Návrh novej klimatickej dohody je považovaný za obrat od fosílnych palív. Víta ju USA aj Izrael

Návrh novej klimatickej dohody je považovaný za obrat od fosílnych palív. Víta ju USA aj Izrael

Paríž 13. decembra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ian Langsdon, Pool photo via AP)

 

V závere najteplejšieho zaznamenaného roku a po štyroch rokoch intenzívnych rokovaní, v ktorých proti sebe často stáli záujmy bohatých a chudobných krajín, ohrozených ostrovných štátov a ekonomických veľmocí, dnes francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius vyzval delegátov z takmer 200 krajín sveta, aby podporili to, čo vyjadril nádej, že bude konečný návrh novej klimatickej dohody

Svetoví lídri, vrátane francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda (deviaty zľava) a amerického prezidenta Baracka Obamu (ôsmy zľava) pózujú počas skupinovej fotografie na stretnutí Misia inovácie: "Urýchlenie úplnej energetickej revolúcie" v rámci klimatického summitu OSN v Paríži.
Svetoví lídri, vrátane francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda (deviaty zľava) a amerického prezidenta Baracka Obamu (ôsmy zľava) pózujú počas skupinovej fotografie na stretnutí Misia inovácie: “Urýchlenie úplnej energetickej revolúcie” v rámci klimatického summitu OSN v Paríži.

“Naša zodpovednosť k dejinám je obrovská,” povedal tisícom účastníkov konferencie OSN o zmene klímy v Paríži, medzi ktorými je aj francúzsky prezident Francois Hollande a americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Reklama

“Ak zlyháme…, naše deti by to nepochopili a neodpustili by nám,” citovala ho agentúra Reuters.

Ak nebudú mať vyjednávači, ktorí ešte stále pozerajú konečný text, na poslednú chvíľu žiadne výhrady, delegáti konferencie sa opätovne zídu okolo 15:45 h SEČ, aby dohodu schválili, uviedol Reuters.

Reklama

Podľa francúzskeho zdroja má dohoda, ktorá by mala v roku 2020 nahradiť Kjótsky protokol z roku 1997, iba 20 strán.

Dohoda je považovaná za veľký prielom v globálnych snahách zabrániť potenciálne katastrofickým dôsledkom prehriatej planéty.

Podľa Fabiusa je “ambiciózna a vyvážená”, hoci nebude “perfektná pre každého”. Minister zhrnul jej kľúčové body: ambiciózny plán  obmedziť nárast globálnej teploty na menej ako dva stupne Celzia, počnúc rokom 2020 poskytovať najmenej 100 miliárd dolárov ročne na pomoc rozvíjajúcim sa krajinám a 5-ročný cyklus posudzovania záväzkov jednotlivých štátov v oblasti emisií skleníkových plynov.

Dohoda má podľa neho byť právne záväzná.

Ak ju delegáti schvália, bude mohutným signálom pre investorov. Po prvý raz za vyše 20 rokov sa bohaté a chudobné národy zhodli na spoločnej predstave ako obmedziť emisie skleníkových plynov a ukončiť dve stáročia dominancie fosílnych palív.

Reklama

O návrhu majú hlasovať ešte dnes.

Obama: Paríž vyslal signál, že svet je oddaný nízkouhlíkovej budúcnosti

Americký prezident Barack Obama v noci nadnes privítal dohodu, ktorá vzišla z Konferencie OSN o zmene klímy (COP21) v Paríži, ako silnú a historickú. Vyhlásil, že je tou najlepšou šancou, ktorá pomôže zachrániť planétu pred dôsledkami globálnych klimatických zmien.

Dodal, že parížska zmluva dokazuje, čo všetko svet môže dosiahnuť spoločnými silami. Okrem toho parížsky pakt podľa Obamu vysiela signál, že svet je oddaný “nízkouhlíkovej budúcnosti”.

Obama priznal, že žiadna zmluva nie je dokonalá, a nie je ňou teda ani dokument schválený na záver dva týždne trvajúcich rokovaní COP21 v Le Bourget pri Paríži. Upozornil však, že “táto zmluva predstavuje tú najlepšiu šancu na záchranu planéty, akú sme dostali”.

Reklama

Zdôraznil, že americký ľud môže byť hrdý, pretože historická dohoda bola v Paríži dosiahnutá aj vďaka líderstvu Spojených štátov. “Za uplynulých sedem rokov sme zmenili Spojené štáty na globálneho lídra v boji proti klimatických zmenám,” pripomenul Obama.

Izraelskí predstavitelia vítajú parížsku dohodu o klíme

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu privítal dnes klimatickú dohodu podpísanú v sobotu Paríži. V dnešnom prejave v rámci pravidelného nedeľného zasadania vládneho kabinetu ju nazval “dôležitou”.

Podľa neho má Izrael záujem – tak ako každá iná krajina – na spomalení globálneho otepľovania, ba dokonca až na jeho úplnom zastavení.

Minister životného prostredia Avi Gabaj uviedol, že na vyrovnanie sa s klimatickými problémami je vyčlenený rozpočet v sume približne 200 miliónov dolárov.

Dodal, že Izrael sa prikláňa k používaniu obnoviteľných druhov energie, k čistejšej technológii a k rozširovaniu hromadnej osobnej dopravy. “Musíme urobiť ešte veľa krokov, a už ich aj robíme,” povedal minister.

Izrael ako malá krajina nepatrí síce medzi najväčších svetových znečisťovateľov, ale na dopravu a výrobu elektriny využíva väčšinou fosílne palivá.

Na konferencii o zmenách klímy v Paríži sa delegácie všetkých 196 zúčastnených štátov v sobotu dohodli, že do konca tohto storočia treba globálne otepľovanie udržať v porovnaní s predpriemyselným obdobím výrazne pod dvoma stupňami Celzia.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali