Na Lomnickom štíte zažil generálny tajomník OSN niečo, na čo nezabudne

Na Lomnickom štíte zažil generálny tajomník OSN niečo, na čo nezabudne

Vysoké Tatry/Levoča 18. októbra AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Oliver Ondráš)

 

Generálny tajomník Organizácie spojených národov (OSN) Pan Ki-mun trávi tento víkend na Spiši

Na snímke generálny tajomník OSN Pan Ki-mun (v strede) počúva výklad v Chráme svätého Jakuba v Levoči.
Na snímke generálny tajomník OSN Pan Ki-mun (v strede) počúva výklad v Chráme svätého Jakuba v Levoči.

V sobotu (17.10.) podvečer priletel na popradské letisko vládnym špeciálom, odkiaľ sa presunul do jedného z hotelov na Štrbskom Plese, večeru mu pripravili v tradičnej slovenskej kolibe. Dnes jeho oficiálna návšteva pokračovala na Lomnickom štíte a v popoludňajších hodinách v Levoči a na Spišskom hrade. Dnešnú návštevu ukončí večerné rokovanie s prezidentom SR Andrejom Kiskom na Štrbskom Plese.

Reklama

„Bol to úžasný zážitok nielen pre pána generálneho tajomníka, ale aj pre mňa, pretože na Skalnatom plese sme nevideli nič, vydali sme sa lanovkou do hmly a zrazu sme sa z tej hmly vynorili do krásneho počasia a videli tie majestátne skaly a vrchol Lomnického štítu. Generálny tajomník povedal, že dnes ráno zažil niečo, na čo nezabudne do konca svojho života,“ priblížil návštevu Lomnického štítu minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Stretnutie bolo spojené aj s výkladom vedcov Astronomického ústavu o tom, aké dôležité výskumy v nadmorskej výške 2634 metrov robia.

Z Tatier sa následne delegácia presunula do historického mesta Levoča, kde sa Pan Ki-mun stretol s primátorom mesta Milanom Majerským. Navštívil historickú radnicu, kostol sv. Jakuba a aj Dom Majstra Pavla z Levoče. „Je to pre nás veľká česť privítať u nás takúto vzácnu návštevu a predstaviť tak pamätihodnosti, ktoré tu máme,“ konštatoval vo svojom príhovore Majerský. Prisľúbil tiež, že Levoča chce pokračovať vo zveľaďovaní pamiatok, ktoré mesto dostali do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Reklama

„Som veľmi rád, že som mohol zavítať do tohto historického mesta. Už pri príchode som bol očarený z množstva zachovaných historických budov, teší ma, že sa mesto o tieto pamiatky príkladne stará, a verím, že v tom bude pokračovať aj naďalej,“ konštatoval Pan Ki-mun s tým, že krása a majestátnosť hodnôt, ktoré Levoča má, sú pre neho inšpiráciou a svedčia o historickej významnosti celej krajiny. Zdôraznil tiež dôležitosť miestnej komunity a samosprávy pri starostlivosti o tieto kultúrne skvosty. „Je potrebné dodržiavať ciele trvalo udržateľného rozvoja mesta a hodnotu týchto pamiatok zachovávať pre ďalšie generácie,“ zdôraznil vo svojom príhovore generálny tajomník OSN. Okrem iného si v kostole sv. Jakuba vypočul aj krátky organový koncert.

„Destinácie sme vyberali my, chceli sme, aby videl aj niečo iné ako Bratislavu. Je to jeho druhá návšteva Slovenska vo funkcii generálneho tajomníka OSN. Rozhodli sme sa, že ho vezmeme do Vysokých Tatier a okolia, program sme organizovali tak, aby bol spojený aj s jeho agendou. Ráno sme hovorili o klimatických zmenách, následne sa k nám na obed pridal aj minister životného prostredia a hovorili sme o príprave blížiaceho sa summitu o klimatických zmenách v Paríži. Dnešné popoludnie je zase venovaná téme UNESCO, takže sme sa rozhodli ho vziať do Levoče a na Spišský hrad,“ zdôvodnil výber destinácií Lajčák. Dnes sa Pan Ki-mun stretne so slovenským prezidentom a v pondelok 19. októbra sa presunie do Bratislavy a Gabčíkova, kde ho čaká ďalší program.

 

AKTUALIZOVANÉ

Viac ako jednodňová návšteva generálneho tajomníka Organizácie spojených národov (OSN) Pan Ki-muna dnes večer vyvrcholila stretnutím s prezidentom SR Andrejom Kiskom na Štrbskom Plese. “Stretnutie generálneho tajomníka OSN s prezidentom republiky je do istej miery najvyššia schôdzka počas jeho návštevy na Slovensku, pretože prišiel práve na pozvanie prezidenta,” uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí SR Peter Stano.

Reklama

Témou diskusií generálneho tajomníka so všetkými slovenskými partnermi je vklad a názor Slovenska na tie témy, v ktorých sa OSN angažuje a ktoré považuje za dôležité. “To znamená otázka klimatických zmien, otázka udržateľného rozvoja, boja proti terorizmu, migračnej krízy a, samozrejme, aj aktívna účasť Slovenska napríklad v mierových operáciách OSN alebo aktívna úloha Slovenska pri presadzovaní reformy bezpečnostného sektora, čo je veľmi dôležitá agenda OSN,” vymenoval Stano.

Prezident dnes vyzdvihol dôležitosť OSN v súčasnom svete. “Je v životnom záujme Slovenska, aby sa pravidlá a princípy, na ktorých je OSN založená, dodržiavali, osobitne v čase zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie vo svete, vrátane nášho blízkeho susedstva,” uviedol Kiska. “Musíme si byť vedomí, že pravidlá, ktorými sa riadime, a rozhodnutia, ktoré prijímame alebo neprijímame, ovplyvňujú ľudské životy po celom svete,” zdôraznil Kiska.

Pan Ki-mun dnes počas pobytu vo Vysokých Tatrách navštívil Lomnický štít, historické mesto Levoča, ale aj Spišský hrad. Regiónom Spiša ho od soboty (17.10.) večer, keď vládnym špeciálom priletel na popradské letisko, sprevádzal minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. “Destinácie sme vyberali my, chceli sme, aby videl aj niečo iné ako Bratislavu. Rozhodli sme sa, že ho vezmeme do Vysokých Tatier a okolia, program sme organizovali tak, aby bol spojený aj s jeho agendou. Ráno sme hovorili o klimatických zmenách, následne sa k nám na obed pridal aj minister životného prostredia a hovorili sme o príprave blížiaceho sa summitu o klimatických zmenách v Paríži. Dnešné popoludnie bolo zase venované téme UNESCO, takže sme sa rozhodli ho vziať do Levoče a na Spišský hrad,” zdôvodnil výber destinácií Lajčák.

V pondelok 19. októbra bude návšteva generálneho tajomníka pokračovať v Bratislave, kde sa stretne so študentmi Diplomatickej akadémie – Inštitútu medzinárodných vzťahov Karola Rybárika a vystúpi s prednáškou o implementácii udržateľných rozvojových cieľov. Okrem toho sa zúčastní slávnostného zasadnutia Vedeckej rady Univerzity Komenského v Bratislave, kde mu bude udelený čestný titul doctor honoris causa. Jeho návšteva bude pokračovať v Univerzitnej knižnici v Bratislave, kde mu odprezentujú unikátnu Bašagičovú zbierku islamských rukopisov, ktorá je na zozname UNESCO, zároveň sa zúčastní otvorenia výstavy k 70. výročiu OSN a stretne sa s predsedom vlády SR Robertom Ficom i predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali