Natália Žembová: Slovensko i svet sa dá zmeniť k lepšiemu

Natália Žembová: Slovensko i svet sa dá zmeniť k lepšiemu

Bratislava 26. februára 2015 (HSP/Foto:HSP)

 

Médiá venovali nedávno veľkú pozornosť prípadu moderátorky RTVS Natálie Žembovej, ktorá vstúpila do predreferendovej kampane cez spot Aliancie za rodinu. Pred pár dňami sa rozhodla prejsť z médií do politiky. Nasledujúci rozhovor objasňuje prečo:

Prečo ste sa rozhodli prejsť z mediálneho sveta do politického? Neobávate sa prostredia, kde je veľa atakov a ťažkých ideových a mediálnych zápasov?

Reklama
Na snímke Natália Žembová (vľavo) a predseda KDH Ján Figeľ

Prestúpila som na základe slobodného rozhodnutia. Politika ma síce nikdy nelákala, ale keď prišla ponuka, tak som nad ňou premýšľala. A rozhodla som sa ísť do novej, veľkej výzvy. Áno, viem, že politika vie aj zraniť a bolieť, ale verím, že ak sa stretnú na politickej lúke ľudia, ktorí veria v tie isté hodnoty,a usilujú sa o cestu dobra, pravdy a krásy, niet sa čoho báť. Hnutie je spoločenstvo ľudí, ktorí zdieľajú rovnaké názory na rodinu, manželstvo, prácu, spravodlivosť a život. A to je dôležité. Ja som stotožnená s postojmi, orientáciou aj programom KDH a preto sa nebojím ísť bojovať.

Úspešné pôsobenie v RTVS ste sa rozhodli ukončiť na základe intenzívneho bulvárneho prepierania kauzy s nahrávkou spotu pre referendovú kampaň? Alebo to spolu nesúvisí?

Reklama

Súvisí. Ale dnes to beriem už s nadhľadom a dokonca som to pochopila ako Božie požehnanie. Pre mňa bolo prepieranie v bulvári ponižujúce, veľmi ma to zraňovalo. Ale pre tých, ktorí veria, všetko slúži na dobré. Preto som tento kríž prijala s nádejou, že to tak chcel Boh. Teraz už viem, že to tak malo byť. Prešla som ohňom, aby som sa zocelila a vedela si ceniť to, čo som dostala skrz prácu v Hnutí. Skvelý tím ľudí, ktorí veria v dobro a pravdu rovnako ako ja.

Čo Vás viedlo ku KDH? Jeho postavenie na politickej scéne je síce stabilné už od prvých slobodných volieb, ale oslabovali ho viaceré odchody politikov. Je to blízkosť názorová, hodnotová, personálna alebo proste zaujímavý post?

Cítim, že je to správne rozhodnutie. Sú mi blízke hodnoty, názory aj orientácia Hnutia. KDH je tu 25 rokov, vie aké sú jeho slabiny aj silné stránky, pozná svoju silu a vie ako bojovať za pravdu, usiluje chrániť slabých a obhajovať slušných. Schválilo program pre tvorivé a vyspelé Slovensko na najbližšie desaťročia. Ak ho naplníme, vývoj u nás bude lepší. A ja chcem byť pri tom. Zároveň je to post kreatívny, komunikačný – rada stretávam a spoznávam nových ľudí. Som otvorená novým informáciám, chcem sa učiť a veľa vedieť. Táto práca má zmysel. Veľa mi dáva. Teším sa na spoluprácu s predsedom KDH a jeho tímom. Sú to vnímaví ľudia, hodnotní a vzdelaní.

Čo si myslíte o postojoch politikov a strán pri nedávnom referende?

Mrzí ma, že sa referendum stalo dôvodom na rozdelenie spoločnosti na dva tábory. Naozaj som verila, že Slovensko má v rodine, manželstve a partnerstvách  jasno. Každý liberál sa stane konzervatívcom, keď mu začnú dospievať deti. Veľmi ma prekvapil postoj lídra SKOK-u, pána Miškova. Pokladala som ho za hodnotovo vyzretého človeka, ktorý vie, čo znamená rodina. Pána Sulíka z SaS spomínať nebudem, neprekvapil ma a nestojí za komentár. Pán Bugár z Most–Híd je diplomat. Nepresviedčal, nehodnotil, ale vyjadril svoj názor, na referendum išiel a hlasoval 3x áno. A to si cením. Prorodinným postoj celého KDH a jeho šéfa je dlhodobý, zároveň bol jednoznačný a priamy. Ján Figeľ bol tiež jediný verejný činiteľ, ktorý sa ma v čase mediálnych útokov okolo referenda otvorene a férovo zastal. Hnutie vie čo Slovensko potrebuje. Prácu, chlieb, účinnú spravodlivosť, podporu rodiny a ochranu života.

Reklama

Myslíte, že ľudia na Slovensku  budú mať stále menej záujem o politiku hodnotovú a porastie podpora pre pragmatizmus či populizmus ?

To si nemyslím. Žijeme v krajine, kde sa takmer  dve tretiny obyvateľstva hlási ku kresťanstvu a hodnotám. Preto je moja viera v zdravý rozum našich ľudí veľká. Vedia, že za vlaky zadarmo sa nenajedia, ani neklesne nezamestnanosť. Rastie počet ľudí, ktorí sú na pokraji chudoby, nemajú prácu, pevnú pôdu pod nohami, nemajú za čo deťom kúpiť najzákladnejšie potraviny. Všetko sa dá zmeniť, všetko. Len treba chcieť, nachádzať riešenia, navštevovať ľudí na vidieku a počúvať ich potreby. Politici by mali viac slúžiť ako panovať. Viac vnímať to, čo je dôležité pre ľudí, nie pre nich samotných. Riešiť to, čo je urgentné a naliehavé – nezamestnanosť, veľkú migráciu za prácou mimo regiónu aj krajiny, nevyužitý potenciál a tvorivosť malých a stredných podnikateľov,  kvalitu vzdelávania, nehovoriac o mzdových podmienkach zdravotných sestier, či učiteľov. Asi som priveľká optimistka, ale verím… verím, že Slovensko i svet sa dá zmeniť k lepšiemu, ak ľudia – politici chcú.

Peter Tomáš

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali