MRAVENISKO. Miklošove ministrovanie na Ukrajine je ohrozené: Oponenti ho obviňujú z toho, že lobuje záujmy istých zahraničných investorov

MRAVENISKO. Miklošove ministrovanie na Ukrajine je ohrozené: Oponenti ho obviňujú z toho, že lobuje záujmy istých zahraničných investorov

Kyjev 7. apríla 2016 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Už sa zdalo, že Ivan Mikloš sa pohodlne usalaší v útulnom kresle ministra financií Ukrajiny, keď sa objavili nejaké komplikácie a navyše slovenský „legionár“ a jeho metódy nevoňajú viacerým kompetentným na Ukrajine

Na snímke Ivan Mikloš
Na snímke Ivan Mikloš

Viacerým sa na Ukrajine nepáči, že kvôli Miklošovi by fakticky mali meniť ukrajinskú ústavu, ktorá zakazuje, aby na vysoké štátne funkcie dosádzali cudzincov. Je ich aj tak už priveľa na ukrajinských ministerstvách, hoci si všetci (aj keď, pochopiteľne, formálne) vzali ukrajinské občianstvo. Ivanovi Miklošovi sa to akosi nechce a v ukrajinských médiách špekulujú, prečo mu nevonia ukrajinské občianstvo. Najčastejšie sa analytici a novinári zhodujú v mienke, že Mikloš sa obáva, že sa na Ukrajine nezdrží dlhšie, a potom bude mať vo svojej vlasti veľké problémy, keď sa rozhodne vrátiť späť k slovenskému občianstvu…

Reklama

To je však iba vrchol ľadovca. Viacerí politici, analytici a médiá pochybujú o kompetentnosti a čestnosti Mikloša a poukazujú na pochybné praktiky v jeho činnosti. Pripomínajú,  že v priebehu roka vo funkcii poradcu ministra ekonomického rozvoja presadzoval istý model daňovej reformy. Tento model však ostro kritizovali viacerí ukrajinskí ekonómovia a priamo obviňovali Mikloša, že lobuje za záujmy istých zahraničných finančných štruktúr.

Tvrdili, že mu nejde o reformu finančného systému, ale o presadzovanie záujmov „sponzorov“ a samozrejme, o závratne vysoké provízie v prípade realizácie týchto plánov. Našli sa aj takí novinári, ktorí „vykopali“ mnohé, prinajmenšom sporné udalosti z činnosti Ivana Mikloša v rodnej vlasti a poukázali na to, že podobné praktiky používa aj na Ukrajine.

Reklama

Napríklad, mu vyčítali zjavne lobovanie záujmov istej zahraničnej tabakovej spoločnosti a snahu poškodiť konkurentov – ďalších troch veľkých hráčov pôsobiacich v tejto oblasti na Ukrajine. Na jednom zo zasadnutí parlamentnej komisie 15. decembra 2015 niektorí poslanci pomenovali firmu, záujmy ktorej tak horlivo obhajuje Ivan Mikloš: je to medzinárodná spoločnosť Imperial Tobacco so sídlom v anglickom Bristole.

Poslanci poukázali na špecifikum produkcie a samotnej činnosti tejto spoločnosti: vyrába cigarety najnižšej cenovej skupiny, ale, čo je podstatné pre ukrajinskú ekonomiku, je známa tým, že na Ukrajine platí najnižšie dane – teda do ukrajinského štátneho rozpočtu dodáva najmenej finančných prostriedkov. Logicky, pre Ukrajinu je to najnevýhodnejší partner.

V ukrajinských médiách sa objavujú aj iné nezrovnalosti. Pripomínajú, že koncom minulého roka, keď bol Mikloš ešte poradcom ministra ekonomického rozvoja Ukrajiny Aivarasa Abromaviciusa (ďalšieho legionára z Litvy, ktorý začiatkom februára so škandálom podal demisiu a odstúpil zo svojej funkcie), Ukrajina prehrala súťaž vo vybudovaní automobilového závodu Jaguar Land Rovers. Komu podľahla v týchto „pretekoch“, pripomínať asi netreba… Tento závod postavia v Nitre…

Je zaujímavé, že v ukrajinských médiách sme nenašli ani jednu správu alebo aspoň narážku na to, že Ivan Mikloš pomáhal rodnej vlasti, aby vyhrala túto súťaž. To si na Ukrajine asi nik nemyslí. Ale všetci prízvukujú, že počas konania súťaže ministerstvo ekonomického rozvoja Ukrajiny fakticky neurobilo nič, aby vyhralo túto súťaž a že to bola obrovská blamáž pre celú krajinu. Samozrejme, pripomínajú, kto bol poradcom ministra a nepohol ani prstom…

Miklošovi vytýkajú aj to, že poradil ministrovi zničiť herný biznis na Ukrajine: odvetvie, ktoré v r. 2013 prinieslo do štátnej pokladnice 321 miliónov hrivien vo forme daní a o 2 roky neskôr, keď sa do toho zamontovalo ministerstvo s poradcom Miklošom, to bolo dvanásťnásobne menej – iba 26,5 milióna hrivien.

Reklama

Analytici a novinári sa pokúsili nájsť odpoveď na otázku: prečo niekto zničil „dojnicu“, ktorá do rozpočtu ročne prinášala viac ako 300 miliónov? Odpoveď našli hneď na povrchu: ministerstvo ekonomického rozvoja postupovalo presne podľa návodu, ktorý sa nachádza v proletárskej hymne Internacional: najprv sa všetko zbúralo od základov, zničilo aj všetko zlé, ale aj všetko dobré, a potom na prázdnom mieste začalo budovať niečo nové. Otázka znie: prečo sa zbúralo aj to dobré?

Odpoveď ponúkajú ukrajinskí experti a médiá. Ministerstvo zničilo herný biznis, lenže hneď ho začalo budovať – a zasa pravdaže na prázdnom mieste. A prečo to miesto poctivo vyčistilo? Hneď začalo rokovať s novými hráčmi – Inspired Gaming Group (Veľká Británia), Scientific Games Corporation (USA), IGT Corporation (USA). A kto dotiahol týchto hráčov na dočista pozametaný ukrajinský trh? Ukrajinskí experti ukazujú prstom na Ivana Mikloša.

Ukrajinský politológ Ruslan Bortnik na svojej facebookovej stránke vyrozprával o zaujímavej udalosti. Rozprával sa s istým slovenským diplomatom a ten mu prezradil, že v rodnej vlasti mnohí bývalého ministra financií Slovenska nazývajú „Ivan – 25 percent“. Narážajú tým na sumičku, ktorú si Mikloš (ako hovoria) bežne vyžiada za svoje služby. „Tento diplomat mi porozprával veľa nepríjemných vecí o Miklošovi, spôsoboch jeho riadenia a pod. Myslím si, že už stačilo voziť do našej krajiny „kocúrov v západnom vreci“. Ukrajina to nie je hospic a ani azylový dom pre skrachovaných európskych politikov,“ prízvukuje Ruslan Bortnik.

Čo je na tom pravda a čo pravda celkom nie je, určite vedia kompetentní – či už finančníci a ekonómovia, alebo experti z iných „dôležitých orgánov“. Nesnažili sme sa (na rozdiel od viacerých iných médií) vytvoriť nejakú mediálnu bublinu a potešiť bulváronáchylné publikum. Urobili sme iba krátku „exkurziu“ po ukrajinských médiách, aby sme prezentovali šance nášho krajana – má nádej, že sa stane ukrajinským ministrom, alebo nemá? Samozrejme, môže dopadnúť tak alebo inak. Veď uvidíme.

Tak alebo inak, ale ministrovanie Ivana Mikloša na Ukrajine je v ohrození. To, že na Ukrajine onedlho vytvoria novú vládu a premiérom sa pravdepodobne stane súčasný predseda ukrajinského parlamentu Vladimír Grojsman, je takmer isté. Vôbec však nie je isté, či sa v tejto vláde nájde miesto aj pre slovenského legionára Ivana Mikloša. Čas ukáže…

Reklama

Eugen Rusnák

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali