Národný ústav detských chorôb má nový urgentný príjem za 4,2 milióna eur

Národný ústav detských chorôb má nový urgentný príjem za 4,2 milióna eur

Bratislava 20. decembra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave má nový urgentný príjem. Pracovisko, jediné svojho druhu na Slovensku, otvorili v piatok. Fungovať by malo od budúceho roka. Jeho výstavba bola financovaná z kapitálových výdavkov Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR vo výške 4,2 milióna eur

Na snímke medicínska riaditeľka NÚDCH Zuzana Laluhová Striežencová (uprostred), generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela (vľavo) a primár Oddelenia urgentného príjmu Marcel Brenner strihajú pásku počas otvorenia nových priestorov Oddelenia urgentného príjmu v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH)

Pracovisko mali otvoriť za prítomnosti predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) povereného riadením MZ SR, ktorý sa však pre zdravotné problémy nemohol podujatia zúčastniť. Odkázal však, že je pre neho veľkým potešením, že malí pacienti budú mať k dispozícii takéto špičkové pracovisko v prípade, že potrebujú urgentnú starostlivosť. Pripomenul, že na modernizáciu nemocníc išli v posledných troch rokoch najmasívnejšie investície vo výške viac ako 240 miliónov eur.

Reklama

Ako priblížila hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová, ide o moderný urgentný príjem druhého typu v súlade s koncepciou modernizácie urgentných príjmov, ktorú rezort odštartoval v roku 2017.

“Oceňujeme tento krok. Ide o významný míľnik stratégie, ktorá bola nastavená od roku 2017. V NÚDCH vznikol špičkový urgentný príjem. Financovaný bol primárne z kapitálových výdavkov vo výške 4,2 milióna eur. Plánuje sa, aby bolo v prevádzke 11 urgentných príjmov druhého typu a 33 urgentných príjmov prvého typu. Tento rok boli do prevádzky uvedené špičkové urgentné príjmy druhého typu napríklad vo fakultných nemocniciach v Banskej Bystrici či v Žiline,” komentovala.

Reklama
Na snímke prístroj na dychovú liečbu pacientov v nových priestoroch Oddelenia urgentného príjmu v Národnom ústave detských chorôb

Keďže na urgentnom príjme v NÚDCH ošetria ročne viac ako 55.000 detí, podľa slov jeho generálneho riaditeľa Ladislav Kuželu nový koncept ústavnej pohotovostnej služby skvalitní poskytovanie zdravotnej starostlivosti a umožní flexibilnejšie, jednoduchšie, rýchlejšie a prehľadnejšie vybavovanie pacientov. “Každý rok nám rastie počet ošetrených detí, a práve urgentný príjem je miestom stretu najväčších emócií, ale aj vážnych prípadov. Táto jedinečná filozofia sa rodila dlho. Robili sme prierez toho najlepšieho, čo vo svete urgentná medicína ponúka. Môžem s hrdosťou povedať, že to najlepšie máme práve u nás,” povedal.

V novej prístavbe bude k dispozícii šesť ošetrovní, chýbať podľa slov primára oddelenia urgentného príjmu Marcela Brennera nebude ani špičkové prístrojové a zdravotnícke vybavenie. Ako priblížil, práve do nich umiestnia pacientov podľa závažnosti zdravotného stavu, ktorý predtým posúdia v triediacej ambulancii. Rodičia s deťmi po novom nebudú musieť sedieť v čakárni, ale lekár príde za nimi priamo do ošetrovne. Tento postup umožní pri rovnakom počte lekárov za rovnaký čas ošetriť viac pacientov, čo znamená skrátenie čakacej doby.

Na snímke nové Oddelenie urgentného príjmu v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave

“Sme veľmi radi, že túto finálnu fázu nám zhotoviteľ dotiahol pred Vianocami a máme veľkú radosť, že práve tento nový urgentný príjem prinesie komfort a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť pre detských pacientov, že nám prinesie spokojnejších rodičov, a zároveň týmto vytvoríme krásne pracovné prostredie pre našich kolegov,” dodala medicínska riaditeľka Zuzana Laluhová Striežencová.

Nové priestory zdobí aj plastika výtvarníka Achilleasa Sdoukusa s názvom Krídla pomoci. Tá bude súčasťou dražby, z ktorej výťažok pôjde nemocničnému Občianskemu združeniu NÚDCH Deťom na dobudovanie terapeutického ihriska.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali