Na Slovensku sa začalo štvrté dobrovoľné kolo testovania

Na Slovensku sa začalo štvrté dobrovoľné kolo testovania

Košice 21. novembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván, Erika Ďurčová, Jaroslav Novák)

Zatiaľ pomerne nízky záujem občanov hlásia v sobotu viaceré obce v Košickom kraji, v ktorých sa počas víkendu koná plošné dobrovoľné testovanie antigénovými testami na ochorenie COVID-19

štvrté dobrovoľné kolo testovania na ochorenie COVID-19 v obci Ploské
Na Slovensku sa začalo štvrté dobrovoľné kolo testovania

Účasť v obciach Košického kraja je tentoraz zjavne nižšia

V rámci kraja sa testovanie koná najviac v okrese Košice-okolie, a to v 24 obciach.

“Zatiaľ to prebieha štandardne bez problémov, začalo sa o 8.00 h, evidujeme pomerne nízku účasť, tak uvidíme, čo deň prinesie,” potvrdila dopoludnia pre TASR prednostka okresného úradu Košice-okolie Zuzana Vozár Kakaščíková.

Reklama

Starostovia zabezpečili podmienky na testovanie v súčinnosti s Ozbrojenými silami SR. V niektorých obciach sa testovanie vzhľadom na nízky počet obyvateľov koná len v sobotu.

Testovanie prebieha aj v obci Markovce v okrese Michalovce, kde v minulých dvoch kolách testovania mali vysokú mieru pozitívnych prípadov – 8,82 percenta a 6,04 percenta. Starostka Valéria Eľková si želá, aby sa ľudia prišli otestovať a výsledok bol tentoraz lepší.

Reklama

“Počas tých dvoch testovaní sme mali už o tomto čase oveľa viac ľudí, ktorí prišli, teraz je to ešte máličko. Hoci je to na báze dobrovoľnosti, dúfam, že ľudia budú zodpovední a prídu sa otestovať pre vlastnú spokojnosť aj bezpečnosť nás všetkých a že teraz už budú potešujúce výsledky,” povedala ráno pre novinárov.

V meste Sečovce (okres Trebišov) zriadili tentoraz len jedno odberové miesto, a to v kultúrnom dome, predtým ich mali šesť. Podľa prednostu mestského úradu Ivana Kantora je jedno odberové miesto dostačujúce, do 11.00 h prišlo na test 68 ľudí.

“Je to celkovo málo, ale zhruba ako sme čakali. Ľudia chodia priebežne, prevažne Sečovčania, ale aj z okolitých obcí. Máme štyroch zdravotníkov, ide to plynulo, rady sa netvoria,” priblížil prednosta pre TASR.

V Košickom kraji sa víkendové testovanie koná v 53 obciach a mestách Spišské Vlachy a Sečovce.

 

Reklama
Testujú aj obce v Nitrianskom kraji, v ktorých malo pozitívne testy minimum obyvateľov

Plošné testovanie na ochorenie COVID-19 sa začalo v Nitrianskom kraji v 51 obciach v siedmich okresoch. Testovacie miesta sú zriadené najmä v kultúrnych domoch, budovách obecných úradov, školách a na športoviskách, ale aj v synagóge.

V Hrušovanoch v okrese Topoľčany zriadili odberné miesto Ozbrojené sily SR, obec sa odmietla na plošnom testovaní podieľať.

„Počas predchádzajúceho celoplošného testovania bolo v obci vykonaných 1800 testov. Z 18 pozitívne testovaných boli z našej obce traja ľudia, zvyšok boli ľudia z okolitých miest, z Nitry, Topoľčian, ktorí sa prišli otestovať k nám. A kvôli trom pozitívnym našim občanom máme zasa plošne testovať celú obec,“ vyjadril sa starosta Jozef Benca.

Súhlasia s ním aj viacerí zástupcovia obcí, kde počet pozitívne testovaných len málo presiahol jedno percento, pričom väčšinu pozitívne testovaných tvorili ľudia, ktorí sa prišli dať otestovať z okolitých miest, kde sa pred odberovými miestami tvorili dlhé rady.

V Nitrianskom okrese sa víkendové testovanie uskutočňuje v 15 obciach, z toho v štyroch sa bude testovať len v sobotu. V okrese Zlaté Moravce sú odberné miesta zriadené v ôsmich obciach, v šiestich z nich sa už v nedeľu (22. 11.) testovať nebude. V okrese Topoľčany sa testuje v desiatich obciach, v troch z nich sa testovanie uskutoční len v sobotu.

Reklama

V Levickom okrese sa testuje v piatich obciach, v okrese Komárno sú testovacie miesta zriadené v šiestich obciach. Do plošného testovania sa zapojili aj štyri obce v okrese Nové Zámky a tri v okrese Šaľa.

 

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline otvorila mobilné testovacie miesto na nový koronavírus

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline tento týždeň otvorila mobilné odberové miesto na realizáciu antigénových testov na nový koronavírus

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline
Ilustračné foto

Od pondelka (16. 11.) zdravotníci otestovali 206 ľudí, pozitívny výsledok zistili v 13 prípadoch. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Záujemcovia sa môžu na antigénový test objednať vopred elektronicky alebo priamo navštíviť odberové miesto nachádzajúce sa na novom parkovisku za pavilónom gynekológie a pôrodníctva žilinskej nemocnice.

“Antigénové testy realizujeme pre verejnosť bezplatne každý pracovný deň od 7.00 do 15.00 h, pričom klienti, ktorí sa vopred objednajú na presný čas cez internet, sú vybavovaní prednostne,” uviedla vedúca odboru ošetrovateľskej starostlivosti FNsP Žilina Gabriela Tvrdá.

Elektronická rezervácia termínu je dostupná prostredníctvom stránky www.objednatvysetrenie.sk – Mobilné odberové miesto Žilina.

“Záujemcovia sa môžu objednať veľmi jednoducho z pohodlia svojho domova a nemusia náhodne čakať v rade, kým sa vybavia. Samozrejme, testujeme i ľudí, ktorí prídu bez objednania. Odberové miesto je však určené len pre peších, antigénové testy nerobíme priamo z auta,” priblížila Tvrdá.

V areáli FNsP okrem mobilného odberového miesta pre antigénové testy naďalej fungujú tiež tri odberové stany pre PCR testy. Nachádzajú sa priamo za rampami, za vjazdom z Nemocničnej ulice.

PCR testy realizujú len na základe platného COVID passu. Pacienti sa teda musia vopred objednať elektronicky cez www.korona.gov.sk alebo telefonicky na call centre Klinickej biochémie.

Reklama

“Upozorňujeme, aby nepristupovali k PCR odberovým miestam, pokiaľ nemajú stanovený termín vyšetrenia. Zároveň prosíme záujemcov, ktorí prichádzajú na testovanie, aby sledovali značenie, či sa nachádzajú pri stane na PCR alebo antigénový test,” zdôraznila vedúca odboru ošetrovateľskej starostlivosti žilinskej nemocnice s tým, že antigénové odberové miesto sa nachádza až za pavilónom gynekológie a pôrodníctva pri záchytnom parkovisku.

 

V Zborove testujú už štvrtýkrát, podľa starostu by stačil aj jeden deň

Už štvrté kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19 majú tento víkend v Zborove, najväčšej obci Bardejovského okresu, keďže tento okres bol zaradený aj do pilotného testovania. Tentoraz je účasť dobrovoľná, čo sa prejavuje aj na nižšej účasti. V miestnom kultúrnom dome majú ako predtým zriadené dve odberné miesta.

“V porovnaní s predchádzajúcimi kolami je účasť u nás slabšia, testuje sa u nás už štvrtýkrát, tak možno aj tým to je, že mnohí ľudia sú v karanténe, respektíve po karanténe, niektorí ochorenie aj prekonali a niektorých to možno omrzelo, že sa im nechce chodiť,” povedal pre TASR starosta Ján Šurkala.

Zborov má spolu zhruba 3500 obyvateľov. V minulom kole zaznamenali v obci z 1646 testovaných 32 pozitívnych prípadov, čo znamená 1,94 percenta.

Reklama

V sobotu dopoludnia na dvoch odberných miestach otestovali podľa starostu necelých 200 ľudí. Testovanie prebieha pokojne a na základe harmonogramu v rámci ulíc.

“V predošlých kolách nám to dosť výrazne pomohlo, teraz tých ľudí je tak menej, že v princípe to je aj jedno. Tí, ktorí chceli, prišli, dali sa otestovať, aj starší aj mladší, aj niektorí Rómovia, hoci nie v takých počtoch, ako by sme chceli. Je to teraz také komornejšie, stačilo by pokojne testovanie len jeden deň,” priblížil starosta.

Predchádzajúce tri kolá testovania vyšli obec spolu na necelých 9000 eur, samospráva očakáva od štátu preplatenie.

“Základ z toho sú odmeny pre administratívnych pracovníkov a ďalších, ktorí to zabezpečujú, aj technické pomôcky a iné veci, toto kolo bude podobné. Pre tri kolá sme už poslali vyúčtovanie, čakáme, každú chvíľu by mali prísť peniaze. Dúfame, že nám to preplatia v plnej výške,” dodal Šurkala.

Aj v ďalších obciach Prešovského kraja zaznamenávajú pokojný priebeh testovania a nižšiu účasť. Testovanie sa koná v kraji v 138 obciach a mestách, týka sa samospráv, ktoré v rámci predchádzajúceho testovania dosiahli podiel pozitívnych testov viac ako jedno percento.

Reklama

 

V Bratislavskom kraji je takisto účasť výrazne nižšia

Priebeh testovania v obciach Bratislavského kraja kopíruje situáciu z ostatných miest a obcí, v ktorých realizujú víkendové pretestovanie na nový koronavírus. Účasť na dobrovoľnom testovaní je výrazne nižšia ako počas celoplošnej akcie, v ktorej boli otestovaní zvýhodnení voči tým, ktorí sa testovať nedali.

štvrté dobrovoľné kolo testovania v obci Vinosady
Na Slovensku sa začalo štvrté dobrovoľné kolo testovania

V Bratislavskom kraji testujú v Plaveckom Mikuláši v okrese Malacky, Vinosadoch v Pezinskom okrese a v obciach Reca a Hrubý Šúr v okrese Senec. Rozhodol o tom fakt, že v spomínaných obciach zaznamenali ešte v prvom celoplošnom kole testovania (31. 10. – 1. 11.) vyšší ako jednopercentný podiel pozitívne testovaných.

Len o jednu stotinu túto hranicu prekročili v Plaveckom Mikuláši.

“Účasť je v porovnaní s vtedajším testovaním nanajvýš tretinová,” uviedol pre TASR starosta Peter Válek.

Podobnosť s predchádzajúcim testovaním je v tom, že opäť sa do obce chodia testovať ľudia, ktorí majú trvalé bydlisko inde.

“Dokonca počas predpoludňajších hodín tvorili väčšinu z približne 30 tých, ktorí sa prišli otestovať,” skonštatoval.

Reklama

O približne tretinovej účasti v porovnaní s celoplošným kolom hovorí aj starosta Hrubého Šúra Adrián Takács. “Kým vtedy sme mali v sobotu k 14.00 h pretestovaných približne 400 ľudí, dnes k 15.00 h to bolo 150 osôb, traja z nich mali pozitívny výsledok,” dodal starosta.

O tom, že je málo ľudí a že nie je potrebné skúmať dĺžku čakania, komunikuje na sociálnej sieti s občanmi aj obec Vinosady.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali