“Slovenský agrokomplex by mal udržať a podľa možnosti zvyšovať produkciu mlynského priemyslu, udržať podiel mlynských výrobkov na domácom trhu a podľa možnosti zvyšovať aktívne saldo zahraničného obchodu. V súvislosti s radikálnym útlmom živočíšnej výroby je jednou z ciest ako riešiť potravinovú sebestačnosť Slovenska ďalšia modernizácia priemyslu,” povedal TASR predseda SSM Peter Močko.
Za posledné roky sa prejavuje tendencia poklesu výroby pšeničných a ražných múk v SR. Keď v roku 2011 sa vyrobilo 433.990 ton pšeničnej múky a 31.244 ton ražnej múky, v roku 2014 to bolo len 349.770 ton pšeničnej múky a 19.096 ton ražnej múky. Močko pozitívne zhodnotil aktívne saldo zahraničného obchodu mlynských výrobkov, ktoré vlani u pšeničnej múky a múky zo súraže predstavovalo 35.1425 ton.
“Mlynský priemysel sa naďalej významnou mierou podieľa na zhodnocovaní domácej produkcie obilnín, keď v posledných piatich hospodárskych rokoch sa v mlynoch SR spracovalo od 22 % do 44 % z domácej produkcie pšenice v závislosti od výšky úrody. Mlynský výrobný odbor má 3,8-% podiel na celkovej výrobe potravinárskeho priemyslu.
Na modernizáciu technológií, skladov, výrobných objektov a laboratórií, ako aj na výpočtovú techniku, vrátane programového vybavenia, bolo z Programu rozvoja vidieka SR 2007-2013 v sektorovom zameraní na projekty obilniny a produkty mlynského priemyslu schválených desať projektov s celkovým schváleným príspevkom 15,6 milióna eur. Čerpanie prostriedkov bolo podľa SSM významnou pomocou, keďže výrobné technológie boli zastarané a sektor nemá na ďalšie investície dostatok vlastných prostriedkov.