Môžu žiaci tento školský rok prepadnúť?

Môžu žiaci tento školský rok prepadnúť?

Bratislava 5. apríla 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:SITA-Jana Birošová)

 

V tomto školskom roku 2019/2020 by žiaci prepadnúť nemali. Nemajú vinu na tom, že nie sú vytvorené podmienky na to, aby naplnili ciele predmetov. Pre agentúru SITA to uviedla analytička z iniciatívy To dá rozum Petra Fridrichová. Dodala, že tí, ktorí by nesplnili požiadavky by mali mať možnosť absolvovať špeciálne skúšky na overenie kľúčových vedomostí a zručností

Na snímke Branislav Gröhling

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling povedal pre agentúru SITA, že aktuálne v jeho plánoch nie ani skrátenie prázdnin ani opakovanie ročníka. Podotkol, že sedem mesiacov z tohto školského roka bolo odučených v škole a ostatné týždne sa žiaci vzdelávajú dištančne. Plánuje, aby sa školský rok ukončil v riadnom termíne, teda 30. júna. Pripúšťa isté úpravy a zmeny, no verí, že sa to zvládne.

Reklama

„V prípade, že sa na niektorých školách nestihne prebrať všetko učivo pripravujeme v spolupráci so Štátny pedagogickým ústavom usmernenie ako ho presunúť do ďalšieho ročníka,“ dodal.

„Pre tento školský rok by tiež malo platiť, že žiadny žiak ‚neprepadne‘,“ poznamenala Fridrichová. Dodala, že do vyššieho ročníka by mal postúpiť každý žiak, pretože nie je jeho vina, že nie sú vytvorené podmienky na to, aby naplnil ciele predmetov. V prípade žiakov štvrtého ročníka odporúča, aby sa im neudeľovala nateraz doložka k vysvedčeniu o ukončení ISCED1, teda prvého stupňa základnej školy. Doložku by získali následne v piatom ročníku. V ňom by bolo možné overiť plnenie požiadaviek viažucich sa k prvému stupňu základných škôl.

Reklama

Deviataci, ktorí k vysvedčeniu dostávajú ISCED2, by mohli dostať záverečné hodnotenie na základe priemeru známok z predmetov z predchádzajúcich ročníkov a polročného vysvedčenia daného ročníka.

„V prípade žiakov, u ktorých by vznikla situácia, že by nesplnili požiadavky z predmetu, mali by mať umožnené, aby na konci leta absolvovali špeciálne skúšky zamerané na preverenie kľúčových vedomostí a zručností (terajšie komisionálne preskúšanie),“ priblížila možné riešenie.

Pri maturitách ako jednu z možností vidí analytička v možnosti ich nahradenia priemerom známok z predmetu či predmetov, ktoré sú relevantné z pohľadu naplnenia cieľových požiadaviek na maturitné skúšky za posledné tri roky strednej školy. Fridrichová dodáva, že v tejto téme je však dôležitá aj komunikácia s riaditeľmi gymnázií a odborných škôl, prípadne aj s rektormi vysokých škôl.

„Pre upokojenie situácie by tiež bolo vhodné, aby sa už teraz pomenoval krajný termín, do ktorého by sa mali maturitné skúšky zrealizovať, a určiť alternatívny postup, ak sa v tomto termíne z objektívnych dôvodov neuskutočnia,“ povedala.

Školy sú momentálne zatvorené do odvolania a výučba sa uskutočňuje dištančnou formou. Zrušila sa aj písomná časť maturít a Testovanie 9. Ústne maturity by sa mali uskutočniť do dvoch týždňov od obnovenia vyučovania, a to v termíne do 30. júna 2020. Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva a sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. Zaviedla sa tiež povinnosť nosiť rúško všade mimo svojej domácnosti.

Reklama

 

Branislav Gröhling: Hodnotenie žiakov ZŠ na vysvedčení by mohlo byť slovné

Hodnotenie žiakov základných škôl (ZŠ) na konci školského roka by mohlo byť slovné. V pondelok (6. 4.) má predstaviť minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) opatrenia a odporúčania pre hodnotenie žiakov, pričom ubezpečil, že ročník sa opakovať nebude. Minister to povedal v diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Prijímacie skúšky na stredné školy by chcel zaviesť formou online, tú bude ešte testovať. Online vyučovanie by sa podľa neho mohlo spustiť týždeň po Veľkej noci.

Gröhling tiež v relácii povedal, že prázdniny sa skracovať nebudú. “Urobím všetko pre to, aby sme ukončili školský rok tak, ako má byť,” dodal. S odborníkmi diskutujú o tom, ako by mohlo do budúcna vyzerať spustenie vyučovania. Otázkou je, či by sa spustilo na celý týždeň alebo len na pár hodín, do úvahy chce brať aj vek učiteľov.

V tomto mimoriadnom období nechce minister na základných školách hodnotenie známkami. Na vysvedčení by teda mohli pribudnúť slovné hodnotenia alebo hodnotenie konštatovaním “absolvoval”. Slovné hodnotenie chcú rozšíriť aj na druhý stupeň, čo si bude podľa Gröhlinga vyžadovať zmenu legislatívy. Na stredných školách sa bude známkovať, avšak minister bude odporúčať nehodnotiť známkami písomné práce a testy.

Reklama

Legislatívne zmeny sa podľa ministra majú zaviesť aj vo fungovaní vysokých škôl. Akademický rok má skončiť v reálnom termíne. “Skúšky i štátne skúšky budú prebiehať na diaľku, záverečné práce sa budú odovzdávať iba elektronicky. Obhajoby prác budú telekonferenčne,” vymenoval.

Zrušenie obedov zadarmo na školách a namiesto tohto opatrenia zvýšenia daňového bonusu chce minister presadzovať v rámci vlády, upozornil, že je na to potrebný konsenzus.

 

Vypnutie Slovenska

V relácii diskutoval aj minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý považuje hypotézu tzv. vypnutia Slovenska za zmysluplnú. Mobilita ľudí by sa mohla znížiť o 90 percent na čas, keď trvá inkubačná doba choroby, čiže približne na tri týždne. Považuje za potrebné nájsť rovnováhu medzi fungovaním ekonomiky a zvládaním nárastu ochorení. Počas tohto obdobia by mohli byť napríklad povolené nákupy v lekárňach či potravinách, pričom by mohol nakupovať len jeden člen rodiny.

Poslanec za Smer-SD a exminister práce Ján Richter hodnotí spôsob, akým sa návrh dostal do éteru, za pochybný. Návrhu podľa neho chýba odborná konzultácia. Krajniak v relácii povedal, že zatiaľ sa neuvažuje, že by sa siahlo na platy štátnych zamestnancov. Presadzuje tiež, aby boli 13. dôchodky vyplácané, no malo by to byť spravodlivé. Minister zároveň avizoval oznámenie pomoci pre väčších zamestnávateľov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali