“Najhorší možný scenár pre Európu …” Skúsený český diplomat varuje pred novým kalifom Islamského štátu

“Najhorší možný scenár pre Európu …” Skúsený český diplomat varuje pred novým kalifom Islamského štátu

Praha 10. augusta 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Screenshot YouTube)

 

Bývalý český diplomat Jaroslav Bašta v komentári pre Prvnizpravy.cz upozorňuje na problém Islamského štátu, ktorý smrťou kalifa al-Bagdádího podľa neho nikam nezmizol, pretože teraz sa objavil nový islamský vodca, ktorým je al-Kurajš. Vzhľadom na jeho turecký pôvod a predchádzajúcu činnosť nemožno podľa Baštu prehliadať vzrastajúce riziko pre Európu

Na snímke Jaroslav Bašta

Bývalý veľvyslanec upozorňuje na to, že kvôli náporu iných, aktuálnejších, udalostí novinári až teraz začínajú venovať pozornosť islamskému problému, na ktorý sa však nikdy nesmie zabúdať.

Reklama

“Vo víre špekulácií, ako sa niečo podobné mohlo stať, si analytici a novinári spomenuli aj na zdanlivo mŕtvy Islamský štát, respektíve na jeho nového kalifa al-Kurajšiho, ktorý na jeseň minulého roka nahradil svojho zabitého predchodcu al-Bagdádího. Ten sa v severnej Sýrii odpálil na úteku pred komandom armády USA,” uviedol Bašta.

Smrť tohto kalifa bola podľa diplomata úplne neopodstatnene považovaná väčšinou politikov za faktický koniec nebezpečenstva, ktoré tzv. Islamský štát predstavoval pre Blízky východ a Európu. “Obávam sa, že prílišný optimizmus nie je na mieste. Vymenovanie al-Kurajšiho môže znamenať kvalitatívny zlom a presmerovanie aktivity džihádistov do inej oblasti,” varuje Bašta.

Reklama

 

Zmienka o životopise al-Kurajšiho

Nový kalif môže podľa neho predstavovať ešte väčšie nebezpečenstvo, pretože na rozdiel od všetkých svojich predchodcov nie je Arab, ale Turkmen, ktorého pravé meno je Amir Muhammad Abdul Rahman al Mawli al Salbe.

“Narodil sa okolo roku 1976 na severe Iraku v blízkosti Mosulu. Al Sable vyštudoval na miestnej univerzite islamské právo, potom sa stal dôstojníkom v armáde Saddáma Hussajna a členom socialistickej strany Baas. Po zvrhnutí irackého diktátora v roku 2003 sa Amir stal prívržencom radikálneho islamu, vstúpil do irackej odnože al-Káidy. Zaoberal sa výučbou náboženstva a právom šaría. Čoskoro (2004) ho zatkli a internovali vo filtračnom tábore Camp Bucci, zvanom inkubátor džihádu. Tam sa zblížil okrem iného s al-Bagdádím. Po prepustení z väzenia s ním ďalej spolupracoval až do roku 2014, kedy sa al-Bagdádí stal Chalífom Islamského štátu,” opisuje Bašta životopis nového kalifa.

Ako následne vysvetľuje diplomat, al Salbe mal v rôznych obdobiach rôzne prezývky. Tak napríklad najprv získal kvôli svojmu náboženskému vzdelaniu prezývku Profesor. Následne už ale bol premenovaný na Ničiteľa.

Reklama

“V rámci IS sa zaoberal bojom s neveriacimi a málo veriacimi. Kvôli jeho metódam ho vzápätí prekrstili na Ničiteľa. Jeden z najväčších zločinov Islamského štátu, genocída jezidov, je predovšetkým jeho zločinom. Päť dlhých rokov profesor-hrdlorez rozosieval v Iraku a Sýrii hrôzu a smrť. V minulom roku, asi dva mesiace pred svojou smrťou, ho al-Bagdádí označil za svojho nástupcu, hoci al Salbe ako Turkmen nepochádza z rodu Mohamedovho ako jeho predchodca,” zdôraznil Bašta.

 

Hlavný dôvod na obavy

Akási cudzorodosť ani nemohla podľa Baštu mať veľký význam, pretože al-Kurajš má inú zásadnú prednosť, respektíve môže ako kalif osloviť sunnitských veriacich hovoriacich turkickými jazykmi.

Tých je cez 150 miliónov, asi polovica žije v susednom Turecku, ostatní hlavne v Strednej Ázii. Ak by sa mu podarilo preniesť aktivity Islamského štátu do tohto prostredia, svet bude mať ďalší vážny problém,” domnieva sa diplomat.

Reklama

Ak Islamský štát vo svojej novej podobe uspeje v Turecku, hrozí Európe podľa Baštu “ten najhorší možný scenár”.

“Bohužiaľ, vylúčiť sa to nedá. Až do začiatku tohto týždňa by som povedal, že je to rovnako nepravdepodobné ako možnosť výbuchu desatiny ekvivalentu atómovej bomby zvrhnutej na Hirošimu v bejrútskom prístave,” uzavrel celú vec bývalý český diplomat Jaroslav Bašta.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali