Podľa denníka Pravda budú podozreniam z Gorily čeliť exmanažéri

Podľa denníka Pravda budú podozreniam z Gorily čeliť exmanažéri
Podozrenia padajú na manažérov počas druhej Dzurindovej vlády

Bratislava 1. februára (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Obvinia tých, ktorí príkazy vykonávali namiesto tých, ktorí ich dávali

V kauze Gorila budú podozreniam čeliť exmanažéri. Tvrdí to denník Pravda v dnešnom vydaní v článku na 2. strane. Ako ďalej uvádza, privatizácia Slovenských elektrární nemusela byť pre štát výhodná. Manažéri firmy totiž údajne mohli pred privatizáciou z roku 2006 spraviť kroky, ktoré mohli znížiť hodnotu podniku.

Reklama

Vyšetrovatelia tímu, ktorí riešia kauzu Gorila, pripravujú podľa informácií Pravdy v tomto smere trestné stíhanie vo veci nehospodárneho spravovania zvereného majetku. „Pred privatizáciou tam prebiehali rôzne konkrétne čiastkové aktivity, ktoré vedú k podozreniu, že tí, čo riadili elektrárne, porušovali povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ uviedol zdroj blízky vyšetrovaniu. Dozorujúci prokurátor ešte nezačal v tejto veci trestné stíhanie, je to však otázka pár dní.

Stíhanie by sa malo týkať aktivít súvisiacich so Slovenskými elektrárňami ešte z čias privatizácie počas druhej Dzurindovej vlády. „Vyplýva to z výpovedí svedkov a z dokumentov, ktoré sa podarilo získať vyšetrovateľom,“ uviedol pre Pravdu zdroj z justičného prostredia, ktorý si neželal byť menovaný.

Reklama

Rozhodnutie o začatí trestného stíhania by prokurátor mohol dať podľa informácií Pravdy najneskôr do začiatku budúceho týždňa. Podľa zdroja Pravdy vyšetrovateľ získal informácie o týchto skutočnostiach výsluchmi a z dokumentov, ktoré má k dispozícii.

V údajnom spise Gorila, ktorého pravosť zatiaľ nikto nepotvrdil, sa napríklad píše o stámiliónových obchodoch pri vyraďovaní jadra, teda likvidácii V1 a vyhoreného paliva, či o tom, že ľudia dosadení politickými stranami do predstavenstva elektrární si tam robia vlastné obchody. Aktéri spomínaní v spise Gorila všetky podozrenia z korupcie odmietajú a tvrdia, že dokument nie je pravdivý.

Spis sa tiež týka stámiliónových tendrov, ktoré mala schvaľovať dozorná rada podniku, či súťaží na informačný systém a hovorí aj o výške provízií v prípade, ak vyhrá súťaž vopred určená spoločnosť.

Elektrárňam vtedy šéfoval aj Miroslav Rapšík, ktorý v súčasnosti pôsobí napríklad v predstavenstve štátnej Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy. „Úplne vylučujem, že počas môjho pôsobenia v elektrárňach sa dialo čokoľvek, čo by bolo v rozpore s predpismi,“ tvrdí Rapšík. Podobné stanovisko zaujal aj Pavol Rusko, ktorý bol ministrom hospodárstva do augusta 2005. „Ja som bol ten posledný, kto by mohol mať nejaké informácie o manipuláciách s privatizačnou cenou. Ak to bolo zámerné, muselo to byť iniciované osobami z úrovne vlády,“ mieni Rusko.

Po Ruskovi rezort hospodárstva prevzal nakrátko Ivan Mikloš (SDKÚ). Ten tvrdí, že počas jeho obdobia sa neprijali v súvislosti s prípravou privatizácie elektrární „žiadne zásadné rozhodnutia“. V skutočnosti však práve počas Miklošovho ministrovania štátny Fond národného majetku odobril kľúčový investičný plán Enelu v elektrárňach, ktorého súčasťou bolo sporné vzdanie sa dividend štátu v prospech investícií elektrární. Mikloš tento krok ako minister obhajoval a štát aj v dôsledku toho nemá z podniku nijaké dividendy. Na tento záväzok nadviazala neskôr aj prvá, aj terajšia Ficova vláda.

Reklama

Po Miklošovi prevzal rezort hospodárstva Jirko Malchárek, ktorý dosadil do elektrární nových nominantov. Malchárka sa vo štvrtok denníku Pravda nepodarilo skontaktovať. Taliansky Enel vstúpil do elektrární na jar 2006 a za 66 percent akcií štát dostal miliardu eur. Za túto privatizačnú cenu si druhá Dzurindova vláda vyslúžila kritiku, píše sa v dnešnej Pravde.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali