Na Ukrajine dokončujú sčítanie výsledkov komunálnych volieb a taktiež výtržností a pokusy o volebné podvody

Na Ukrajine dokončujú sčítanie výsledkov komunálnych volieb a taktiež výtržností a pokusy o volebné podvody

Kyjev 26. októbra 2015 (HSP/Foto: TASR/AP-Sergei Chuzavkov)

 

Komunálne voľby sa nekonali na celom území Ukrajiny. Pochopiteľne, sa neuskutočnili Donecká a Luhanská republika, ale ani ukrajinskou armádou kontrolovaných 125 miestach a obcí v Doneckej a 146 obcí v Luhanskej oblasti

Členovia volebnej komisie spočítavajú hlasy po skončení nedeľňajších komunálnych voľbách
Členovia volebnej komisie spočítavajú hlasy po skončení nedeľňajších komunálnych voľbách

Podľa údajov o 18-tej hodine 25. októbra, ministerstvo Ukrajiny dostalo 340 podnetov spojených s porušovaním zákonov. Pozorovatelia zaregistrovali aj nízku volebnú účasť: v priemere 20 – 30 percent na celom území. Média poukazujú na to, že pokusy o podplácanie voličov dosiahli “neobyčajné rozmery”: v Kyjeve “dobroprajníci” ponúkali ľuďom 800 hrivien (takmer 20 eur). Šéf kyjevskej administrácie Vladimír Bondarenko uviedol, že mestské koordinačné centrum a polícia obdržali do 18. hodiny 222 sťažnosti na porušovanie priebehu volieb. Neznámi voliči v Obolonskom okrsku Kyjeva dokonca nalepili pozoruhodné fotografie “kandidátov” – Vladimíra Putina a Dmitrija Medvedeva…

Reklama

Média uvádzajú veľa podivných epizód spojených s voľbami. Napríklad v meste Melitopoľ Zaporožskej oblasti priamo pred volebným okrskom sa pobili dvaja kandidáti – Roman Dudnik (Baťkivščina) a Anatolij Demjanenko (Svojpomoc). Bitka ľudových vyvolencov sa skončila peknou remízou 1:1: Dudnik skončil v nemocnici a Demjanenko – na polícii…

Odeský súd konal neeurópsky rýchlo a naparil pokutu “ľudovému kandidátovi” Chewbaccovi (o tejto epizóde sme písali včera TU). Občan, ktorý sa prezliekol do kostýmu hrdinu hviezdnych vojen a dožadoval sa svojich práv vo volebnom okrsku, musel zaplatiť pokutu 170 hrivien. Ukrajinským novinárom neuniklo ani “čestné priznanie sa” amerického veľvyslanca na Ukrajine Geoffreyho Pyatta. Ten na svojom blogu na Twitteri uviedol, že “USA oficiálne na nestranícku pomoc Ukrajine za účelom spravodlivej organizácie komunálnych volieb vyčlenili viac ako 4,2 milióna dolárov.”

Reklama

Média poukázali na to, že sa v Dnepropetrovsku “slobodné a demokratické” voľby konali pod neustálym dohľadom ozbrojených ľudí vo vojenských uniformách: bojovníci Pravého sektora “oslovovali” ľudí pred volebnými okrskami a „demokraticky“ im radili, koho majú voliť.

Novinári prízvukujú, že tieto moderné demokratické opatrenia určite zabrali a večer s najväčším počtom hlasov viedol najlepší priateľ oligarchu Igora Kolomojského a kandidát Pravého sektora biznismen a právnik Boris Filatov. Preslávil sa svojimi odvážnymi ambíciami vrátiť Krym Ukrajine. Všetky ukrajinské média často opakujú jeho “historickú vetu”, keď povedal, že za účelom navrátenia Krymu treba klamať a sľúbiť obyvateľom polostrova hocičo – aj zlaté hory. Prízvukoval: “Týmto lotrom môžeme sľúbiť hocičo. Vešať ich budeme až potom…“

V Odese prehral kandidát, ktorého propagoval nový Odeský oblastný gubernátor a gruzínsky exprezident Michail Saakašvili. Jeho kamarát Alexander Borovik získal iba 29 percent hlasov.

Voľby s 53 percentami vyhral súčasný primátor Odesy Gennadij Truchanov, ktorý má s Saakašvilim dosť pohnuté vzťahy. Do mestského zastupiteľstva sa tu dostali predstavitelia 6 politických strán.

Hororová epizóda sa odohrala vo volebnom okrsku mestečka Sokirjany Černovickej oblasti. Istý muž podpálil sám seba priamo vo volebnom okrsku. Hneď zasiahli záchranári a polícia. Muža dopravili do nemocnice. Zástupca predsedu miestnej volebnej komisie Igor Babjuk uviedol, že podľa všetkého tento muž “nebol celkom triezvy…”

Reklama

V Kyjeve voľby síce vyhral terajší primátor Vitalij Kličko, ale nezískal nadpolovičnú väčšinu a preto sa tu bude konať aj druhé kolo volieb. Kličko zozbieral 40,4 percenta hlasov, jeho oponenti oveľa menej: Vladimír Bondarenko 8,7 a Alexander Omeľčenko 8,1 percenta.

Trochu sa pomýlil volič vo volebnom okrsku č. 511028 na ulici Hrdinov Stalingradu v meste Iľičevsk v Odeskej oblasti. Poctivo vyplnil volebný lístok, ale hodil ho… do smetného koša. Členovia komisie však tento volebný lístok zo smetného koša vybrali a spísali príslušný dokument o tomto incidente. Občan, ktorého členovia volebnej komisie označili ako “nie celkom triezveho“, vysvetlil, že týmto činom chcel vyjadriť svoj postoj k týmto voľbám a zdôrazniť, že hlasy voličov aj tak nič nezmenia a výsledky budú sfalšované.

V dedine Potijevka Belocerkovského okresu novinári zistili totálne porušenie všetkých volebných zákonov a predpisov. Občania tu totiž hlasovali bez predloženia svojich občianskych preukazov. Podľa svedkov, ráno členovia volebnej komisie vyhlásili, že hlasovať sa môže aj bez dokladov a občania toto svoje “právo” pochopiteľne, využili. Je zaujímavé, že volebná účasť v tejto dedine bola neuveriteľne vysoká: hlasovalo 465 z 590 oprávnených voličov. Ukrajinskí novinári sa pýtajú: možno volebnú účasť pozitívne ovplyvnil práve ten fakt, že ľudia mohli hlasovať bez dokladov?..

V Zakarpatskej oblasti polícia začala trestné konanie v súvislosti s 3 faktami otvoreného podplácania voličov. Všetky epizódy so “štedrými sponzormi” sa odohrali v Užhorode. Celkovo v tomto meste občania podali 61 sťažností na porušovanie priebehu volieb.

Sčítavanie volebných výsledkov na Ukrajine pokračuje. Vo viacerých miestach a obciach sa onedlho bude konať aj druhé kolo, pretože kandidáti, ktorí zozbierali najviac hlasov voličov v prvom kole, nezískali nadpolovičnú väčšinu.

Reklama

Eugen Rusnák

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali