NAŽIVO: Netanjahu odkladá začiatok pozemnej operácie. Nie je si istý, že je armáda pripravená

NAŽIVO: Netanjahu odkladá začiatok pozemnej operácie. Nie je si istý, že je armáda pripravená

Bratislava 25. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Bram Janssen)

 Aktualizované 25. októbra 2023 

Prinášame vám najdôležitejšie udalosti dňa z prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a palestínskymi militantmi, ktorý prerástol až do vojnového stavu

Zranení po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy
Palestínčania prehľadávajú preživších po izraelskom leteckom útoku na dom rodiny Zarúbovcov v meste Rafah na juhu pásma Gazy 24. októbra 2023

20:20 – Izraelský premiér Netanjahu povedal, že všetci vrátane neho sa budú musieť zodpovedať za to, že sa nepodarilo zabrániť útoku Hamasu 7. októbra.

Reklama

Povedal to v príhovore k národu.

Netanjahu tiež povedal, že “všetci členovia Hamasu sú “chodiace mŕtvoly”.

Reklama

Povedal, že Izrael má dve úlohy – zničiť palestínsku islamistickú skupinu a oslobodiť rukojemníkov. Dodal, že prípravy na pozemnú operáciu v pásme Gazy pokračujú, ale neuviedol časový harmonogram.

“Pripravujeme sa na fázu pozemnej operácie. Nebudem zachádzať do podrobností. Nebudem hovoriť, kedy sa to stane alebo ako. Nebudem zachádzať do motívov našich rozhodnutí, z ktorých väčšina je širokej verejnosti neznáma,” povedal Netanjahu.

 

19:25 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že podľa neho by bolo “chybou”, keby Izrael začal “masívny pozemný zásah” v pásme Gazy, hoci Macron potvrdil právo Izraela na sebaobranu.

Informovala o tom agentúra Al-Arabíja.

Reklama

“Francúzsko uznáva právo Izraela na sebaobranu. Pokiaľ ide o pozemný zásah, ak je úplne zameraný proti teroristickým skupinám, je to jeho voľba, ale ak ide o masívnu operáciu, ktorá ohrozuje civilistov, v takom prípade si myslím, že by to bola pre Izrael chyba,” povedal Macron novinárom v Egypte.

 

18.30 – Agentúra OSN pre palestínskych utečencov dnes večer zastaví humanitárne operácie v Gaze, ak Izrael nepovolí dodávky paliva do pásma.

Oznámil to úrad generálneho tajomníka organizácie Guterresa.

 

Reklama

17:30 – Izrael sa rozhodol odložiť pozemnú operáciu, aby USA mali čas presunúť do regiónu ďalšie systémy protiraketovej obrany.

Informoval o tom denník Wall Street Journal.

 

17:00- Zdravotníci ošetrujú zranené palestínske deti po izraelskom bombardovaní pásma Gazy v nemocnici v meste Deir Al-Balah.

NEPOUZIVAT !!!!!!!!!!!!!!
Na snímke zdravotníci ošetrujú zranené palestínske deti

 

15:25 – Netanjahu odkladá začiatok pozemnej operácie v pásme Gazy, pretože si nie je istý, či je na ňu izraelská armáda pripravená, a chce získať čas na rokovania o prepustení rukojemníkov, píše americká publikácia Axios.

“Netanjahu sa napriek politickému tlaku, aby rýchlo zakročil proti Hamasu, vždy vyhýbal riskovaniu. K vojenským plánom Izraela je trochu skeptický – a potrebuje čas. Preto počúva aj iné názory,” píše publikácia.

Podľa nej chce izraelský premiér venovať viac času rokovaniam o prepustení rukojemníkov, zatiaľ čo sa IDF pripravujú na pozemnú operáciu.

Predtým izraelský generálny štáb uviedol, že sa na operáciu “dobre” pripravil a čaká na rozkaz od vedenia krajiny.

 

Reklama

15:16 – Ministerstvo zdravotníctva Gazy uvádza, že počet obetí izraelských náletov stúpol na 6 500, z toho 2 704 detí.

Zranenia údajne utrpelo 17 439 ľudí.

Za posledných 24 hodín bolo zabitých 756 ľudí.

Gaza zároveň uvádza, že 65 % mŕtvych od začiatku týždňa bolo na juhu pásma Gazy, kde Izrael vyzval Palestínčanov na evakuáciu.

10:45 – Erdogan navrhuje zvolať palestínsko-izraelskú mierovú konferenciu a vytvoriť štruktúru so zárukami zahraničných krajín pre obe strany, uviedol turecký denník Nurriyet.

Reklama

Ankara je sama pripravená stať sa garantom pre Palestínčanov.

“Obe strany potrebujú praktické kroky, najmä našu ponuku záruk. Očakávame, že Organizácia islamskej spolupráce prejaví postoj v súlade so svojím poslaním. My, Turecko, veríme, že spolupráca s islamskými krajinami je najúčinnejšou metódou. Turecko sa nikdy nezbaví zodpovednosti. Otázku záruk považujeme za najúčinnejšiu metódu na dosiahnutie realistického riešenia. Sme pripravení byť garantom palestínskej strany svojou politickou a vojenskou prítomnosťou,” povedal turecký prezident.

Vyzval na “vyvíjanie tlaku na Netanjahuovu vládu, aby priviedla Izrael k rozumu” a “vzdala sa koncepcie kríža a polmesiaca”.

 

9:55 – Vedúci predstavitelia Hizballáhu, Hamasu a Islamského džihádu sa stretli, aby diskutovali o tom, ako dosiahnuť “skutočné víťazstvo odboja” – teda víťazstvo nad Izraelom.

Reklama

Oznámil to Hizballáh, informovala agentúra Reuters.

Nebolo spresnené, kedy sa stretnutie uskutočnilo.

“Vyhodnotili sa prijaté medzinárodné pozície a to, čo musia strany osi odporu urobiť, aby dosiahli skutočné víťazstvo odporu v Gaze a Palestíne a zastavili brutálnu agresiu. Dohodlo sa, že sa bude pokračovať v koordinácii,” uviedol Hizballáh.

Americká publikácia Vice predtým napísala, že Izrael je už “v bode zlomu” a Hizballáh to vie.

 

9:00 – Erdogan zrušil svoju návštevu Izraela a označil Hamas za “oslobodzovaciu organizáciu”, informovali miestne noviny Nurriyet.

“Hamas nie je teroristická organizácia, ale oslobodzovacia organizácia bojujúca za obranu svojej krajiny. Izrael, Západ vám dlhuje veľa, Turecko vám nedlhuje nič,” povedal turecký prezident.

Reklama

Všetky nadchádzajúce návštevy tureckých predstaviteľov v Izraeli boli zrušené.

Podľa Erdogana sa vzťahy medzi oboma krajinami “mohli normalizovať, ale Ankara sa nedočkala žiadnych recipročných krokov”. Hovorí, že Turecko nemá problém s Izraelom, ale je nespokojné s izraelskou politikou voči Palestínčanom.

“Slzy, ktoré Západ roní nad Izraelom, sú prejavom podvodu. USA nechcú spravodlivosť vo svete, preto spolu s Izraelom prehrajú,” – povedal Erdogan.

 

8:20 – Spojené štáty sa snažia presunúť približne tucet systémov protivzdušnej a protiraketovej obrany na Blízky východ kvôli rastúcemu napätiu okolo pásma Gazy, uviedol denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Konkrétne Pentagón posiela mobilné systémy na zachytávanie rakiet stredného doletu THAAD do Saudskej Arábie a systémy protivzdušnej obrany Patriot do Kuvajtu, Jordánska, Iraku, Saudskej Arábie, Kataru a Spojených arabských emirátov.

WSJ vysvetľuje, že USA už predtým stiahli niektoré z týchto zbraní z regiónu. V posledných dňoch však došlo k viacerým útokom na americké sily rozmiestnené v Iraku, Sýrii a v oblasti Perzského zálivu. Washington sa obáva, že prípadná izraelská pozemná operácia v pásme Gazy by mohla vyvolať novú vlnu útokov.

Reklama

 

7:25 – Generálny tajomník OSN Guterres povedal, že sa nesnaží ospravedlniť inváziu Hamasu do Izraela. Zároveň však odsúdil Izrael za jeho masívne letecké útoky na pásmo Gazy.

“Sťažnosti palestínskeho ľudu nemôžu ospravedlniť hrozné útoky Hamasu. Tieto hrozné útoky nemôžu ospravedlniť kolektívny trest palestínskeho ľudu,” napísal na X.

Deň predtým Guterres na zasadnutí Bezpečnostnej rady povedal, že útok Hamasu je dôsledkom dlhodobej okupácie palestínskej pôdy Izraelom. V reakcii na to ho zástupca Izraela vyzval, aby okamžite odstúpil.

 

6:40 – Syn izraelského premiéra Netanjahua sa nechcel vrátiť do vlasti a bojovať proti Hamasu, je v Miami.

Píše o tom denník The Times.

Reklama

 

6:35 – Turecko kritizovalo postoj USA k vojne v Izraeli.

Omer Celik, hovorca tureckej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja, označil skutočnosť, že Spojené štáty vyslali do Izraela vojenských poradcov na podporu pozemnej operácie, za “nesprávny prístup”.

 

6:30 – Pentagón potvrdil, že do Izraela vyslal niekoľko amerických vojenských príslušníkov s “relevantnými” skúsenosťami, aby poskytovali poradenské služby

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:43

Stavba diaľničného úseku pri Ružomberku v súčasnosti postupuje veľmi rýchlo. Všetky náročné úseky a problémy sú vyriešené. Zhodnotil to minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

Vo finálnom štádiu výstavby je podľa ministra aj tunel Čebrať. Ráž opätovne potvrdil, že obchvat plánujú odovzdať do užívania motoristom v roku 2025.

12:42

Vojna na Ukrajine, ale aj efekty uťahovania menových podmienok na viacerých významných exportných trhoch slovenských priemyselníkov by mali stále nahlodávať kondíciu viacerých odvetví slovenského priemyslu.

Výhľad priemyslu SR na nadchádzajúce mesiace teda naďalej nie je optimistický. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Ľubomír Koršňák v komentári k údajom o marcovej priemyselnej produkcii, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

ŠÚ SR v piatok informoval, že priemyselná produkcia SR v marci 2024 medziročne poklesla o 6,9 %.

12:41

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

12:37

Financovaniu železničnej infraštruktúry by mohlo pomôcť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry po vzore Českej republiky. Navrhuje to Asociácia železničných dopravcov (AROS), podľa ktorej je súčasný stav financovania do budúcna neudržateľný a neumožňuje zabezpečiť dlhodobé plánovanie a udržateľný rozvoj železničnej infraštruktúry.

Výkonný riaditeľ AROS Patrik Benka dodal, že riešením by mohlo byť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry.

12:34

Čína je rozhodne proti zneužívaniu nástrojov na kontrolu exportu, ako sú nové reštrikcie USA proti čínskym firmám. Uviedol to v piatok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí po tom, čo USA pridali 37 čínskych firiem na tzv. čiernu listinu pre obavy o národnú bezpečnosť. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Zaradenie čínskych spoločností na čiernu listinu bráni americkým firmám uzatvárať s nimi kontrakty a dodávať im komponenty bez špeciálnej licencie, ktorú je ťažké získať.

12:33

Ratingová agentúra Fitch vo štvrtok (9. 5.) varovala, že potenciálne druhé funkčné obdobie Donalda Trumpa vo funkcii prezidenta USA by mohlo viesť k zníženiu domácej aj celosvetovej produkcie a utlmenému ekonomickému rastu.

Trump avizuje možné zvýšenie ciel pre dovoz z Číny až o 60 % a plošné clo vo výške 10 % na všetok dovoz do USA, uviedla Fitch vo svojej správe.

12:30

Poľský premiér Donald Tusk ohlásil v piatok zmeny vo svojom vládnom kabinete. Výmena sa týka štyroch ministrov, a to vrátane šéfov rezortu vnútra či kultúry, ktorí kandidujú v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Informovali agentúry AP a PAP.

Reorganizácia je vnímaná aj ako príležitosť na prílev novej energie do Tuskovej vlády, ktorá sa svojho mandátu ujala v decembri a následne pristúpila k zásadným reformám v mnohých oblastiach vrátane justície a médií, približuje AP.

12:13

Kostarika sa nedávno pridala k latinskoamerickým krajinám, ktoré pre veľké sucho zavádzajú prídely energií s platnosťou od pondelka na neurčito. Kostarické úrady vo štvrtok ohlásili, že obmedzia prístup k elektrickej energii, ktorú krajina získava najmä z hydroelektrární. Informovala agentúra AFP.

12:11

Najmenej 61 ľudí prišlo v Thajsku od začiatku roka o život v dôsledku horúčav. Oznámilo to v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva, informuje agentúra AFP.

10:17

Netanjahu dal jasne najavo, že Izrael sa nevzdá operácie v Rafahu kvôli obmedzeniu vojenských dodávok zo strany USA.

“Ak budeme musieť bojovať sami, budeme bojovať sami. Už som povedal, že ak budeme musieť, budeme bojovať zubami nechtami. Ale my máme oveľa viac ako nechty a s našou húževnatosťou a s Božou pomocou zvíťazíme. Pred 76 rokmi, vo vojne za nezávislosť, nás bolo málo a našich nepriateľov bolo veľa. Nemali sme žiadne zbrane. Na Izrael bolo uvalené zbrojné embargo. Ale vďaka veľkej statočnosti, hrdinstvu a jednote medzi nami sme zvíťazili,” – povedal predseda izraelskej vlády vo videoposolstve.

10:04

Olympijský oheň v deň otvorenia letných olympijských hier bude podľa radnice niesť ulicami Paríža drag queen Minima Geste.

“Potvrdzujem jej plnú podporu. Zopakujem: som hrdá, a áno, Paríž je hrdý na to, že pochodeň a hodnoty mieru ponesie drag queen,” povedala parížska starostka.

09:49

 


 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali