Najvyšší súd SR do konca roka o zákaze parlamentnej ĽSNS nerozhodne, a ani v kauze šekov

Najvyšší súd SR do konca roka o zákaze parlamentnej ĽSNS nerozhodne, a ani v kauze šekov

Bratislava 21. decembra 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) ani po viac ako roku a pol nevytýčil a do konca roka nevytýči, verejné či neverené zasadnutie, na ktorom by mal rozhodovať o zákaze parlamentnej strany ĽSNS

Ilustračné foto

“Päťčlenný senát NS SR momentálne skúma procesné podmienky konania, študuje mimoriadne rozsiahly a právne náročný spisový materiál. Senát sa zároveň oboznamuje s mimoriadnym množstvom navrhnutých dôkazov. Súčasťou spisu sú aj niekoľkohodinové audiovizuálne záznamy. Na rozhodnutie o žalobe v tejto veci zákon nestanovuje súdu žiadne lehoty,” objasnila v piatok pre TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Reklama

Podľa jej slov snahou senátu je rozhodnúť v čo najkratšom čase. “Senát okrem tejto veci rozhoduje aj v ďalších závažných daňových veciach, v sporoch z hospodárskej súťaže a ochrany životného prostredia. Je potrebné zdôrazniť, že správne kolégium je najzaťaženejším kolégiom Najvyššieho súdu, a tak nie je možné zatiaľ bližšie informovať o predpokladanom termíne rozhodnutia vo veci,” zdôraznila ďalej hovorkyňa.

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár podal návrh na NS SR už koncom mája minulého roku. “Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – ĽSNS ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v SR,” uviedla vtedy pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Reklama

GP SR podľa jej slov týmto uzavrela prešetrovanie vo veci vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať NS SR návrh na rozpustenie tejto strany. “Nové skutočnosti po podaní návrhu generálneho prokurátora boli zaslané NS SR, nové dokumenty sa týkajú aktuálneho postupu vyšetrovateľa a prokurátora v trestných veciach vedených proti predstaviteľom politickej strany Kotleba – ĽSNS,” doplnila vtedy Predajňová.

NS SR rovnako ešte nevytýčil termín verejného zasadnutia s predsedom parlamentnej ĽSNS Marianom K., ktorý v minulosti rozdal kontroverzné šeky chudobným rodinám. Vyplýva to z oficiálnej stránky o rozpise zasadnutí NS SR.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odmietol v prvej polovici septembra obžalobu na predsedu ĽSNS Mariana K. za prečin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Predseda strany o tom vtedy informoval na tlačovej konferencii. Podľa zástupcov ĽSNS pred časom doručili strane uznesenie ŠTS, ktorý zistil v trestnom konaní závažné procesné chyby, najmä porušenie práva ich šéfa na obhajobu.

Mariana K. obvinili pre darovanie šekov chudobným rodinám v hodnote 1488 eur, pričom číslo 1488 je v symbolike extrémistov používané ako spojenie čísel 14 (14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu: “We must secure the existence of our people and a future for white children”, teda “Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí.”) a 88 (8. písmeno v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu “Heil Hitler!”). Sudca Špecializovaného trestného súdu 3. septembra 2018 v trestnej veci Mariana K. rozhodol o odmietnutí obžaloby a vec vrátil prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali