Na rokovanie vlády znova prichádza v tichosti stratégia ľudských práv! Občania podpisujú petíciu

Na rokovanie vlády znova prichádza v tichosti stratégia ľudských práv! Občania podpisujú petíciu

Slovensko 17. februára 2015 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Petícia proti vládnej Stratégii ľudských práv

V polovici januára tohto roka vypustila vláda zo svojej 142. schôdze tretí bod rokovania, ktorý sa mal týkať návrhu Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v Slovenskej republike.

Reklama
Na snímke vľavo premiér SR Robert Fico a vpravo minister spravodlivosti SR Tomáš Borec

Proces schvaľovania stratégie bol rozbehnutý ako nezastaviteľný vlak. Vďaka prebiehajúcemu referendu vláda schvaľovanie tohto materiálu dočasne pozastavila. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý materiál predkladal, stiahnutie stratégie z rokovania vysvetlil tým, že téma ľudských práv prechádza z jeho rezortu na rezort spravodlivosti a jeho ministra Tomáša Boreca. Súvislosť medzi stiahnutím stratégie a vtedajším blížiacim sa referendom Lajčák odmietol.

Avšak stratégia je tu opäť. V tichosti prichádza na rokovanie vlády, a to už zajtra 18. februára.

Reklama

Práve preto bola dnes zahájená Petícia proti vládnej Stratégii ľudských práv. „Proti tomuto ideologickému dokumentu dva roky protestovalo viac ako 100 organizácií, tisíce občanov a značná časť občianskej spoločnosti sa ho snažila priviesť k celospoločenskému konsenzu a zahrnúť doň bazálne práva na ochranu života, práva rodičov, náboženskú slobodu či výhradu vo svedomí. Napriek prísľubom ministra Lajčáka boli tieto témy označené za „kontroverzné“, uvádzajú iniciátori petície.

 

Vláda považuje za priekopníka v presadzovaní práv LGBTI ľudí Európsky parlament

Právo na ochranu života, práva rodičov a výhrada vo svedomí sa do stratégie nedostali, avšak dostala sa tam skutočnosť, že vláda v stratégii v prílohe č. 9 považuje za „priekopníka v presadzovaní práv LGBTI ľudí Európsky parlament, ktorý v roku 1993 prijal uznesenie, v ktorom volal okrem iného po prístupe k manželstvu (alebo podobným právnym inštitútom) a rovnom prístupe pri adopciách.“

Dnes už podľa iniciátorov petície nikto nespochybňuje, že s registrovanými partnerstvami idú ruka v ruke aj adopcie detí rovnakopohlavnými pármi. Príkladom je úloha č. 3, ktorá totiž obsahuje nasledovné: “Podniknúť potrebné právne kroky na dosiahnutie rovnakých práv a ochrany pre osoby, ktoré žijú v partnerskom zväzku bez uzavretia manželstva.“

Reklama

 

Sexuálne a reprodukčné práva

Stratégie tiež podľa Miroslavy Makovníkovej Mosnej, ktorá sa podieľala na jej pripomienkovaní, otvára dvere pre výchovu k sexuálnym a reprodukčným právam. Dobre znejúce pojmy však v sebe ukrývajú právo na potrat, úhradu antikoncepcie a potratov zo zdravotného poistenia či výučbu týkajúcu sa používania antikoncepcie. A práve tzv. sexuálne a reprodukčné práva boli súčasťou tretej referendovej otázky.

„Dokonca má vzniknúť celoštátna komisia, dohliadajúca na vzdelávanie k „demokratickému občianstvu” – niečo, čo začína pripomínať neslávne známe normalizačné komisie 70-tych rokov,“ dodáva Makovníková Mosná.

 

Reklama

Dotazník darcu krvi

Ďalším bodom, ktorý stratégia obsahuje, je problematickosť dotazníka darcu, ktorý údajne obsahuje diskriminačnú otázku, či mal kandidát na darcovstvo-muž za posledný rok pohlavný styk s mužom. Podľa petície darovanie krvi má v prvom rade chrániť príjemcu, preto nie je prístupné všetkým.

„Vieme pritom, že na Slovensku už došlo k prípadu nakazenia mladého chlapca vírusom HIV pri krvnej transfúzii. Môže vláda uprednostniť tzv. „nediskrimináciu“ GAY osôb pred zdravím a životom občanov? Sme presvedčení, že nie!“ uvádza sa v petícii.

K problematike dotazníka darcu predložila svoje stanovisko aj Národná transfúzna služba SR, ktorá uviedla, že “obsah dotazníka darcu krvi, je vytvorený na podklade vzorového dotazníka, ktorý je súčasťou odporúčania Rady Európy… Vzorový dotazník uvedený v Odporúčaní Rady Európy taktiež obsahuje otázku pre mužov – darcov krvi, či niekedy mali pohlavný styk s iným mužom.”

Pohlavný styk medzi dvomi mužmi je teda považovaný za rizikové správanie z hľadiska infekčných ochorení prenosných krvou. Jednotlivé smernice EÚ teda umožňujú resp. odporúčajú natrvalo vyradiť z darcovstva krvi mužov, ktorí mali pohlavný styk s iným mužom, uvádza sa tiež v stanovisku Národnej transfúznej služby.

 

Obdobu dokumentu má iba Holandsko, uvádza petícia

Organizátori petície sú proti diskriminácii ktorejkoľvek skupiny občanov, teda aj proti diskriminácií detí, ktorým patrí právo na otca a mamu a proti diskriminácii rodín, ktoré svoju stratégiu nemajú.

Signatári petície preto žiadajú “premiéra Roberta Fica a ministrov vlády, aby odmietli tento dokument, ktorého obdobu má iba Holandsko, odmietli míňanie množstva peňazí na nezmyselné programy a odmietli natláčanie ideológie do škôl, médií a celej spoločnosti. Žiadame vládu, aby namiesto tohto dokumentu vypracovala Stratégiu ochrany a podpory rodiny v Slovenskej republike,“ … pretože aktuálne znenie stratégie bude naďalej stupňovať polarizáciu našej spoločnosti, jej realizácia sa stane predmetom sporov a nedorozumení obyvateľstva.

Viac o petícii sa dozviete na www.peticie.com, kde jej zároveň môžete vyjadriť podporu svojim podpisom.

Reklama

ru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali