NAŽIVO: Izraelské sily podnikajú „rozsiahle“ nálety na mnohých miestach Pásma Gazy

NAŽIVO: Izraelské sily podnikajú „rozsiahle“ nálety na mnohých miestach Pásma Gazy

Tel Aviv 14. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Hatem Ali, telegram)

Aktualizované 14. októbra 2023

Prinášame vám najdôležitejšie udalosti dňa z prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a palestínskymi militantmi, ktorý prerástol až do vojnového stavu

Izraelský letecký útok na Rafah
Dym stúpa pri explózii po izraelskom leteckom útoku v meste Rafah na juhu pásma Gazy

19:01 – Izraelská armáda uviedla, že ukončila prípravy na pozemnú operáciu v pásme Gazy.

Reklama

“Prápory a vojaci IDF sú rozmiestnení po celej krajine a sú pripravení na ďalšie fázy vojenských akcií so zameraním na rozsiahlu pozemnú operáciu. Sily IDF sa teraz pripravujú na realizáciu širokého spektra ofenzívnych operačných plánov, ktoré okrem iného zahŕňajú komplexný a koordinovaný útok zo vzduchu, z mora a zo zeme, založený na rozsiahlom logistickom úsilí a dokončení mobilizácie státisícov záložníkov,” uviedol vo vyhlásení úrad hovorcu IDF.

 

Reklama

18:03 – Po izraelských útokoch zahynulo v pásme Gazy viac ako 700 detí. Tieto údaje uviedla nadácia UNICEF.

“Podľa najnovších správ miestnych zdravotníckych zariadení a médií bolo zabitých najmenej 2 215 Palestínčanov vrátane viac ako 700 detí a viac ako 8 714 bolo zranených, vrátane viac ako 2 450 detí,” uviedla pre CNN Sarah Al-Khattabová, hovorkyňa nadácie.

Ako spresňuje hovorca UNICEF James Elder, zranené deti sú “s hroznými popáleninami, mínometnými ranami a stratou končatín. A nemocnice sú na ich liečbu úplne nedostatočné”.

 

18:00 – “V čase, keď sa Izrael pripravuje na inváziu do Gazy, USA nevidia žiadny plán na ďalšie kroky.”

Reklama

Agentúra Bloomberg píše, že Washington je znepokojený plánmi Izraela na pozemnú operáciu, ale nemá predstavu, ako postupovať.

“Zdroje oboznámené s postojom Bidenovej administratívy tvrdia, že Biely dom sa obáva, že Izrael nemá žiadny plán pre Gazu po invázii.”

 

13:35 –  Vysokopostavení predstavitelia Bidenovej administratívy varujú svojich izraelských partnerov, aby sa pri príprave pozemnej ofenzívy v pásme Gazy vyhli masovým civilným obetiam a humanitárnej katastrofe.

Obávajú sa, že veľký počet obetí by obrátil svetovú verejnú mienku proti Izraelu.

Reklama

Informovala o tom televízia NBC s odvolaním sa na amerických predstaviteľov.

 

12:28 –  Správy z oblasti arabsko-izraelského konfliktu.

1. Počet civilných obetí v pásme Gazy stúpol na 2 215, zranených bolo až 8 714 ľudí. Počet civilných obetí v Izraeli – viac ako 1 300. Okrem toho militanti Hamasu zajali 120 ľudí ako rukojemníkov.

2. Egypt a Izrael sa dohodli na otvorení hraničného priechodu Rafah a umožnili občanom USA, ktorí tam uviazli v dôsledku vyhrotenej situácie na Blízkom východe, opustiť pásmo Gazy.

Podľa agentúry Reuters USA rokovali s Egyptom a Izraelom a dosiahli, že priechod bude otvorený od 12.00 do 17.00 miestneho času. O otvorení humanitárnych koridorov pre Palestínčanov na vstup do Egypta zatiaľ nepadlo ani slovo.

3. Izraelská armáda uviedla, že pri nočnom nálete na pásmo Gazy zahynul Murad Abu Murad, šéf leteckej skupiny Hamasu, ako aj veliteľ špeciálnej roty Hamasu, ktorá viedla operáciu v izraelských obciach v blízkosti pásma Gazy.

4. Generál Hagari, vedúci kancelárie hovorcu IDF, povedal, že každý, kto sa priblíži k izraelským hraniciam z libanonskej strany, bude zabitý.

“Za všetko, čo urobí Hizballáh, bude zodpovedný Libanon,” dodal Hagari.

 

Reklama

10:52 – Námestník ruského ministra zahraničných vecí Bogdanov povedal, že na budúci týždeň plánuje navštíviť Katar: kontakty s Hamasom v otázke rukojemníkov nemožno vylúčiť.

 

10:50 – Palestínske hnutie Hamas oceňuje postoj Vladimíra Putina a úsilie Moskvy o vyriešenie situácie v pásme Gazy. Organizácia to uviedla vo vyhlásení zverejnenom na svojom kanáli Telegram.

“My v Hamase oceňujeme postoj ruského prezidenta Vladimira Putina k pokračujúcej sionistickej agresii voči nášmu ľudu a skutočnosť, že neakceptuje blokádu pásma Gazy, zastavenie humanitárnej pomoci a útoky na neozbrojených civilistov. Takisto opätovne potvrdzujeme, že vítame neúnavné úsilie Ruska zastaviť systematickú a barbarskú sionistickú agresiu voči palestínskemu ľudu v pásme Gazy,” uvádza sa v texte.

Ruská hlava štátu predtým uviedla, že Izrael bol brutálne napadnutý, ale urovnanie konfliktu je možné len prostredníctvom vytvorenia nezávislej Palestíny s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom. Poznamenal tiež, že v prípade pozemnej operácie v Gaze by boli civilné obete neprijateľné.

Reklama

 

10:27 – USA vyslali na Blízky východ vojenské lietadlá, aby “odradili Irán” a regionálne skupiny od zasahovania do palestínsko-izraelského konfliktu. Informoval o tom denník Air Force Times s odvolaním sa na zdroj v Pentagóne.

Podľa neho americké útočné lietadlá A-10 dorazili do regiónu 12. októbra. Čoskoro tam USA presunú modernejšie stíhačky F-15, F-16 a F-35. Podľa publikácie sa presúvajú “v snahe odradiť Irán a militantné skupiny, ktoré sú proti Izraelu, aby sa zapojili do boja”.

“Spojené štáty jednoznačne podporujú obranu Izraela,” uviedol vysoký predstaviteľ americkej obrany.

Predtým do východnej časti Stredozemného mora dorazila úderná skupina lietadlových lodí Gerald Ford. Americký minister obrany Lloyd Austin 13. októbra uviedol, že USA sú pripravené po lietadlovej lodi a lodiach vyslať na Blízky východ ďalšie sily a prostriedky, ak to bude potrebné.

Reklama

 

09:43 – Izrael uskutočnil letecký útok na Palestínčanov počas evakuácie z pásma Gazy, píše Washington Post.

Publikácia s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva uvádza, že sa tak stalo v piatok, priamo na ceste zahynulo asi 70 utečencov a viac ako 200 bolo zranených.

 

09:26 – USA sa obávajú pravdepodobných dôsledkov izraelskej invázie do pásma Gazy. Samotná izraelská vláda nie je na tieto dôsledky pripravená, domnieva sa Biely dom, píše Bloombeg.

“Izrael nemá žiadny plán, čo sa bude diať ďalej s Gazou po invázii,” tvrdia predstavitelia Bidenovho okolia.

Američania majú túžbu podporovať Izrael, ale aj “strach z toho, čo by sa mohlo stať ďalej”. “Absencia jasného konečného bodu by mohla premeniť najhoršiu izraelskú krízu za posledných 50 rokov na regionálny požiar,” tlmočia úradníci svoje obavy.

Reklama

Bidenov tím tiež súkromne vyjadril znepokojenie nad požiadavkou Izraela, aby boli obyvatelia severnej časti pásma Gazy evakuovaní do 24 hodín.

Experti sa zároveň domnievajú, že USA pravdepodobne nezavedú žiadne opatrenia voči Izraelu, ak sa humanitárna situácia v Gaze ešte zhorší.

 

09:04 – Izraelská armáda dala obyvateľom severnej časti pásma Gazy ďalších šesť hodín na evakuáciu do južnej časti enklávy. IDF vo vyhlásení uviedli, že evakuačné koridory budú otvorené od 10:00 do 16:00 miestneho času.

Ďalšia výzva na stiahnutie sa z Gazy bola zverejnená na arabskojazyčných zdrojoch izraelskej armády.

Správa naznačuje, že IDF môžu byť pripravené začať pozemnú inváziu do enklávy.

Pripomeňme, že včerajšie rozhodnutie izraelskej armády dať Palestínčanom 24 hodín na vysťahovanie z Gazy vyvolalo kritiku OSN, Európskej únie a viacerých moslimských štátov.

Reklama
Izraelská armáda dala obyvateľom severnej časti pásma Gazy ďalších šesť hodín na evakuáciu do južnej časti enklávy
Izraelská armáda dala obyvateľom severnej časti pásma Gazy ďalších šesť hodín na evakuáciu do južnej časti enklávy

07:58 – Hovorca Európskej únie Borrel opäť označil izraelský plán na evakuáciu Palestínčanov z Gazy za neprijateľný.

“Hovorím, že zastupujúc oficiálne stanovisko Európskej únie … [plán evakuácie] je absolútne, absolútne nemožné realizovať,” povedal Borrel na tlačovej konferencii v Pekingu.

“Predstaviť si, že v situácii, akou je Gaza, môžete premiestniť milión ľudí za 24 hodín, si možno predstaviť len ako humanitárnu krízu,” dodal.

 

07:45 –  Počet Palestínčanov zabitých v Gaze sa zvýšil na 1 900.

Medzi mŕtvymi je 614 detí a 370 žien, informovala agentúra AFP.

Ďalších 7 696 ľudí bolo zranených pri izraelských leteckých útokoch.

Reklama

 

07:30 – Novinárka CNN Sarah Sidnerová sa verejne ospravedlnila za informácie o “sťatých deťoch” v priamom televíznom prenose.

“Včera úrad izraelského premiéra uviedol, že potvrdil, že Hamas odrezal hlavy bábätkám. Dnes však izraelské úrady tvrdia, že NEMÔŽU potvrdiť informácie o odrezaných hlavách bábätiek. Odteraz si musím dávať pozor na svoje formulácie a ospravedlňujem sa,” napísala.

Sidnerová tiež objasnila, že jej filmový štáb bol uvedený do omylu, a dodala, že vo svojej reportáži uviedla, že Hamas tieto činy poprel.

 

07:15 – Izreal USA pripravujú 26. expedičný zbor námornej pechoty na možné nasadenie v blízkosti Izraela. Informovala o tom televízia CNN.

Podľa jej údajov jednotka pozostáva z viac ako 2 tisíc príslušníkov námornej pechoty, ktorí sú schopní podporiť rozsiahlu evakuáciu a humanitárnu pomoc. Ako uvádza televízia, jednotka sa v súčasnosti nachádza na palube americkej vojenskej lode USS Bataan.

Reklama

 

07:00 – Ministerstvo zahraničných vecí USA požiadalo amerických diplomatov, aby nevyzývali na “deeskaláciu” alebo “prímerie” po tom, ako Izrael odporučil obyvateľom pásma Gazy, aby sa do 24 hodín evakuovali, píše HuffPost.

 

06:30 – USA žiadajú Izrael, aby odložil začiatok pozemnej operácie v pásme Gazy, kým sa nevytvorí bezpečný koridor na stiahnutie civilistov. Informuje o tom Fox News s odvolaním sa na zdroje.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:20

Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo zostreliť všetkých 37 dronov, ktorými Rusko v noci na nedeľu útočilo na územie Ukrajiny, uviedlo tamojšie letectvo.

08:52

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan diskutovali o bilaterálnej dohode a vojne medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, uviedli v nedeľu saudskoarabské médiá.

Na stretnutí v saudskoarabskom meste Dahrán hovorili o takmer finálnej verzii návrhu strategických dohôd medzi oboma krajinami.

08:39

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Polícia v piatok neskoro večer dostala informáciu o prevrátenom lietadle v jazere Six Mile Lake.

Telo 58-ročného Davea Hedgersa a 45-ročného Aarona Fryera našiel potápačský tím vnútri lietadla, uviedli policajti vo vyhlásení.

08:23

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli tamojší predstavitelia.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

08:16

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin.

07:55

Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády (IDF). Informovala  agentúra AFP.

07:45

Izraelský minister a člen vojnového kabinetu Benny Gantz v sobotu pohrozil demisiou v prípade, že do 8. júna nebude prijatý nový plán vojny v Pásme Gazy.

Gantz vypracoval šesťbodový plán, ktorého súčasťou je návrat rukojemníkov, ukončenie vlády Hamasu, demilitarizácia Pásma Gazy a vytvorenie medzinárodného úradu na správu civilných záležitostí. Plán počíta aj s krokmi na normalizáciu vzťahov so Saudskou Arábiou.

07:35

Tunisko v sobotu našlo pri svojom pobreží telá štyroch migrantov, informovala Tuniská národná garda v súvislosti s nárastom počtu lodí s migrantmi, ktoré v posledných týždňoch smerujú z Tuniska do Talianska.

Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 52 migrantov, národná garda zatkla deväť pašerákov a zhabala lode.

07:15

Rusko v noci na nedeľu opäť vystavilo Ukrajinu masívnym dronovým útokom.

Podľa ukrajinského letectva útoky zasiahli Kyjev, Vinnyckú oblasť juhozápadne od hlavného mesta, pohraničnú Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, centrálnu Čerkaskú oblasť, a mestá na juhu Mykolajiv a Odesu.

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali