Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa začal odznova proces s Alexandrom a Sergejom S.

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa začal odznova proces s Alexandrom a Sergejom S.

Bratislava 7. decembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Dušan Hein)

 

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa začalo v pondelok odznova hlavné pojednávanie s ruskými podnikateľmi Alexandrom a Sergejom S. po tom, ako na začiatku septembra Najvyšší súd (NS) SR zrušil pôvodný oslobodzujúci rozsudok nad dvojicou

Alexander S. Sergej S. Salmanov
Na snímke Alexander S. (vpravo) a Sergej S.

Ani jeden z obžalovaných sa na proces nedostavil a dali súhlas svojmu obhajcovi na pojednávanie v ich neprítomnosti. Prítomný je dozorový prokurátor Vasiľ Špirko. Podľa neho sú splnené zákonné podmienky na to, aby bolo vykonané pojednávanie aj v neprítomnosti dvojice.

Reklama

Päťčlenný senát NS SR 7. septembra vyhovel mimoriadnemu dovolaniu exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej v prípade oslobodzujúcich rozsudkov nad dvojicou. Dovolanie podala Žitňanská v roku 2017.

NS SR zrušil rozsudok ŠTS a následne aj právoplatný verdikt NS SR a prikázal ŠTS, aby v úplatkárskej kauze, v ktorej bol odsúdený bývalý riaditeľ Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan Klvaňa, nanovo rozhodol. Súdy sa podľa dovolacieho senátu NS SR nedostatočne vyrovnali so svedeckými výpoveďami.

Reklama

Ako NS SR zdôraznil, podnikatelia boli oslobodení v júli 2015 a až v auguste bolo podmienečne zastavené stíhanie exriaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. V tejto úplatkárskej kauze bol odsúdený exriaditeľ Klvaňa.

NS SR pôvodne v novembri 2016 oslobodil podnikateľov v prípade podplácania Klvaňu. Podnikatelia si podľa obžaloby prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443.000 eur. Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť práve Klvaňa. Úplatok mal exriaditeľ prevziať osobne. Z titulu svojej funkcie mal zabezpečiť bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov a zároveň včas poskytovať služobné informácie o dožiadaniach z iných daňových úradov a polície.

Klvaňu NS SR v decembri 2015 odsúdil na sedemročný trest odňatia slobody práve za úplatky od podnikateľov. NS SR uznal podnikateľov za vinných v inom prípade, a to z podplácania Márie Z. Podľa obžaloby podnikatelia Márii Z. sľúbili za vybavenie bezproblémového vrátenia DPH rovnako desať percent z uplatnených odpočtov. Sergeja S. odsúdili v tomto prípade na sedem rokov a jeho syna Alexandra na šesťročný trest odňatia slobody. Oboch už podmienečne prepustili na slobodu.

 

Špecializovaný trestný súd v Pezinku zamietol návrh obhajoby na prerušenie procesu s Alexandrom a Sergejom S.
Trojčlenný senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zamietol návrh obhajcu obžalovaných ruských podnikateľov Alexandra a Sergeja S., Viktora Križiaka, o prerušenie nového pojednávania s dvojicou.

“Údajné podanie ústavnej sťažnosti nie je dôvodom, aby bolo prerušené konanie,” zdôraznil predseda senátu.

Reklama

ŠTS skonštatoval, že obhajca mal dostatok času na podanie ústavnej sťažnosti.

Križiak predtým argumentoval tým, že podal sťažnosť na Ústavný súd (ÚS) SR voči podľa jeho názoru spornému dovolaciemu septembrovému rozhodnutiu Najvyššieho súdu (NS) SR. ŠTS by mal podľa jeho procesného návrhu počkať do rozhodnutia o sťažnosti. Advokát je presvedčený, že pokiaľ by ÚS SR zrušil rozhodnutie NS SR, tak by pojednávanie v ŠTS v Pezinku bolo zbytočné. Križiak argumentoval, že podobný postup zvolil iný senát ŠTS v kauze tzv. piešťanskej vetvy piťovcov, kde sa čaká na rozhodnutie ÚS SR o sťažnosti voči verdiktu NS SR.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľ Špirko zdôraznil, že nie sú zásadné argumenty, aby sa konanie nekonalo. Argumenty obhajcu, ktorý podal sťažnosť až v pondelok po troch mesiacoch od rozhodnutia NS SR, Špirko odmietol a navrhol návrh obhajcu neprijať.

Pojednávanie s podnikateľmi sa začalo v pondelok po tom, ako NS SR 7. septembra vyhovel mimoriadnemu dovolaniu exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej v prípade oslobodzujúcich rozsudkov nad dvojicou. Dovolanie podala Žitňanská v roku 2017.

NS SR zrušil rozsudok ŠTS a následne aj právoplatný verdikt NS SR a prikázal ŠTS, aby v úplatkárskej kauze, v ktorej bol odsúdený bývalý riaditeľ Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan Klvaňa, nanovo rozhodol.

Reklama

NS SR pôvodne v novembri 2016 oslobodil podnikateľov v prípade podplácania Klvaňu. Podnikatelia si podľa obžaloby prokurátora v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443.000 eur. Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť práve Klvaňa. Úplatok mal exriaditeľ prevziať osobne.

 

Prokurátor navrhuje pre Sergeja a Alexandra S. trest štyri a tri roky

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľ Špirko navrhuje odsúdiť v korupčnej kauze ruských podnikateľov Sergeja a Alexandra S. na štyri, respektíve tri roky odňatia slobody. Trest by si mali odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia a okrem toho im prokurátor navrhuje zhodne peňažný trest vo výške 50.000 eur.

V prípade nezaplatenia peňažitého trestu im Špirko navrhuje udeliť ďalší náhradný ročný trest odňatia slobody. Podnikatelia sa dopúšťali korupčnej trestnej činnosti spolupáchateľstvom, keď sľubovali úplatky predstaviteľom daňového úradu v Dunajskej Strede a Šamoríne. Vyhlásil to Špirko v záverečnej reči.

Podľa jeho slov svedkyňa – exriaditeľka Daňového úradu v Šamoríne Mária Z., podrobne uviedla, ako sa stretávala s obžalovanými a ako sa ju snažili motivovať úplatkami. Išlo podľa Špirka o očitého svedka, ktorý podrobne opisoval charakter stretnutí s obžalovanými.

Po takmer dvoch hodinách nového pojednávania v kauze vyhlásil predseda senátu ŠTS dokazovanie za ukončené. V prípade sa začalo konať v pondelok odznova po tom, ako na začiatku septembra Najvyšší súd (NS) SR zrušil pôvodný oslobodzujúci rozsudok nad dvojicou.

Senát NS SR 7. septembra vyhovel mimoriadnemu dovolaniu exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej v prípade oslobodzujúcich rozsudkov nad dvojicou. Dovolanie podala Žitňanská v roku 2017.

NS SR zrušil rozsudok ŠTS a následne aj právoplatný verdikt NS SR a prikázal ŠTS, aby v kauze, v ktorej bol odsúdený bývalý riaditeľ Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan Klvaňa, nanovo rozhodol. Súdy sa podľa dovolacieho senátu NS SR nedostatočne vyrovnali so svedeckými výpoveďami.

Ako NS SR zdôraznil, podnikatelia boli oslobodení v júli 2015 a až v auguste bolo podmienečne zastavené stíhanie exriaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. V tejto úplatkárskej kauze bol odsúdený exriaditeľ Klvaňa

NS SR pôvodne v novembri 2016 oslobodil podnikateľov v prípade podplácania Klvaňu. Podnikatelia si podľa obžaloby prokurátora v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443.000 eur. Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť práve Klvaňa. Úplatok mal exriaditeľ prevziať osobne. Z titulu svojej funkcie mal zabezpečiť bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov a zároveň včas poskytovať služobné informácie o dožiadaniach z iných daňových úradov a polície.

Reklama

 

Senát Špecializovaného trestného súdu vynesie v pondelok druhý verdikt v kauze Alexandra a Sergeja S.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vynesie v pondelok o 14.00 h v poradí druhý verdikt v korupčnej kauze ruských podnikateľov Sergeja a Alexandra S.

Uviedol to predseda senátu ŠTS potom, ako vyhlásil dokazovanie za ukončené a odzneli záverečné reči oboch procesných strán.

V prípade sa pojednávalo v pondelok nanovo približne tri hodiny. Obžalovaní sa na nové pojednávanie vo veci nedostavili. Obaja dali súhlas svojmu obhajcovi Viktorovi Križiakovi na pojednávanie v ich neprítomnosti.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľ Špirko navrhuje odsúdiť v korupčnej kauze podnikateľov Sergeja a Alexandra S. na štyri, respektíve tri roky odňatia slobody. Trest by si mali odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia a okrem toho im prokurátor navrhuje zhodne peňažný trest vo výške 50.000 eur.

Reklama

V prípade nezaplatenia peňažitého trestu im Špirko navrhuje udeliť ďalší náhradný ročný trest odňatia slobody. Naopak, obhajca dvojice žiada svojich klientov oslobodiť spod obžaloby. Okrem iného spochybňuje dôveryhodnosť kľúčovej svedkyne – exriaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z.

V prípade sa začalo nanovo konať, keď Najvyšší súd (NS) SR na začiatku septembra zrušil pôvodný oslobodzujúci rozsudok nad dvojicou. Vyhovel vtedy mimoriadnemu dovolaniu exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej v prípade oslobodzujúcich rozsudkov nad dvojicou. Dovolanie podala Žitňanská v roku 2017. Podnikatelia boli pôvodne oslobodení v júli 2015.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali