NATO a USA predávajú zbrane Islamskému štátu

NATO a USA predávajú zbrane Islamskému štátu

Ankara/Sofia 22. novembra 2015 (HSP/Foto:Facebook)

 

Príslušníci rozviedky jednotiek sýrskych Kurdov, ktorí operujú v pohraničných lokalitách s Tureckom, uvádzajú, že velenie NATO v Európe vykonáva tajné operácie a dodáva zbrane a munície z Bulharska do Turecka – aby vyzbrojilo islamistov

Zbrane teroristom 1

Reklama

Kurdi tvrdia, že zbrane sa dodávajú nielen príslušníkom takzvanej „sýrskej miernej opozície“, ale aj ozbrojencom Islamského štátu. Zo zdrojov v Turecku s kurdská rozviedka dozvedela, že od konca septembra do začiatku októbra z Bulharska do Turecka dopravili niekoľko nákladných konvojov s muníciou, puškami a náhradnými dielmi pre delostrelectvo.

Poukazujú na to, že väčšinou sa sem dovážajú staršie sovietske zbrane – aby sa tým skryl a pozmenil „pôvod dodávateľa“: guľomety DŠK, automaty AK-47 a taktiež munície pre reaktívne mínomety Grad a iné druhy mínometov. Dodávajú, že tieto zbrane boli naložené v zbrojovkách v bulharských mestách Sopot a Kazanlyk, kde Bulhari už dávnejšie vyrábajú zbrane podľa sovietskych licencií.

Reklama

Zdroje z Turecka prezrádzajú, že zbrane nakúpili a finančné prostriedky cez „dcérske“ firmy poukázali zástupcovia Európskeho velenia Ozbrojených síl USA. „Tovar“ sa dodával do Sýrie cez hraničné priechody Reihanli a Fžarabulus. Náklad sprevádzali príslušníci súkromných bezpečnostných služieb. Nákladné autá mali štátne poznávacie značky Turecka a Nemecka. Obvykle sa tieto „transakcie“ vykonávali v noci…

V Turecku sa zbrane menšími partiami dopravovali buď priamo do prípravných táborov islamistov, ktoré sa nachádzajú v tejto krajine, alebo za pomoci miestnych pašerákov sa posielali do severných lokalít Sýrie, ktoré sa nachádzajú pod kontrolou ozbrojencov Džabhat al-Nusra, Slobodnej sýrskej armády alebo Islamského štátu. Údaje o týchto dodávkach zbraní potvrdzujú aj vojaci sýrskej armády, ktorí v ostatnom čase u zabitých islamistov nachádzali podozrivo nové zbrane „sovietskej výroby“.

Koncom septembra skúsení vojenskí analytici zo spoločnosti IHS Jane’s 360 s odvolaním sa na správu Úradu OSN pre otázky odzbrojenia informovali aj o ďalších nelegálnych spôsoboch pašovania zbrane pre teroristov v Sýrii a Libanone – aj napriek embargu OSN.

V tejto správe OSN sa uvádzajú rôzne medzinárodné zmluvy o predaji zbraní zaregistrované v r. 2014. Najzaujímavejšou je zmluva o odovzdaní 610 protitankových riadených rakiet 9K111 Fagot sovietskej výroby a príslušného odpaľovacieho zariadenia 9P151 „zákazníkom“ zo Spojených štátov. Taktiež Bulharsko výhodne predalo Američanom osem odpaľovacích raketových zariadení PTUR 9K115 Metis.

Experti sa taktiež odvolávajú na americký portál BuzzFeed, ktorý ešte 17. septembra informoval o tom, že USA nakupovali staré sovietske zbrane za účelom odovzdania sýrskej „miernej opozícii“. Uviedol, že Pentagon cez fiktívnu spoločnosť Purple Shovel LLC nakúpil pre sýrskych ozbrojencov granátomety RPG-7, protitankové granátomety SPG-9 a taktiež protitankové raketové komplexy 9K113 Konkurz. Pripomína, že všetko sa to udialo ešte pred oficiálnym začiatkom amerického programu školenia a vyzbrojenia ozbrojencov „miernej opozície.“

Reklama

BuzzFeed taktiež uviedol, že v r. 2014 spoločnosť Purple Shovel získala od veliteľstva špeciálnych operácí Ozbrojených síl USA dve zmluvy na nákup protitankových zbraní pre sýrskych povstalcov v celkovej hodnote 50 miliónov dolárov. Niektoré médiá informovali o americko-bulharských rokovaniach o „materiálno-technickom zabezpečení sýrskych povstalcov.“ Bulharskej strane odporučili zvýšiť dodávky streleckých zbraní, granátometov, mínometov a munície. Médiá pripomínajú, že všetko sa deje aj napriek tomu, že ešte v r. 2012 bulharská vláda oficiálne zakázala vojenské dodávky pre Sýriu tranzitom cez svoje územie.

Ďalšie média si všimli podivuhodnú epizódu, že na druhej strane Sofia v septembri zakázala prelet cez svoje územie ruskému dopravnému lietadlu s humanitárnym nákladom pre Sýriu.

 

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali