návštevy regiónu.

“Do týchto diskusií sú zapojené kľúčové zainteresované strany,” povedal senátor Ben Cardin (demokrat, Maryland), predseda senátneho výboru pre zahraničné vzťahy.

Medzi krajinami, s ktorými rokujú, sú Egypt, Katar a Turecko.

 

Reklama

13:55 – Americké spravodajské služby sa obávajú, že PMC “Wagner” môže poskytnúť Hizballáhu ruské systémy protivzdušnej obrany.

Denník Wall Street Journal s odvolaním sa na amerických predstaviteľov uvádza, že americké tajné služby majú obavy z možnej spolupráce medzi ruskou spoločnosťou PMC “Wagner” a libanonskou skupinou Hizballáh, ktorá bojuje proti Izraelu.

Podľa novín americké spravodajské služby dostali informácie, že PMC Wagner môže poslať Hizballáhu ruský systém protivzdušnej obrany, na Západe známy ako SA-22. V Rusku sa používa názov Pantsir-S1, čo je systém protivzdušnej obrany s raketami a kanónmi.

“Americký predstaviteľ uviedol, že Washington zaslanie systému nepotvrdil. Monitoruje však rozhovory medzi PMC Wagner a Hizballáhom a možnosť takýchto dodávok ho veľmi znepokojuje,” uvádza sa v publikácii.”

 

Reklama

13:00 – Izraelská armáda tvrdí, že uskutočňuje operáciu na obkľúčenie mesta Gaza.

Náčelník generálneho štábu izraelských obranných síl uviedol, že armáda IDF je vo vnútri mesta Gaza a obkľučujú ho z rôznych strán.

“Postúpili sme do ďalšej dôležitej fázy vojny. Naše sily sú v srdci severnej Gazy, operujú vo vnútri mesta Gaza, obkľučujú ho a robia pokroky,” povedal.

izrael
Situácia na fronte

12:05 – Izraelská armáda tvrdí, že uskutočňuje operáciu na obkľúčenie mesta Gaza.

Náčelník generálneho štábu izraelských obranných síl uviedol, že armáda IDF je vo vnútri mesta Gaza a obkľučujú ho z rôznych strán.

“Postúpili sme do ďalšej dôležitej fázy vojny. Naše sily sú v srdci severnej Gazy, operujú vo vnútri mesta Gaza, obkľučujú ho a robia pokroky,” povedal.

 

11:25 – Demokrati v Senáte hrozia, že zablokujú republikánsky návrh zákona o poskytnutí pomoci Izraelu vo výške 14,3 miliardy dolárov oddelene od pomoci Ukrajine.

“Pointa je, že toto nie je seriózny návrh,” povedal podľa agentúry Reuters novinárom líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer.

 

Reklama

10:30 – Egypt odmietol návrh na budúcu medzinárodnú a izraelskú správu pásma Gazy, uviedla televízia Al-Arabíja s odvolaním sa na svoje zdroje.

Agentúra Bloomberg predtým s odvolaním sa na svoje zdroje informovala, že USA a Izrael zvažujú možnosť, že po eliminácii Hamasu by do pásma Gazy vstúpili medzinárodné sily, ktorých súčasťou by mohla byť aj americká armáda. Strany tiež zvažujú, že dočasnú kontrolu nad enklávou poskytnú krajinám v regióne s podporou jednotiek USA, Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka.

Egypt však podľa Al Arabiya tento plán odmietol.

Egypt sa tiež postavil proti prijatiu viac ako 2 miliónov vysídlencov z pásma Gazy.

 

Reklama

09:59 – Nový predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson povedal republikánom, že podporuje pomoc Ukrajine, ale trvá na jej oddelení od peňazí pre Izrael, uvádza Politico.

Navrhuje, aby sa o financovaní rozhodlo do 15. januára.

Zároveň suma pomoci Ukrajine, ktorú je Johnson ochotný poskytnúť, nemusí byť “porovnateľná” s tou, ktorú žiada Biden, uvádza Politico.

Johnson tiež uviedol, že financovanie Ukrajiny by malo byť “neoddeliteľne spojené” s posilnením hraníc USA s Mexikom.

“Dal jasne najavo, že to podporuje, ale spôsob, akým je to formulované v dodatočnom dokumente, potrebuje veľa práce,” povedal senátor John Hoeven.

Reklama

Republikánska strana predtým uviedla, že je pripravená schváliť pomoc Ukrajine, ak im Bidenova administratíva ukáže “víťaznú stratégiu” a splní aj niekoľko ďalších podmienok.

 

07:00 – Biden a jeho najvyšší asistenti diskutovali o pravdepodobnosti, že politické dni izraelského premiéra Netanjahua sú spočítané. Píše o tom Politico.

Podľa dvoch vysokopostavených predstaviteľov administratívy sa téma krátkeho Netanjahuovho politického pôsobenia objavila na nedávnych stretnutiach s Bidenom v Bielom dome. Ide o diskusie, ktoré sa uskutočnili po Bidenovej ceste do Izraela, kde sa stretol s Netanjahuom.

Biden zašiel tak ďaleko, že navrhol Netanjahuovi, aby sa zamyslel nad tým, aké ponaučenia by odovzdal svojmu prípadnému nástupcovi, dodali dvaja predstavitelia administratívy.

 

06:30 –  Izraelská armáda prerazila obrannú líniu ozbrojených formácií palestínskej radikálnej organizácie Hamas v severnej časti pásma Gazy. Informoval o tom oficiálny predstaviteľ Izraelských obranných síl Daniel Hagari.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali