Najstaršiu populáciu z okresov má Bratislava 1, najmladšiu Senec. K slovenskej národnosti sa hlási vyše 86 percent obyvateľov Bratislavského kraja. Viac ako 40 percent Bratislavčanov je bez náboženského vierovyznania

Najstaršiu populáciu z okresov má Bratislava 1, najmladšiu Senec. K slovenskej národnosti sa hlási vyše 86 percent obyvateľov Bratislavského kraja. Viac ako 40 percent Bratislavčanov je bez náboženského vierovyznania

Bratislava 24. januára 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Najstaršiu populáciu z okresov v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) majú z pohľadu vekových skupín v prvom Bratislavskom okrese, ktorý kopíruje mestskú časť Bratislava-Staré Mesto. Naopak, okresom s vekovo najmladším obyvateľstvom je okres Senec. Vyplýva to zo zverejnených údajov Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021

snehová nádielka v Bratislave
Na snímke Bratislavský hrad

V Starom Meste evidujú zo všetkých okresov v regióne najväčší podiel ľudí v poproduktívnom veku (65+), seniori tvoria v Starom Meste 21,51 percenta zo 46.080 rezidentov. V centrálnej časti hlavného mesta žije spomedzi okresov bratislavského regiónu takisto najnižší podiel ľudí v produktívnom veku (15–64 rokov), 63,31 percenta populácie, v iných okresoch kraja je to nad 65 percent. Podiel detí (0-14 detí) v Starom Meste na úrovni 15,19 percenta je druhý najnižší v kraji, menej je to len v okrese Bratislava V (15,11 percenta).

Reklama

V okrese Senec dosahuje zastúpenie detí a mládeže do 14 rokov najväčšie číslo zo všetkých okresov (21,57 percenta populácie). Seniorov nad 65 rokov je zasa v percentuálnom vyjadrení v rámci kraja najmenej, tvoria 12,78 percenta populácie. Ľudia v produktívnom veku tvoria v okrese Senec 65,65 percenta rezidentov.

Vo všetkých mimobratislavských okresoch kraja (Senec, Malacky, Pezinok) je v porovnaní s okresmi na území hlavného mesta nižší podiel seniorov a vyšší podiel detí.

Reklama
K slovenskej národnosti sa hlási vyše 86 percent obyvateľov Bratislavského kraja

K slovenskej národnosti sa v Bratislavskom kraji prihlásilo 86,19 percenta obyvateľov. Ďalšími najrozšírenejšími národnosťami medzi rezidentmi regiónu sú maďarská, česká, rusínska, ukrajinská, ruská a rómska. Vyplýva to zo zverejnených údajov Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021.

K maďarskej národnosti sa prihlásilo 20.657 obyvateľov (2,87 percenta populácie), ďalších 3859 uviedlo príslušnosť k maďarskej komunite v rámci otázky o ďalšej národnosti. K českej národnosti sa hlásilo 6429 ľudí (0,89 percenta), ako druhú národnosť ju uviedlo 3991 obyvateľov. K rusínskej národnosti sa prihlásilo 994 obyvateľov (0,14 percenta), 1897 respondentov ju označilo ako druhú národnosť. K ukrajinskej národnosti sa priznalo 1990 rezidentov (0,28 percenta), ďalších 261 pri otázke na ďalšiu národnosť. Ruskú národnosť zaznačilo 1260 obyvateľov (0,18 percenta), 871 ako druhú národnosť.

Príslušnosť k rómskej komunite priznali respondenti najmä určením ďalšej národnosti. Ako prvú národnosť ju uviedlo 460 sčítaných (0,06 percenta populácie kraja), no ako druhú až 1078 obyvateľov. Rozdiel je výrazný najmä v obci Plavecký Štvrtok, kde rómsku národnosť uviedlo deväť ľudí, ako ďalšiu národnosť 80 obyvateľov.

V rámci okresov dosahujú najväčší podiel obyvateľov so slovenskou národnosťou v okrese Pezinok (92,6 percenta), s maďarskou národnosťou v okrese Senec (9,01 percenta).

Najvyšší podiel obyvateľov slovenskej národnosti má obec Doľany v okrese Pezinok (98,12 percenta). Jedinou obcou v Bratislavskom kraji, ktorej väčšina obyvateľov nie je slovenskej národnosti, je obec Vlky v okrese Senec. Zo 415 sčítaných sa prihlásilo k maďarskej národnosti 251, čo tvorí 60,48 percenta obyvateľov. K polovici obyvateľov maďarskej národnosti sa blížia aj v obci Boldog a Tureň, obe takisto v okrese Senec.

Reklama

 

Viac ako 40 percent Bratislavčanov je bez náboženského vierovyznania

V Bratislave žije viac ako 40 percent obyvateľov bez náboženského vierovyznania. Vyše 30 percent Bratislavčanov sa prihlásilo v rámci náboženského vyznania k Rímskokatolíckej cirkvi a cez štyri percentá k Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania. Vyplýva to zo zverejnených údajov zo Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021.

Z celkovo sčítaných 475.503 Bratislavčanov uviedlo 206.945, že je bez náboženského vierovyznania. Rímskokatolíkov je 179.053 Bratislavčanov. K Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania sa prihlásilo 19.392 obyvateľov hlavného mesta. Vyše 5000 Bratislavčanov uviedlo svoje náboženské vyznanie ako gréckokatolícke a ku Gréckokatolíckej cirkvi sa prihlásilo okolo jedného percenta obyvateľov.

K ďalším cirkvám a vierovyznaniam sa prihlásilo pod jedno percento Bratislavčanov. Napríklad pravoslávne vierovyznanie uviedlo 2735 Bratislavčanov, židovské 737. K budhizmu sa prihlásilo 1395 obyvateľov Bratislavy a k islamu 908 Bratislavčanov. V štatistike tvorí časť takmer 10 percent obyvateľov (44.599) s nezisteným vierovyznaním.

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali