Na trh prišla nová kniha od Milana Ignáca Krajniaka – Banda zlodejov

Na trh prišla nová kniha od Milana Ignáca Krajniaka – Banda zlodejov

Bratislava 30. októbra 2015 (HSP/Foto:PrintScreen, Facebook)

 

Každá doba má svoje vlastné pravidlá a zákony. Málokedy ju dokážu pochopiť tí, ktorí ju žijú. Skôr chápeme to, čo sa stalo, než to, čo sa deje. Na slovenskom knižnom trhu sa objavila veľmi zaujímavá knižná novinka populárneho blogera Milana Ignáca Krajniaka. Táto kniha je len pre čitateľa, ktorý rád premýšľa. Autor sa chce s čitateľom rozprávať o dobe, v ktorej žije, ak je ochotný počúvať a schopný pochopiť

Na snímke obálka knihy
Na snímke obálka knihy

Od prvých strán knihy Banda zlodejov Milana Ignáca Krajniaka sa ocitáme v tej našej ponovembrovej dobe posledných 25 rokov. V čase veľkých spoločenských, politických a ekonomických zmien. Kedy vzniká na Slovensku nová najmä majetková elita. Tí, ktorí dnes tvoria na Slovensku jej “systém“, nespadli z neba. Vladimír a Ivan Lexovci, Jaroslav Haščák, Jozef Oravkin, Jozef a Patrik Tkáčovci, Jozef Brheľ, Milan Fiľo, Juraj Široký, Ivan Kmotrík,… Títo všetci sa podieľali na “prerozdeľovaní“ štátneho majetku do “súkromných rúk“. Teda rozkrádaní do ich vlastných rúk, slovami autora.

Reklama

Myslel som na “obchodníkov“, ktorí sa postupne stali silnejšími, ako je štát. Uvažoval som nad tým, ako to tu na Slovensku funguje. A či by tomu normálni ľudia vôbec uverili, keby o tom vedeli.“ 

Na snímke Milan Ignác Krajniak
Na snímke Milan Ignác Krajniak

Autor šokujúco podrobne mapuje vývoj oligarchie na Slovensku. Priamo opisuje konkrétne osoby a kauzy, bez servítky. Tých, ktorých vídame na stránkach novín a obrazovkách televízorov dennodenne. Akým spôsobom sa dostali k “svojim“ miliardám a ako veľmi nás chcú presvedčiť, že to bolo inak. Detailne vysvetľuje spôsob, akým vznikol oligarchický systém u nás. Chronologicky mapuje vývoj oligarchie od jej primitívnych, amatérskych začiatkov divokej privatizácie, až po súčasnosť, kedy vhodne dosadená osoba, politik, prelieva obrovské sumy zo štátneho rozpočtu cez tendre do správnych rúk. Kniha sa číta ľahko, nie je v nej cítiť horkosť – čitateľ má možnosť vidieť veci také, aké naozaj boli. Bez väčšieho citového podfarbenia, len s trochou irónie a sarkazmu ako neuveriteľne cynickí dokážu byť ľudia bez štipky morálky v honbe za miliardami. Tie najdrsnejšie spôsoby Krajniak opísal tak neuveriteľne vecne, až ma z toho miestami mrazilo.

Reklama

To, čo popisuje, prekračuje predstavivosť bežného človeka. 

Čitateľ má možnosť nahliadnuť na veci tak, ako sa stali, aké naozaj boli.

Nie je to však len strohý vecný popis. Naopak, analyzuje ako sa oligarchický systém vyvíja, ako prospieva tam, kde zlyháva štát, jeho orgány, súdy aj politici, ktorých sme si do jeho čela zvolili. Popisuje divokú privatizáciu, konkurznú mafiu, i privatizáciu strategických podnikov, ich politické krytia nielen pred rokom 1998, ale najmä po ňom. Padajú tam veľké mená skoro všetkých ponovembrových politikov – Mečiara, Dzurindu, Mikloša i Fica. Konkrétne fakty, mená, prepojenia a sumy, nie dohady. Mená súčasné i minulé. Nech by som z obsahu prezradil akokoľvek veľa detailov, čitateľ by sa aj tak nedozvedel, ani z 1% o obludnosti a bezcharakternosti systému oligarchie na Slovensku a jej najväčších hráčov so “žetónmi”.

Činy a skutky ľudí, ktorí sa na nás každý deň roky usmievajú spoza kamier a stránok a presviedčajú nás o svojich najlepších úmysloch a cieľoch sú šokujúce…

„Namiesto toho, aby Dzurindova vláda potlačila systém mečiarovských oligarchov a finančných skupín, ona tento systém postupne prevzala.“ 

Reklama

„Toto sú v podstate princípy, na ktorých funguje podnikanie Penty dodnes“ citát z webu Penty. 

Tento systém sa však vyvíja. Jeho dôsledky vidíme pri lepšom pohľade každý deň. Autor to vystihuje, ako kedysi v 90-tych rokoch politici rozhodovali o oligarchoch, neskôr médiá vytvárali tlak na politikov, dnes však “oligarchizácia“ politiky pokračuje cestou vplyvu oligarchov v médiách. Mečiar sa dal vymeniť, ale oligarchovia nie. Kupujú si vplyv v politike, chcú viac moci a peňazí. Odkrýva sa nám tu aspoň časť pozadia vplyvu jednotlivých skupín v politických stranách. Nezostane tu ušetrený skoro nik. Strany súčasné: SMER, SDKÚ, Sieť, MOST, KDH, aj minulé ANO, SOP, SMK, pozadie o čo komu ide a o aký biznis. PENTA, J&T, Istrokapitál…

„Kameň úrazu spočíva v tom, že politici sa dajú vymeniť voľbami ale oligarchovia nie.“ 

Kniha však nezostáva len pri popisovaní reality dnešných dní. Akékoľvek výstižné zhodnotenie doby bez povestného svetla na konci tunela, by bolo len mrhaním času a energie. Mať však dosť pravdivých informácií, dáva človeku možnosť rozhodovať sa nezávisle na prianí systému, ktorý tu dnes vládne. Stále máme možnosť voľby. Kedy rozhodujeme o tom, kto a ako tu bude vládnuť. Cieľom knihy je nás informovať, stať sa informovanými a slobodnými ľuďmi. Závisí to len od nás, zaznieva niekoľkokrát. Presvedčenie autora o možnosti zmeniť systém bežným človekom, ak v ňom zlyháva veľká časť elít už 25 rokov, je zaujímavé a stojí za zamyslenie. Máme však inú možnosť?

Kniha je nielen popisom udalostí, ktoré sa stali a dejú, je varovaním a výzvou Slovensko zmeniť. 

Reklama

Určite čitateľ pozná ten pocit po prečítaní zaujímavej knihy – toto som mal prečítať už dávno. Po dlhom čase vo mne Banda zlodejov od Milana Ignáca Krajniaka zanechala podobný pocit – táto kniha, mala byť vydaná už dávno. Viete však, ako hovorí ľudová múdrosť: Lepšie neskoro, ako nikdy.

Roman Smida

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali