MOST-HÍD: Smer-SD si princípy otvorenej vlády neosvojil

MOST-HÍD: Smer-SD si princípy otvorenej vlády neosvojil

Bratislava 11. februára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Žitňanská tvrdí, že schválený Akčný plán je iba dymová clona

Premiér Robert Fico (Smer-SD) hovorí o právnom štáte a o transparentnosti len vtedy, keď je v opozícii, alebo keď sa do opozície chystá. Príkladom toho je podľa poslankyne Lucie Žitňanskej (Most-Híd) aj dnes schválený Akčný plán Iniciatívy pre otvorené vládnutie.

Reklama
Na snímke Lucia Žitňanská Most-Híd

“Smer-SD iba vypúšťa dymovú clonu a len formálne plní záväzok vlády. V praxi sa ale na otvorenosti a transparentnosti vlády nezlepší nič,” povedala Žitňanská. Exministerka spravodlivosti pripomenula, že Iniciatíva “Partnerstvo pre otvorené vládnutie” je medzinárodnou iniciatívou vlád, ku ktorej sa kabinet Ivety Radičovej prihlásil v septembri 2011 a prijal pre seba konkrétne úlohy v podobe “Akčného plánu Iniciatívy pre otvorené vládnutie v Slovenskej republike na roky 2012–2013”. “Vláda Roberta Fica po svojom nástupe plán formálne prevzala a až teraz prijíma nový Akčný plán na roky 2014-2015,” upozornila podpredsedníčka Mosta-Híd.

Podľa jej slov je výpovedné, čo všetko z predchádzajúceho Akčného plánu táto vláda nesplnila, lebo to súvisí s verejnou kontrolou a s vytvorením zákonných garancií účasti verejnosti na tvorbe zákonov a politík. “Vláda mala napríklad pripraviť kritériá na hodnotenie práce ministerstiev, tzv. barometer transparentnosti. Ten mal začať fungovať od júla 2012. Nie je a ani nebude,” vyhlásila Žitňanská.

Reklama

Aj keď mal podľa nej minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) pripraviť návrh zákona o účasti verejnosti na legislatívnom procese do júna 2013, nič také neexistuje a ani nebude. “Nový splnomocnenec vlády dnes totiž dostal úlohu do júna 2015 iba zmapovať súčasnú legislatívu a navrhnúť jej úpravy,” vysvetlila opozičná poslankyňa.

 

Akčný plán Iniciatívy pre otvorené vládnutie v SR na roky 2014-2015 vypracoval Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti

Za výpovedné považuje Žitňanská tiež to, čo chce ešte vláda robiť do volieb. “Zhrnúť to môžem do jednej vety – čo sa zverejňuje, bude sa zverejňovať aj naďalej,” komentovala úlohy jednotlivých ministrov.

Na margo zverejňovania hodnotení sudcov, ktoré má Borec zabezpečiť do konca roka 2015, Žitňanská uviedla, že to znie pekne, ale voľby budú najneskôr 5. marca 2016 a tento parlament už zákony neprerokuje. “Minister spravodlivosti dostal tiež úlohu zanalyzovať súčasný stav zverejňovania súdnych rozhodnutí, pretože nie všetky súdy si plnia povinnosti zverejňovať všetky svoje rozhodnutia. Takže to, čo mal minister robiť od nástupu do funkcie, dostal za úlohu do júna 2015,” povedala Žitňanská.

Reklama

Podľa Mosta-Híd je vládou schválený materiál len čisto formálnym splnením záväzku exekutívy, ktorý Robertovi Ficovi v budúcnosti pri pobyte v opozícii umožní hovoriť, aké pozitívne veci jeho vláda pripravovala. “V praxi sa ale na otvorenosti a transparentnosti jeho vlády nezlepší vôbec nič,” uzavrela.

Akčný plán Iniciatívy pre otvorené vládnutie v SR na roky 2014-2015 vypracoval Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti. Vznikal za pomoci konzultácií širokého spektra organizácií, ktoré boli zahrnuté do procesu dialógu a mali možnosť vyjadriť sa k jeho obsahu. Akčný plán si kladie za cieľ navrhnúť konkrétne kroky, ktoré je potrebné uskutočniť na to, aby sa SR naďalej nachádzala medzi medzinárodnou elitou v otvorenosti vládnutia, v efektívnom nakladaní s informáciami financovanými z verejných zdrojov a v boji proti korupcii.

Dokument obsahuje niekoľko oblastí a napríklad vo sfére súdnictva sa v ňom uvádza ambícia do konca roka zaviesť povinnosť pravidelne informovať verejnosť o výsledkoch hodnotenia práce sudcov. Po ich zverejnení bude možné posúdiť, aká je ich výpovedná hodnota, nakoľko sú z hodnotení vylúčené prvky subjektivity a či je vhodné zapojiť externý prvok do hodnotenia. Následne bude možné uvažovať o návrhu úprav hodnotiacich kritérií vedúcich k vyššej transparentnosti a efektivite hodnotiaceho procesu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali