Odberné miesta sa zatvorili, celoplošné testovanie sa skončilo: Do obeda mal prekročiť počet testovaných 3 milióny, podiel infekčných má byť viac ako jedno percento, informoval Naď

Odberné miesta sa zatvorili, celoplošné testovanie sa skončilo: Do obeda mal prekročiť počet testovaných 3 milióny, podiel infekčných má byť viac ako jedno percento, informoval Naď

Bratislava 1. novembra 2020 AKTUALIZOVANÉ  (TASR/HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák, Michal Svítok, Lukáš Grinaj, Jaroslav Novák, Milan Kapusta/Facebook)

 

Na Slovensku v nedeľu pokračuje celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19. Testovať sa bude rovnako ako v sobotu (31. 10.) v čase od 7.00 do 22.00 h s prestávkami v čase 12.00 – 12.45 h a 18.00 – 18.30 h, posledný výter by sa mal odoberať o 21.30 h

celoplošné testovanie
Ilustračná snímka: testovanie drive-in na letisku v Košiciach

22:00 Víkendové (31. 10. – 1. 11.) celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 na Slovensku sa skončilo. Odberné miesta sú už zatvorené. Premiér Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti uviedol, že otestovať sa prišli tri milióny ľudí.

Reklama

V sobotu bol o testovanie na Slovensku veľký záujem. Počas prvého dňa sa na celoplošnom testovaní zúčastnilo 2.581.113 ľudí. Infekčných z nich bolo 25.850 osôb, teda jedno percento. V nedeľu to oznámil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Na niektorých miestach sa tvorili počas dňa aj niekoľkohodinové kolóny. Išlo napríklad o lokality, kde sa dalo testovať z auta.

V nedeľu bola situácia oproti predchádzajúcemu dňu na väčšine územia diametrálne odlišná. Pred odbernými miestami sa netvorili kolóny, na testovanie sa zväčša nikde nečakalo.

Reklama

Komplexné výsledky z víkendu by mali byť zverejnené v pondelok 2. novembra.

 

20:30 Ľudia vo viacerých lokalitách Slovenska poďakovali potleskom všetkým, ktorí počas víkendu (31. 10. – 1. 11.) pomohli s celoplošným testovaním.

Potlesk bol podľa organizátorov podujatia venovaný dobrovoľníkom, zdravotníkom, policajtom, armáde, hasičom, ale aj ďalším ľuďom, ktorí počas krátkeho času museli všetko zabezpečiť. Či už išlo o zdravotný materiál, logistiku, prípravu, alebo aj mnoho ďalšej práce.

19:11 Do obeda evidujú tri milióny testovaných ľudí. Dnes do obeda prekročil počet testovaných 3 milióny ľudí. Potvrdil to pre televíziu JOJ v relácii Noviny špeciál minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Podiel infekčných ľudí podľa jeho slov je niečo viac ako jedno percento a celkové číslo pozitívne testovaných prekročil 30-tisíc.

Reklama

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) tiež potvrdil, že druhé kolo testovania bude mať zásadný zmysel a bolo to už vidieť z prvých čísel, ktoré zverejnili v sobotu 31. októbra. „Keď sa teraz testovali tie štyri okresy z pilotného projektu, čiže Orava a Bardejov, bol tam pokles pozitívnych približne o 60 percent,“ vysvetlil. Uviedol však, že si môžeme povedať nerobiť druhé testovanie, ale o to budú musieť byť opatrenia proti šíreniu koronavírusu tvrdšie. O forme druhého testovania ľudí “musí” rozhodnúť v pondelok 2. novembra Ústredný krízový štáb.

18:45  V porovnaní so sobotou (31. 10.) bola nedeľa z hľadiska polície bez vážnejšieho narušenia verejného poriadku a komplikácií v doprave. Policajti nemuseli počas nedele riešiť ani mimoriadne dopravné situácie. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

celoplošné testovanie
Ilustračná snímka: Na snímke ľudia čakajú na výsledok antigénového testu

“Najčastejšie sme sa stretávali s prípadmi, na ktoré sme opakovane upozorňovali počas dňa. Vo viacerých krajoch sa občania pokúšali opätovne absolvovať testovanie. Polícia všetky tieto prípady rieši,” uviedla Bárdyová.

Narušenie verejného poriadku zaznamenali policajti na jednom z odberných miest v Košiciach. “Muž bez rúška narúšal priebeh testovania nedôstojným správaním. Polícia osobu, zjavne pod vplyvom alkoholu, predviedla na policajné oddelenie k ďalšej realizácii. Za nenosenie rúška polícia tento prípad dokumentuje ako priestupok proti verejnému poriadku a priestupok na úseku verejného zdravotníctva,” uzavrela policajná hovorkyňa.

18:00 Premiér Igor Matovič dnes navštívil viacero odberných miest a zdieľal hneď niekoľko fotografií zahraničných dobrovoľníkov.

Reklama

15:40 Starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý prostredníctvom sociálnej siete informoval, že na väčšine ich odberných miest za posledné hodiny prichádzajú doslova jednotlivci.

“Napriek tomu musia na odberných miestach dobrovoľníci, zdravotníci, vojaci aj policajti mrznúť a čakať, kým im „skončí šichta“ o 21.30. Ak máme na jednej adrese viac odberných miest, aký to má zmysel, aby tu tí ľudia ďalej mrzli? Nie je čas zredukovať tieto miesta? Všetci, s ktorými som sa o tom rozprával, súhlasia. Len vojaci s dovetkom, že o tom musia rozhodnúť „vyššie šarže“. Ak na samosprávu hodili väčšinu roboty pri príprave aj samotnej realizácii testovania, mohli by nám veriť aj v tom, že ak sa škrtne pár odberných miest tam, kde sú 3-4 na jednej adrese, samotné testovanie to neohrozí. Čo si o tom myslíte?” Píše v statuse.

15:15 Na testovanie ľudí pozýva aj hlavný hygienik Ján Mikas.

14:50 Polícia v Trnavskom kraji prijala od rána štyri podnety v súvislosti s opakovaným testovaním osôb. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti.

V obci Boleráz prišiel muž na testy v sobotu (31. 10.) aj nedeľu, oba testy boli pozitívne. Prípad polícia nahlásila regionálnemu úradu. Opakovane pozitívny test bol zaznamenaný aj v obci Pusté Úľany v okrese Galanta. “Policajt, ktorý je na odbernom mieste oznámil, že osoba, ktorá bola včera pozitívne testovaná, sa dnes dostavila opäť na test. Test vyšiel opäť pozitívne,” uviedla polícia.

Policajti zistili opakovaný test u muža z obce Dolné Saliby v okrese Šaľa. “Dnes prišiel opakovane aj napriek tomu, že včerajší test bol pozitívny. Test mu zmenu nepriniesol. Svojím konaním vystavili tieto osoby nebezpečenstvu čakajúcich ľudí a členov odberných tímov, ktorí nemajú ochranné obleky. Všetci pozitívne testovaní občania pritom dostali jednoznačné pokyny týkajúce sa povinnej karantény a postupov, ktoré ignorovali,” doplnila polícia.

Reklama

Na opakovanom testovaní sa zúčastnil bezdomovec v Piešťanoch, s pozitívnym výsledkom. “Predstavitelia samospráv mysleli aj na takéto prípady a zriadili takzvané karanténne mestečká. V Piešťanoch je prispôsobené v budove bývalého detského domova, kde bude aj tomuto mužovi umožnené absolvovať karanténu,” uviedla polícia.

Polícia rieši uvedené prípady a konanie občanov vyšetruje ako podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

celoplošné testovanie
Ilustračná snímka

12:20 Vo viacerých mestách Nitrianskeho kraja záujem o testovanie na ochorenie COVID-19 v nedeľu výrazne klesol. Kým v sobotu (31. 10.) stálo v radoch 100 až 200 ľudí, momentálne na mnohých odberných miestach nečaká nikto.

Podľa webovej stránky, na ktorej mesto Nitra informuje o čakacích dobách, sú záujemcovia o testovanie iba na desiatich z celkového počtu 62 odberných miest. Napríklad v areáli Základnej školy Nábrežie mládeže, kde v sobotu otestovali na troch odberných miestach okolo 1000 ľudí, nebol krátko pred obedom nikto.

Podobná situácia je aj v Leviciach. Podľa aktuálnych informácií na väčšine odberných miest nečakajú žiadni ľudia. Minimálne zdržanie pri testovaní hlásia aj všetky odberné miesta v Zlatých Moravciach. Menej ľudí chodí na testovanie aj v Nových Zámkoch, kde boli v sobotu odberné miesta preťažené ešte po 21. hodine. „Podľa informácie mestskej polície je situácia pred odbernými miestami podstatne pokojnejšia ako včera o takomto čase, čakacie doby sú kratšie,“ informovala novozámocká radnica.

Reklama

Pokles záujmu o testovanie hlásia aj odberné miesta v Šali. „Dnes od 7. hodiny sa začalo opäť celoplošné testovanie. Oproti včerajšiemu dňu zachytávame výrazný rozdiel. Včera o takomto čase, bolo na všetkých odberových miestach približne 200 ľudí. Dnes ich je zatiaľ maximálne do desať, na niektorých miestach nie je nikto,“ informoval Mestský úrad v Šali.

12:00 Testovanie počas druhého dňa plošného testovania zabezpečujú tímy na 4782 odberných miestach, k dispozícii je teda 98 percent všetkých plánovaných odberných miest. O testovanie sa stará vyše 46.000 osôb. Na tlačovom brífingu to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

11:45 Premiér Igor Matovič sa stretol so zahraničnými dobrovoľníkmi, aby im poďakoval.

11:00 Väčšina odberných miest hlási nižší záujem oproti sobote.

Reklama

08:50 V obci Borová v okrese Trnava, odkiaľ pochádza premiér Igor Matovič, otvorili odberné miesto až dnes. Podľa starostky Blanky Matovičovej rozhodlo o jednodňovom testovaní ministerstvo obrany. Starostka predpokladá, že v malej obci príde na testovanie zhruba 360 ľudí. Prvý deň testovania má dnes aj obec Naháč v okrese Trnava a popoludní budú testovať aj v obci Horné Dubové.

08:45 Začiatok druhého testovania na ochorenie COVID-19 v Trnave vyzerá úplne inak ako v sobotu. Kým v prvý deň testovania stáli všade ľudia v dlhých radoch, dnes testujú prichádzajúcich takmer bez čakania.

08:40 Mesto Prešov hlási, že od  rána otvorili všetkých 66 odberných miest. Testovanie zatiaľ prebieha bez výraznejšieho čakania.

08:30 Začiatok druhého dňa celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 v hlavnom meste nekopíruje scenár prvých hodín zo soboty (31. 10.). Dlhší rad pri odbernom mieste je momentálne skôr výnimkou, mestské časti pri oznámení o stave informujú väčšinou o pár osobách, čakajúcich na test.

Aj pred bránou automobilového závodu v Devínskej Novej Vsi, kde je jedno z 15 odberných miest v mestskej časti, boli po siedmej hodine prítomní dvaja záujemcovia o testovanie. Pri všetkých odberných miestach v mestskej časti svieti zelená na semafore, teda testovanie prebieha bez dlhého čakania.

Podobne na zeleno sú vysvietené všetky odberné miesta v Dúbravke, ale aj v bratislavskom Novom Meste, kde pri odberných miestach čakalo po siedmej od päť do 15 ľudí. “Veľká časť otvorených odberných miest oznamuje nízky záujem o testovanie v prvých minútach,” dopĺňa mestská časť Petržalka. Počtom obyvateľov najväčšia bratislavská mestská časť podotýka, že odberné miesta zatiaľ fungujú v neúplnom počte, na niektorých z nich prebieha doplnenie potrebného personálu či materiálu. V Petržalke bude aj v nedeľu fungovať testovanie formou drive-through pri obchodnom centre Danubia.

Reklama
celoplošné testovanie
Ilustračné foto

Z Ružinova informujú, že prázdne sú aj drive-in odberné miesta, rovnako je zatiaľ mĺkvo na odberných miestach pre peších. “Včera by sme neverili, že to napíšeme takto, ale… Poďte! Našim zdravotníkom je už otupno, aj paličky majú prichystané,“ vyzýva samospráva s úsmevným emotikonom.

Z Karlovej Vsi hlásia, že všetky odberné miesta sú otvorené, čakacia doba je maximálne pár minút. “Pri odbernom mieste na Veternicovej ulici na Dlhých dieloch momentálne nečaká nikto,” píše samospráva na webe.

Do práce sa o siedmej dali aj odberné tímy na šiestich testovacích bodoch v Lamači, na väčšine z nich čaká pár ľudí, najviac približne 30 bolo o pol ôsmej pri ZŠ na Malokarpatskom námestí.

Zatiaľ nízky počet ľudí v radoch pred odbernými miestami hlásia aj z bratislavskej Rače. “Na Rendezi pohoda. Aktuálne pár ľudí, podobne aj inde v Rači. Ak to chcete mať rýchlo za sebou, príďte,” vyzval verejnosť cez sociálnu sieť račiansky starosta Michal Drotován. Bratislavská mestská časť Vajnory potvrdila, že v nedeľu ráno spustili všetky tunajšie odberné miesta.

“Osemnásť odberových miest je plne k dispozícii a všade vieme otestovať každého, kto príde. Počas celého dňa budeme aktualizovať stavy na jednotlivých miestach,” avizuje starosta bratislavskej Vrakune Martin Kuruc. Starosta bratislavských Podunajských Biskupíc Zoltán Pék verejnosti odporúča, aby v mestskej časti využila kyvadlovú dopravu, ktorú samospráva zriadila pre celoplošné testovanie.

08:15 V Banskej Bystrici sa dnes ráno začal druhý deň celoplošného testovania postupne na všetkých odberných miestach. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, zdržanie nastalo len v mestskej časti Šalková, kde sa pre chýbajúcich zdravotníkov otvorenie posunulo približne o hodinu.

V odberných miestach na Triede SNP, alebo v troch školách Golianova, Sitnianska a Ďumbierska už naplno pracujú. “Z odberných miest nám dokonca volajú, že očakávajú prvých záujemcov,” doplnila hovorkyňa s tým, že čakajú všade na dodanie testov, ale do prvej prestávky ich všade majú dostatok. V meste pod Urpínom je pripravených 66 odberných miest a dve mobilné odberné jednotky, ktoré sú k dispozícii pre obyvateľov do 22:00.

Reklama
celoplošné testovanie
Ilustračná snímka

 

Ako funguje testovanie ?

Pri vstupe na odberné miesto sa treba riadiť pokynmi členov odberného tímu. Podrobné inštrukcie sú aj na stránke somzodpovedny.sk. Podľa pokynov na nej si treba po vstupe najskôr vydezinfikovať ruky. Dezinfekčné prostriedky budú na mieste. Následne prídu na rad administratívne úkony, pracovníkovi sa treba preukázať občianskym preukazom, dieťa kartičkou poistenca. Vypíše formulár potrebný na registráciu, po ktorej každý dostane pridelené číslo.

S číslom sa príde k zdravotníkovi, ktorý odoberie vzorku z nosohltana tyčinkou. Počas odberu treba pokojne dýchať so zatvorenými ústami. Na výsledok sa počká vo vyhradenom vydezinfikovanom priestore. Podľa prideleného čísla zdravotník odovzdá zatvorenú obálku s certifikátom s výsledkom a poučením, čo robiť pri negatívnom i pozitívnom výsledku. Aj s negatívnym treba naďalej dodržiavať hygienické opatrenia: umývanie rúk, dodržiavanie odstupov a nosenie rúška aj v interiéri.

 

Ako postupovať v prípade pozitívneho testu ?

V prípade pozitívneho testu treba ísť z odberného miesta do domácej desaťdňovej karantény. Možnosť absolvovať karanténu ponúkajú aj súkromné zariadenia, zoznam je na webe ministerstva obrany. O pozitívnom výsledku treba informovať svojho lekára, ako aj osoby s úzkym kontaktom. Aj pre ne bude platiť domáca desaťdňová karanténa.

 

Pri testovaní platia aj výnimky

Na testovaní sa nemusia zúčastniť deti do desiatich rokov, autisti, onkologickí pacienti alebo pacienti, ktorým to neumožňuje zdravotný stav. Potrebné bude potvrdenie od lekára. Rovnako sa nemusia dať testovať tí, ktorí už v posledných 90 dňoch boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Výnimka bude platiť aj pre osoby nad 65 rokov, ale len v prípade, ak budú v dobrovoľnej domácej karanténe.

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali