Najvyšší súd bude vo štvrtok rozhodovať o väzbe 14 piťovcov

Najvyšší súd bude vo štvrtok rozhodovať o väzbe 14 piťovcov

Bratislava 22. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Najvyšší súd (NS) SR bude vo štvrtok 23. júna na jednom verejnom a jednom neverejnom zasadnutí rozhodovať o tom, či 14 obvinených osôb, považovaných za členov skupiny piťovcov a zadržaných v rámci minulotýždňovej veľkej policajnej akcie v Bratislave, zostane, alebo pôjde do väzby.

Na snímke hlavné pojednávanie s piťovcami
Na snímke hlavné pojednávanie s piťovcami

Medzi obvinenými osobami sú mediálne známe mená, ako Mikuláš P. (pôvodne obžalovaný z dvojnásobnej vraždy v bratislavskom Irish pube a následne neprávoplatne odsúdený a napokon oslobodený spod obžaloby, pozn. TASR) či Dávid V. v minulosti s ďalšími štyrmi osobami obžalovaný a následne Okresným súdom Bratislava I zbavený spod obžaloby v kauze vraždy študenta Daniela Tupého.

Reklama

Desiatich obvinených v piatok 17. júna Špecializovaný trestný súd v Pezinku – pracovisko Banská Bystrica do väzby nezobral, ale štyroch ďalších áno. Do väzby súd okrem iných nezobral Martina R., syna známeho podnikateľa Ladislava R.

NS SR bude vo štvrtok rozhodovať o sťažnostiach prokurátora aj o sťažnostiach obvinených. TASR o tom informoval dnes Boris Urbančík, vedúci oddelenia komunikácie s verejnosťou NS SR.

Reklama

Sudca ŠTS v Pezinku – pracovisko Banská Bystrica pre prípravné konanie zobral v piatok do väzby štyroch obvinených, ktorých polícia zadržala v utorok 14. júna rámci veľkej akcie v Bratislave.

“Dôvodom väzby je pokračovanie v trestnej činnosti. Sudca ďalej rozhodol o prepustení desiatich obvinených na slobodu. Prokurátor, ako aj štyria obvinení, podali proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR,” uviedla v piatok pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Definitívne rozloženie väčšej časti zločineckej skupiny piťovcov – to je podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara výsledok v poradí tretej policajnej akcie namierenej proti tomuto gangu, ktorá sa uskutočnila 14. júna.

Gašpar 16. júna na tlačovej konferencii informoval o výsledkoch uvedenej policajnej akcie. Označil ju rozsahom za najväčšiu akciu proti piťovcom, do ktorej sa zapojilo celkom 418 policajtov. “Završujeme istú etapu v dokumentovaní činnosti tejto skupiny, ale ešte nie sme na konci,” uviedol policajný prezident.

Gašpar očakáva, že následná práca polície na prípade môže priniesť dôkazy o ďalšej trestnej činnosti, prípadne pomôcť objasniť dosiaľ nevyšetrené zločiny z minulosti, medzi nimi aj jednu vraždu. Tiež podľa neho v podsvetí nastupujú noví ľudia, ktorí sa snažia zaujať miesta predchodcov.

Reklama

“Podarilo sa nám však väčšiu časť tejto skupiny rozložiť a znefunkčniť,” zdôraznil s tým, že ide o prácu, ktorá nie je otázkou mesiaca ani roka, ale trvá desaťročie. Prvý záťah proti piťovcom polícia uskutočnila v roku 2011, pri ňom sa pomocou policajného vrtuľníka dostala aj do domu bossa skupiny Juraja Ondrejčáka, ktorý je dnes už právoplatne odsúdený na 16 rokov. Na akcii sa vtedy zúčastnilo zhruba 350 policajtov.

Najnovšia akcia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) s názvom Gondola prebehla na území Bratislavy minulý týždeň v utorok ráno. Polícia vykonala celkom 20 domových prehliadok, 17 prehliadok nebytových priestorov. Zadržala 23 osôb, z toho 22 ako členov zločineckej skupiny. Jeden člen skupiny je na úteku, štyria vo výkone trestu.

Obvinených bolo celkom 28 osôb, z toho 27 ako členov zločineckej skupiny. Z vraždy bol obvinený Ľuboš Z. Podľa Gašpara ide o vraždu v bratislavskom Irish Pube z roku 1999, pri ktorej boli zabití dvaja ľudia.

Počas razie bolo zadržaných viac ako 20 krátkych strelných zbraní, samopal, puška s optikou, granáty dymovnice, náboje, nože obušky bejzbalové palice, nepriestrelné vesty, mačeta, bodáky, nočné videnia a podľa policajného prezidenta aj zelená sušina, šesť kilogramov čierneho prachu, známky s Adolfom Hitlerom a nášivky s fašistickým motívom.

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali