NAŽIVO: Katar pohrozil, že kvôli Palestíne spôsobí celosvetový nedostatok plynu

NAŽIVO: Katar pohrozil, že kvôli Palestíne spôsobí celosvetový nedostatok plynu

Tel Aviv 13. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Ohad Zwigenberg, telegram, Screenshot)

 Aktualizované 13. októbra 19:25

Prinášame vám najdôležitejšie udalosti dňa z prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a palestínskymi militantmi, ktorý prerástol až do vojnového stavu

Dejisko hudobného festivalu po útoku militantov Hamasu na juhu Izraela
Izraelskí vojaci odťahujú zhorenú dodávku z miesta hudobného festivalu neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela

19:25 – Pozemná invázia Izraela do pásma Gazy je “nevyhnutná”.

Reklama

Povedali to dvaja izraelskí predstavitelia, ktorí potvrdili, že k operácii dôjde v najbližších hodinách alebo dňoch.

Podľa Politico izraelskí predstavitelia anonymne uviedli, že bol vydaný príkaz na evakuáciu, aby sa pred pozemnou operáciou zachránilo čo najviac palestínskych životov.

Reklama

Uviedli, že krátky čas na túto evakuáciu bol potrebný, aby Hamas nemal veľa času na prípravu.

Izraelskí vládni a vojenskí predstavitelia nechceli komentovať budúce operácie, hoci nikto nepoprel, že pozemná invázia sa blíži.

 

19:15 – Katar poprel dnešné tvrdenia, že sa chystá zastaviť dodávky plynu kdekoľvek kvôli udalostiam v Palestíne.

Katar je jedným zo sponzorov Hamasu.

Reklama

Izrael medzitým bombardoval konvoj utečencov, ktorí sa snažili opustiť Gazu – 70 ľudí zahynulo a viac ako 200 bolo zranených.

 

19:00 – Izraelská armáda potvrdila, že najmenej 120 rukojemníkov zajatých na juhu krajiny zadržiava Hamas v Gaze.

Informuje o tom spravodajská stanica NBC News.

IDF tiež uviedli, že za posledných 24 hodín uskutočnili “lokálne nálety” do pásma Gazy. Zúčastnili sa na nich pechotné aj tankové jednotky.

Reklama

 

18:15 – V južnom Libanone sa vozidlo novinárov dostalo pod paľbu izraelskej armády. Údajne bola jedna osoba zabitá a päť zranených.

Uvádza sa, že v aute sa nachádzali zamestnanci Al-Džazíry, ako aj libanonskej vysielacej spoločnosti. Zahynul libanonský korešpondent a traja kolegovia boli zranení.

Na juhu Libanonu pokračuje výmena úderov medzi Hizballáhom a IDF. Ako sme už informovali, izraelská armáda spustila paľbu na libanonské územie v reakcii na útok odtiaľ.

 

18:00 – Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett, ktorý predtým vstúpil do armádnej zálohy, sa pohádal s moderátorom televízie SkyNews po tom, ako sa ho opýtali na humanitárnu katastrofu v Gaze.

Moderátor: A čo tí Palestínčania v nemocnici, ktorí sú napojení na prístroje na podporu života, deti a inkubátory, pretože Izrael odpojí elektrinu?

Bennett: To sa ma vážne stále pýtate na palestínskych civilistov? Čo je s vami? Nevidel si, čo sa stalo? Bojujeme proti nacistom. Takže svet môže prísť a dať im, čo chce, dať im elektrinu. Ja nebudem svojim nepriateľom dodávať elektrinu ani vodu. Ak to chce niekto iný – prosím, nie sme za nich zodpovední.

Hostiteľ: To je presne ten bod, ktorý by som chcel objasniť….

Bennett: Nie, teraz ma počúvajte. Počúval som vás už dosť.

Reklama

Hostiteľ: Snažím sa nadviazať komunikáciu. Toto je môj program, toto je moja relácia a ja kladiem otázky. A vy zvyšujete hlas. Už sme rozlišovali medzi Hamasom….

Bennett: Hanba vám. Bol som premiérom, je to absolútna hanba. Hovoríme o veľmi vážnej situácii a vy sa snažíte preskočiť rovno na palestínske príbehy. Keď Británia bojovala v druhej svetovej vojne, nikto sa nepýtal, čo sa deje v Drážďanoch. Pretože tam boli nacisti, ktorých cieľom bol Londýn. Takže sa hanbite, ak budete pokračovať v týchto falošných naratívoch.

 

17:45 – Video z bitky medzi IDF a Hizballáhom na hranici s Libanonom.

Izraelská armáda oznámila, že opäť zaznamenala ostreľovanie z Libanonu, na ktoré reagovali izraelské tanky a delostrelectvo.

Reklama

 

17:35 – Katarské orgány pohrozili, že v rámci podpory Palestíny spôsobia celosvetový nedostatok plynu.

“Ak sa bombardovanie Gazy nezastaví, odstavíme svetové dodávky plynu,” povedal emir Tamim bin Hamad Al-Thani.

Tamim bin Hamad Al-Thani
Na snímke katarský emir Tamim bin Hamad Al-Thani

 

17:15 – Väčšina opýtaných izraelských občanov podporila odstúpenie premiéra Netanjahua v súvislosti s útokom Hamasu, uviedol denník The Jerusalem Post.

Reklama

Podľa 86 % respondentov je Netanjahuova vláda zodpovedná za to, že Izrael nedokázal zabrániť útoku Hamasu.

Takmer všetci respondenti (94 %) sa domnievajú, že vláda by mala niesť určitú zodpovednosť za nedostatočnú pripravenosť na útok.

Podľa 56 % respondentov by mal Netanjahu po skončení vojny odstúpiť.

 

16:55 – Erdogan označil výzvu Izraela, aby Palestínčania opustili severné pásmo Gazy, za “neprijateľnú” a nehumánnu, píše agentúra Reuters.

“Nútiť 2,5 milióna obyvateľov Gazy, ktorí sú už niekoľko dní bez rozdielu bombardovaní a zbavení elektriny, vody a potravín, aby sa sťahovali na extrémne obmedzené územie, je jasným porušením medzinárodného práva a nemá miesto v ľudskosti. Očakávame, že Izrael okamžite napraví túto závažnú chybu a urýchlene zastaví svoje bezohľadné akcie proti civilnému obyvateľstvu v pásme Gazy,” povedal turecký prezident.

Vyzval Izrael, aby umožnil dodávky humanitárnej pomoci do pásma Gazy cez egyptský priechod Rafah. Deň predtým dorazilo do Egypta prvé lietadlo s tureckou pomocou.

Reklama

Predtým výzvu Izraela adresovanú obyvateľom Gazy kritizovali v OSN a EÚ.

 

16:05 – Izraelské letectvo rozptýlilo v pásme Gazy letáky s výzvou na evakuáciu civilistov.

Podľa OSN dal Izrael obyvateľom severnej časti pásma Gazy 24 hodín na to, aby tak urobili.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell označil takúto požiadavku za nerealistickú.

OSN tiež kritizovala požiadavku Izraela.

 

Reklama

15:40 – Desantis uprednostňuje podporu Izraela pred Ukrajinou.

Izrael je už dlhé roky kľúčovým spojencom USA na Blízkom východe, ale v porovnaní s Ukrajinou dostáva na svoju podporu podstatne menej finančných prostriedkov, uviedol vo Fox News guvernér Floridy a republikánsky kandidát Ron Desantis. Poukázal na to, že za 80 rokov od vzniku Izraela sa naň vynaložilo 150 miliárd dolárov, zatiaľ čo Kyjev dostal za rok a pol vyše 120 miliárd dolárov.

Problémom Ukrajiny je, že Biden nepredložil jasnú stratégiu, tvrdí floridský guvernér.

Američania sa obávajú, že vojna bude trvať ďalších 4 až 6 rokov a skončí sa patom. Keby bol prezidentom Desantis, snažil by sa situáciu zvrátiť tak, aby bola v záujme Spojených štátov – teda aby sa skončila.

 

15:35 – Šéf Pentagónu Lloyd Austin uviedol, že USA sú najmocnejšou krajinou na svete a majú dostatok síl na to, aby podporili Izrael aj Ukrajinu súčasne.

“Spojené štáty sú najsilnejšou krajinou na svete. A naďalej sme plne schopní premietať silu, dodržiavať svoje záväzky a venovať zdroje na viacerých vojnových poliach. Budeme podporovať Izrael rovnako ako Ukrajinu,” povedal Austin, ktorého slová cituje webová stránka Pentagónu.

Reklama

Podľa neho štáty “môžu chodiť a žuť žuvačku zároveň”.

Biely dom predtým zvažoval, že do návrhu zákona zároveň pridá aj pomoc Ukrajine.

Nakoniec však bol v Kongrese predložený návrh zákona, ktorý samostatne poskytuje Izraelu vojenskú pomoc vo výške 2 mld. dolárov na protivzdušnú obranu.

 

15:25 – Hizballáh tvrdí, že je pripravený pripojiť sa k Hamasu vo vojne proti Izraelu, “keď príde čas”.

Naim Qassem, zástupca vodcu organizácie, to povedal na propalestínskom zhromaždení na predmestí Bejrútu, uviedla BBC.

Iránsky minister zahraničných vecí Hosein Amir Abdollahian sa predtým stretol s vodcom Hizballáhu Hassanom Nasralláhom.

Reklama

Povedal, že “pokračujúce vojnové zločiny” proti Palestínčanom v Gaze “nepochybne vyvolajú kolektívnu odpoveď odboja”.

Podľa izraelských novinárov minister Blinken prisľúbil, že USA sa postarajú o Hizballáh, ak otvorí ďalší front proti Izraelu.

 

15:10 – Telegramové kanály zverejňujú video z požiaru v továrni v izraelskom meste Haifa.

Predtým Hamas oznámil odpálenie balistických rakiet “Ayash-250” s doletom viac ako 250 kilometrov (do Haify z Gazy 150 kilometrov) v severnej časti Izraela, informuje The Times of Israel.

Konkrétne sa uvádza, že úder zasiahol veliteľstvo izraelského Severného vojenského okruhu, ktoré sa nachádza v Safede.

Izraelská armáda uviedla, že jedna z rakiet bola zachytená nad Haifou.

Reklama

Zatiaľ nebolo spresnené, či požiar v objekte v Haife spôsobili padajúce úlomky rakiet, alebo išlo o priamy prílet.

požiar továrne Haifa
Na snímke požiar továrne v izraelskom meste Haifa

 

14:45 – Hamas sa prihlásil k raketovému útoku na sídlo izraelského Severného vojenského okruhu, ktoré sa nachádza v Safede.

Izrael uvádza, že raketa vypálená z pásma Gazy na severné štvrte bola zachytená.

 

Reklama

14:30 – Dmitrij Medvedev:

Viac ako milión obyvateľov Gazy sa musí na žiadosť izraelskej armády urýchlene evakuovať na juh pásma. Všetci „západní partneri“ sú hanblivo ticho.

Zaujímalo by ma, aká by bola ich reakcia na podobnú požiadavku adresovanú kyjevskému režimu na evakuáciu jedného z veľkých miest.

 

14:00 – Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell označil požiadavku Izraela, aby Palestínčania do 24 hodín opustili severnú časť pásma Gazy, za nerealistickú.

“Samozrejme, že civilisti musia byť varovaní pred blížiacimi sa vojenskými operáciami, ale je úplne nereálne, aby sa milión ľudí mohol presťahovať za 24 hodín,” povedal.

O požiadavke Izraela opustiť severný sektor do 24 hodín informovala OSN a “vyzvala” Izrael, aby svoj príkaz zrušil a zabránil tak tomu, aby sa “to, čo je už teraz tragédiou, zmenilo na katastrofálnu situáciu”.

 

13:25 – V Marmarskom mori sa zrazili suché nákladné lode prevážajúce obilie z Ukrajiny a Ruska, informovali ruské médiá.

Ukrajinská loď bola na ceste do Španielska, zatiaľ čo ruská loď smerovala do Izraela.

Obe boli poškodené, ale plavidlo prevážajúce ukrajinské obilie bolo poškodené viac. Jej paluba bola vážne poškodená.

 

13:08 – V Aškelone priamy zásah do budovy spôsobil požiar.

Médiá informovali o likvidácii teroristu v meste.

 

Reklama

12:35 – Rusko je pripravené sprostredkovať palestínsko-izraelské riešenie, vyhlásil Putin.

 

12:15 – Izrael má právo sa brániť, pretože bol vystavený brutálnemu útoku, povedal Putin, ktorý podporuje vytvorenie štátu Palestína.

“Izrael bol určite vystavený útoku, ktorý svojou brutalitou nemá obdobu, a samozrejme má právo sa brániť, aby si zabezpečil mierovú existenciu,” povedal ruský prezident.

 

11:15 –  OSN “vyzýva” Izrael, aby zrušil príkaz na evakuáciu ľudí zo severnej polovice pásma Gazy, aby sa “už aj tak tragická situácia nezmenila na katastrofálnu”.

Uviedol to hovorca organizácie Stephane Dujarric, informoval denník The New York Times.

OSN odhaduje, že takáto evakuácia, na ktorú má Izrael 24 hodín, by vyhnala viac ako milión ľudí a mala by “zničujúce humanitárne dôsledky”.

“Rovnaký príkaz sa týkal všetkých zamestnancov OSN a osôb v zariadeniach OSN vrátane škôl, zdravotníckych stredísk a kliník,” uviedol Dujarric.

OSN zatiaľ odhaduje počet vysídlených osôb na 425 000, z ktorých dve tretiny našli útočisko v školách spravovaných OSN.

 

11:04 –  Izraelské letectvo tvrdí, že na pásmo Gazy zhodilo už približne 6 000 bômb, informuje WSJ a zverejňuje video z ďalšieho útoku.

Ich údery sú údajne zamerané na zariadenia Hamasu.

Experti OSN uviedli, že izraelské údery na pásmo Gazy sú “absolútne zakázané medzinárodným právom a predstavujú vojnový zločin”.

 

Reklama

09:48 – Hamas uviedol, že pri izraelských náletoch zahynulo 13 rukojemníkov, ktorých previezli z Izraela do pásma Gazy.

Údajne boli medzi nimi aj cudzí štátni príslušníci.

 

09:30 –  Americký minister obrany Lloyd Austin pricestoval do Izraela.

Očakáva sa, že sa stretne s premiérom Netanjahuom, ministrom obrany Gallantom a členmi izraelského vojenského kabinetu, aby prediskutovali budúce kroky a potreby Izraela.

Deň predtým pricestoval do regiónu na návštevu štátny tajomník Blinken.

 

09:15 – Objavili sa podrobnejšie komentáre iránskeho ministra zahraničných vecí o možnosti otvorenia druhého frontu proti Izraelu, ak bude pokračovať v bombardovaní pásma Gazy.

“Samozrejme, ak budú pokračovať vojnové zločiny a humanitárna blokáda Gazy a Palestíny, sú možné akékoľvek možnosti a riešenia iných prúdov odporu,” povedal Hosein Amir Abdollahian v Libanone na otázku o možnosti otvorenia druhého frontu, uvádza agentúra Bloomberg.

“Pokračovanie vojnových zločinov proti Palestíne a pásmu Gazy sa určite stretne s reakciou v iných oblastiach regiónu,” dodal Amirabdollahian.

Zároveň prisľúbil, že Irán bude pokračovať v “politickej medzinárodnej a mediálnej podpore palestínskeho odporu”.

Podľa izraelských novinárov minister zahraničných vecí Blinken prisľúbil, že USA sa postarajú o Hizballáh, ak otvorí ďalší front.

 

09:01 – Šéf Pentagónu navštívi Izrael po šéfovi ministerstva zahraničných vecí, informujú médiá.

 

Reklama

08:28 – Mapa zobrazuje oblasti, z ktorých Izrael vyzýva takmer milión obyvateľov mesta Gaza, aby ich opustili.

Vyzýva ich, aby sa presťahovali do južnej časti enklávy (južne od červenej čiary vyznačenej na mape).

Predtým takúto výzvu vydala izraelská armáda, ktorá neúnavne útočí na Gazu.

Mapa zobrazuje oblasti, z ktorých Izrael vyzýva takmer milión obyvateľov mesta Gaza, aby ich opustili
Mapa zobrazuje oblasti, z ktorých Izrael vyzýva takmer milión obyvateľov mesta Gaza, aby ich opustili

08:00 –  Evakuácia Palestínčanov z Gazy potrvá niekoľko dní, uviedol hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Komentoval tak výzvu Izraela, aby obyvatelia hlavného mesta enklávy opustili mesto a odišli na juh pásma Gazy.

Podľa denníka Times of Israel táto výzva znepokojila OSN, tam sa domnievajú, že spôsobí humanitárnu katastrofu.

Izraelská armáda však dala jasne najavo, že svoj postoj nemieni zmeniť.

“Bojujeme proti teroristickej skupine, nie proti obyvateľom Gazy. Chceme, aby civilné obyvateľstvo zostalo bez ujmy, ale nemôžeme žiť pod vládou Hamasu a ISIS v blízkosti našich hraníc,” povedal Hagari.

Izrael naďalej bombarduje pásmo Gazy, pričom za noc podnikol viac ako 750 leteckých útokov.

 

07:42 –  Izraelská armáda vyzvala obyvateľov mesta Gaza, aby sa v záujme vlastnej bezpečnosti evakuovali na juh.

“IDF vyzývajú všetkých civilistov v meste Gaza, aby sa v záujme vlastnej bezpečnosti a ochrany evakuovali zo svojich domovov na juh a presunuli sa do oblasti južne od Wadi Gaza,” uviedol hovorca armády Jonathan Conricus.

Medzitým pokračujú nočné izraelské útoky na pásmo Gazy.

 

07:38 –  Iránsky minister zahraničných vecí uviedol, že vzhľadom na kroky Izraela je otvorenie nových frontov naďalej možné.

Pripomeňme, že dnes Izrael uskutočnil útoky na letiská v Damasku a Aleppe v predvečer návštevy iránskeho ministra zahraničných vecí v Sýrii.

 

07:25 – To najdôležitejšie z palestínsko-izraelského konfliktu:

– Izrael informoval OSN, že 1,1 milióna Palestínčanov sa musí do 24 hodín evakuovať na juh pásma Gazy;

– IDF tiež vyzvali na evakuáciu všetkých civilistov z mesta Gaza na juh. Podľa izraelských médií OSN následne vyzvala na zrušenie evakuácie. Izrael označil tento postoj za “hanebný”.

– Organizácia Human Rights Watch tvrdí, že izraelská armáda použila 10. a 11. októbra v Libanone a pásme Gazy muníciu s bielym fosforom, pričom sa odvoláva na “overené videozáznamy a výpovede očitých svedkov”;

– Hamas mal pred útokom 7. októbra podrobné mapy izraelských miest a vojenských základní a podrobné informácie o “slabinách izraelských obrnených vozidiel”, uviedol WSJ s odvolaním sa na dokumenty nájdené u mŕtvych palestínskych vojakov;

– niekoľko hodín pred útokom Hamasu Izrael rokoval o možnosti uviesť ozbrojené sily do stavu vysokej pohotovosti na hraniciach s pásmom Gazy, ale neurobil tak, uviedol Axios s odvolaním sa na vládne zdroje v Izraeli;

– Hamas mal myšlienku na operáciu už v roku 2021, uviedol hovorca vojenského krídla hnutia Abu Obaid.

 

07:20 –  Izrael informoval OSN, že 1,1 milióna Palestínčanov by sa malo do 24 hodín evakuovať na juh pásma Gazy. Oznámil to zástupca generálneho tajomníka svetovej organizácie Stephane Dujarric.

“OSN sa domnieva, že takýto presun sa nemôže uskutočniť bez ničivých humanitárnych následkov,” zdôraznil vo svojom vyhlásení.

 

07:16 –  Biely dom uviedol, že USA “nemajú v úmysle ani neplánujú” vyslať vojenské sily do Izraela, aby sa “zúčastnili na konflikte”.

Washington pritom predtým do regiónu vyslal lietadlovú loď.

Reklama

 

07:00 – Izraelské útoky na sýrske územie v kontexte eskalácie palestínsko-izraelského konfliktu majú mimoriadne nebezpečné dôsledky.

Uvádza sa to v správe ruského ministerstva zahraničných vecí.

Ministerstvo dodalo, že údery predstavujú hrubé porušenie suverenity republiky a noriem medzinárodného práva.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali