Mužstvo psychicky nezvláda tlak domáceho prostredia, priznal Vůjtek

Mužstvo psychicky nezvláda tlak domáceho prostredia, priznal Vůjtek

Ostrava 7. mája 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Slovenskí hokejisti musia o body obrať favoritov

Takýto scenár si neželali. Z úvodných štyroch súbojov v ostravskej B-skupine s relatívne slabšími súpermi vyťažili slovenskí hokejisti iba sedem bodov a ich šance na prienik do štvrťfinále MS sa výrazne znížili. Ak chcú zverenci trénera Vladimíra Vůjteka pomýšľať na postup, budú musieť teraz obrať o body favoritov. Pred sebou majú náročné duely s vicemajstrami sveta Fínmi, obhajcami titulu Rusmi a lídrami skupiny USA.

Reklama
Na snímke tréner Vladimír Vůjtek (vpravo) a kondičný tréner Roman Švantner
Na snímke tréner Vladimír Vůjtek (vpravo) a kondičný tréner Roman Švantner

Skupina sa môže ešte viacerými spôsobmi zamotať, no na postup bude zrejme treba vybojovať ešte štyri až päť bodov, čo bude veľmi ťažká úloha. Vlani v Minsku nestačilo Slovákom na zabezpečenie si štvrťfinálovej miestenky desať bodov. “Cestu do štvrťfinále sme si skomplikovali. Turnaj však ešte nekončí, musíme zdvihnúť hlavy hore. Máme dva dni nato, aby sme si oddýchli, po nich sa musíme pokúsiť poraziť niekoho z favoritov,” neskladá zbrane tréner Vůjtek.

Jeho tím v prvých troch vystúpeniach na šampionáte vydrel triumfy nad Dánskom (4:3 sn), Bieloruskom (2:1 pp) a Slovinskom (3:1), keď vo všetkých prípadoch otáčal skóre až v samom závere. V nastúpenom trende ale nepokračoval, v stredajšom dueli s Nórskom “prešustroval” dvojgólový náskok a prehral 2:3. “Tie zápasy sme neodohrali v dobrej forme, bojovali sme, ale z hernej stránky to nebol dobrý hokej. Pevne dúfam, že teraz už z nás spadne bremeno zodpovednosti a stres z toho, že sme favorit,” vyslovil sa hlavný kouč.

Reklama

“Domáce” prostredie v ostravskej ČEZ Aréne malo byť hlavným tromfom Vůjtekovho tímu. Podľa trénera sa však výhoda otočila v jeho neprospech a mužstvo tlak a očakávania fanúšikov nezvládlo. “Áno, myslím si, že to bolo o psychike. V každom stretnutí nás hnal plný štadión, všetci verili, že tu tie zápasy ľahko vyhráme a ono to tak ľahko nešlo. Ukázali sme silu vôle, v prvých troch dueloch sme v závere dokázali zápasy otočiť. Ale to tiež nie vždy ide a raz to narazí.”

Realizačný tím rozšíril na začiatku roka aj mentálny kouč Peter Bielik, ktorý mal mužstvu pomôcť správne sa psychicky naladiť na náročné duely na MS. “On si robí svoju prácu. Mysleli sme na každú maličkosť, nechceli sme nič zanedbať, vsadili sme preto aj na mentálneho kouča. Výsledok sa ale s Nórskom nedostavil,” povzdychol si Vůjtek. Podľa neho sa na hráčoch prejavila únava z náročného programu. “Ešte nikdy v živote som nezažil, že by tím odohral štyri zápasy v priebehu piatich dní. Pri tom našom štýle sa to muselo niekde prejaviť. Museli sme otáčať skóre v záverečných tretinách, išli sme na dno fyzických síl, tak možno s Nórmi nám tie sily aj trochu chýbali. Súper vyzeral živšie ako my, bol kombinačnejší a dôraznejší v súbojoch. My sme sa dopustili zbytočných vylúčení a v oslabeniach sme dvakrát inkasovali,” konštatoval.

Nezabral ani osvedčený rituál s košeľou, ktorú tréner po víťazných zápasoch nemenil. Po prehre s Nórskom pôjde do práčky. “Vydržala tri zápasy. Je zrejmé, že tajomstvo nie je v košeli,” poznamenal Vůjtek. V každom zápase vyskúšal inú zostavu, miešal útoky, výrazne oživenie to však neprinieslo a zakaždým muselo mužstvo drieť až do konca. “Zmien už veľa byť nemôže. Máme v kádri 25 hráčov, z toho 22 korčuliarov. V zápase s Nórskom sme možno stratili jedného obrancu, ešte nevieme, či nám nebude Andrej Meszároš chýbať pre trest. Budeme si musieť vystačiť so zostavou, ktorú tu máme. Verím však, že hráči sa dajú za dva dni dokopy a preukážu silnú vôľu, ktorá ich zdobila v prvých troch víťazných zápasoch. Verím, že aj hokejovo povyrastú, keď nebudú v roli favorita. S troškou šťastia sa dá aj so silnými bodovať. Ukázali sme to pred dvoma rokmi v Helsinkách, kde sme v záverečnom skupinovom zápase zdolali Američanov a vybojovali si postup do štvrťfinále.”

Ak sa chce mužstvo udržať v postupovej hre, musí podľa trénera zmeniť svoj prístup. “Musíme sa najmä uvoľniť. Hráči sa musia vrátiť k hre, ktorú preukazovali počas sezóny v kluboch. Chýbala nám ľahkosť a tá sa musí vrátiť na naše hokejky. Potom aj výsledky budú vyzerať dobre,” dodal.

ml

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali