Na diaľničnom a cestnom maďarsko-chorvátskom hraničnom priechode je množstvo vojakov a policajtov

Na diaľničnom a cestnom maďarsko-chorvátskom hraničnom priechode je množstvo vojakov a policajtov

Budapešť 17. októbra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Maďarsko dúfa, že uzatvorenie zelenej hranice s Chorvátskom bude mať rovnako pozitívny vplyv ako zábrany na srbských hraniciach

Na diaľničnom a cestnom maďarsko-chorvátskom hraničnom priechode v meste Letenye bolo už pred piatkovou polnocou prítomných množstvo vojakov a policajtov s desiatkami vozidiel. Spravodajský server Figyelo.hu dnes uviedol, že uzatvorenie zelenej hranice pred migrantmi o polnoci neovplyvnilo premávku priechodov, ktorá je zvyčajne aj tak veľmi slabá.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Medzi dvoma mostmi na rieke Mura, ktoré sú pri hraničných priechodoch, sa už niekoľko hodín pred polnocou zoradili policajné autá. Server pripomína, že chorvátske orgány v uplynulých dvoch týždňoch – na rozdiel od predchádzajúceho obdobia – k priechodu Letenye-Goričan nevozili organizovane migrantov.

Reklama

Pri starom priechode na štátnej ceste č. 7 je už hotová tranzitná zóna pre migrantov, ktorí by chceli vstúpiť legálne na maďarské územie. V okolí zariadenia vytvoreného z kontajnera, ktorý je obohnaný ostnatým drôtom, však zatiaľ hliadkuje iba niekoľko ozbrojených vojakov.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács na tlačovej konferencii v obci Zákány v Šomodskej župe pred polnocou vyhlásil, že legálny vstup na maďarské územie je aj naďalej zabezpečený. “Maďarská vláda urobila kroky v záujme bezpečnosti Maďarov a Európanov, ako aj ochrany záujmov Európy,” dodal.

Poradca predsedu maďarskej vlády György Bakondi pripomenul, že chorvátsky úsek je zhruba dvojnásobkom srbského úseku maďarských hraníc, a preto bola výstavba zábran veľkou logistickou výzvou.

“Dúfame, že uzatvorenie zelenej hranice s Chorvátskom bude mať rovnako pozitívny vplyv ako zábrany na srbských hraniciach,” poznamenal poradca. Maďarsko v piatok o polnoci uzatvorilo zelenú hranicu s Chorvátskom, v snahe zamedziť tak obrovskému prílevu migrantov. O opatrení rozhodol v piatok maďarský kabinet pre národnú bezpečnosť, ktorého schôdzku zvolal predseda vlády Viktor Orbán.

Dôvodom dočasného obnovenia kontrol na maďarsko-slovinskej hranici je skutočnosť, že sa na slovinskej strane pri hraničnom priechode Rédics objavili dnes predpoludním migranti, ktorých poslalo Chorvátsko. Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács to povedal na tlačovej konferencii v meste Nagykanizsa v Zalianskej župe.

Reklama

 

Po tom, čo Maďarsko uzavrelo chorvátske hranice, sú už prví migranti v Slovinsku

Prvý autobus plný migrantov dorazil dnes na slovinsko-chorvátsky hraničný priechod v slovinskej dedine Gruškovje. Oznámila to slovinská polícia po tom, čo Maďarsko uzatvorilo v piatok večer hranice s Chorvátskom a utečencov začalo presmerovávať smerom k Slovinsku.

“Autobus je na hraničnom priechode (Gruškovje) a migranti teraz prejdú registračným procesom,” povedal agentúre Reuters policajný hovorca Bojan Kitel. V danej chvíli však nevedel spresniť, koľko ľudí sa v autobuse nachádza.

Slovinsko pozastavilo všetku železničnú dopravu z Chorvátska, aby sa migranti nemohli dostať do krajiny vlakom. Slovinsko a Chorvátsko v piatok vyhlásili, že kým Rakúsko a Nemecko nechajú pre migrantov dvere otvorené, nebudú prílev utečencov obmedzovať.

Reklama

Slovinsko zároveň oznámilo, že s Chorvátskom rokuje o možnom navádzaní migrantov len na dva na tento účel stanovené hraničné priechody. V priebehu dnešného dňa sa má zísť slovinská bezpečnostná rada štátu.

Polícia pre Reuters povedala, že sa očakáva, že migranti dnes prekročia hranice cez priechody v obciach Gruškovje a Petišovci (Pétesháza), obe ležiace vo východnom Slovinsku nie príliš ďaleko od hraníc s Maďarskom. Cez Slovinsko, ktoré tvrdí, že za súčasného stavu dokáže denne vybaviť do 8000 migrantov, ich za uplynulý mesiac prešlo len približne 3000.

V ranných hodinách prišli do Slovinska tri autobusy s takmer 150 migrantmi, kde ich registrujú, povedal Bakondi.

 

Ostojič tvrdí, že prúd migrantov je nezastaviteľný

Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič dnes vyhlásil, že rozhodnutie Maďarska uzatvoriť hranice s Chorvátskom pre migrantov dúfajúcich, že sa dostanú do západnej Európy, prílev utečencov nezastaví.

Minister podľa agentúry AP konštatoval, že tento prúd “nedokáže bez streľby zastaviť nikto”. Poznamenal, že Chorvátsko radšej posiela migrantov do Slovinska. Problémy tu môžu nastať iba vtedy, ak Rakúsko a Nemecko uzatvoria svoje hranice. To by podľa neho znamenalo spustenie “domino efektu a množstvo problémov pre všetky krajiny”.

Ostojič dodal, že tento organizovaný systém prijímania ľudí prispieva k lepšej bezpečnostnej situácii v regióne. Trvá na tom, že keby sa Chorváti pokúsili zadržať migrantov vo svojej krajine, utečenci “by si našli vlastný spôsob”, ako sa z nej dostať.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali