Angažovanie v kauze zmenky brala Jankovská ako pomoc kamáratovi, Markízu nemala rada

Angažovanie v kauze zmenky brala Jankovská ako pomoc kamáratovi, Markízu nemala rada

Nitra 26. novembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR – Ján Krošlák )

 

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika J. sa v stredu pred vyšetrovateľmi NAKA v Nitre priznala k svojej trestnej činnosti a vypovedala o skutkoch, ktoré sa jej kladú za vinu. Zároveň sa podrobne vyjadrovala aj k osobám, ktoré súvisia s jednotlivými obvineniami, medzi nimi aj k podnikateľovi Mariánovi K. Po výsluchu to uviedol jej obhajca Peter Erdős

Monika Jankovská
Na snímke bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti SR za Smer-SD Monika Jankovská

Podľa jeho slov Monika J. popísala svoj podiel na tých skutkoch, ktoré sa jej kladú za vinu, no zároveň uviedla, že sa nemôže priznať k tomu, čo neurobila. „Takže jej priznanie bolo k tomu, čo urobila a aký bol jej podiel na tých skutkoch, z ktorých je obvinená. Zároveň úprimne oľutovala svoje konanie. V rámci svojej výpovede uviedla, že jej je skutočne ľúto, že jej konanie sa dotklo aj iných osôb, ktoré na tejto trestnej činnosti nemajú žiadny podiel. Vyjadrila nad tým opätovne úprimnú ľútosť,“ povedal Erdős.

Reklama

 

Viaceré veci sa podľa Jankovskej nestali tak, ako tvrdí vyšetrovateľ

Podľa advokáta nie je možné v štádiu prípravného konania zverejniť samotný obsah výpovede Moniky J. Naznačil však, že jej priznanie sa malo týkať korupčných trestných činov. „V zmysle trestného zákona ide o skutky, ktoré sú aj trestné činy korupcie. To znamená, priznala aj skutky týkajúce sa tejto trestnej činnosti, ale nie tak, ako sú popísané napríklad v kauze zmenky. Zároveň môžem povedať, že sa podrobne vyjadrila aj k jednotlivým osobám, ktoré sú obvinené, ako aj k iným osobám, ktoré obvinené nie sú, na ktoré sa vyšetrovateľ pýtal,“ skonštatoval Erdős.

Reklama

Zároveň však zdôraznil, že podľa jeho klientky sa viaceré činy nestali tak, ako sú opísané v uznesení o vznesení obvinenia. „Všeobecne to stanovisko znie, že sa priznala k svojej trestnej činnosti, ale tak, ako sú tie skutky opísané, sa nestali aj z hľadiska toho, čo sa jej kladie za vinu, aj z hľadiska právnej kvalifikácie. Ona sa priznala k tomu, čo urobila. To znamená, tie skutky, tak ako sú opísané, nekorešpondujú s tým, ako ich moja klientka zažila a ako ona v týchto skutkoch konala,“ vysvetlil Erdős.

 

8 mesiacov väzby zanechalo stopu, zlomená však nie je

Podľa jeho slov za rozhodnutím Moniky J. vypovedať nie je zlomená psychika ani iné vplyvy. „Nepovedal by som, že ju niečo zlomilo, aj keď osem mesiacov vo väzbe zanechá na každom nejakú stopu. Rozhodla sa slobodne, je to jej rozhodnutie a pristúpila k tomu tak a v tom čase, ako ona uznala za vhodné,“ uviedol Erdős, ktorý zároveň poprel, že by jeho klientka chcela svoje priznanie vymeniť za dohodu o zmiernení jej prípadného trestu. „Je to absolútne predčasné a myslím, že úplne bezpredmetné, aby sme sa o tom teraz rozprávali. Ja ako obhajca mojej klientky môžem povedať, že žiadna dohoda neexistuje a ani nie je možné nejakú dohodu v tomto štádiu trestného konania urobiť,“ dodal Erdős.

 

Angažovanie v kauze zmenky brala Monika J. ako pomoc kamáratovi, Markízu nemala rada

Angažovanie sa v kauze zmenky v prospech Mariana K. brala obvinená bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika J. ako pomoc kamarátovi. Podľa informácií agentúry SITA to vyplýva z jej výpovede pred policajným vyšetrovateľom. Mariana K. podľa vlastných slov obvinená poznala od roku 2016, pričom vo veci zmeniek, ktorých vyplatenia sa dožadoval na súdoch, ju prvýkrát oslovil v roku 2017.

Reklama

Podľa Moniky J. ju však Marian K. uisťoval, že zmenky sú pravé. Zároveň uviedla, že Markízu, od ktorej chcel Marian K. vysúdiť vyplatenie zmeniek, nikdy nemala rada pre jej údajne neobjektívne spravodajstvo.

Bývalá štátna tajomníčka tiež vypovedala, že sa Marian K. v priebehu ich spoločných stretnutí vyjadril, že by bolo dobré Markízu ovládnuť, keďže by to bolo dobré pre stranu Smer-SD. Taktiež ju podľa jej slov uisťoval, že s políciou nebude v tomto prípade problém. Monika J. však zdôraznila, že nekoordinovala všetky kroky ohľadom rozhodovania sudkyne Zuzany M. o zmenkách.

Monika J. zároveň uviedla, že sa o fakte, že rieši zmenky, vyjadrila pred predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Ten to však nijako nekomentoval, rovnako ani Peter Pellegrini, ktorému údajne o veci tiež hovorila.

 

Raši: Ak sa Monika J. priznala, musí niesť zodpovednosť

Pokiaľ sa bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika J. priznala a je pravda to, čo sa medializovalo, musí niesť zodpovednosť a zrejme nebola dobrou politickou nomináciou. Uviedol to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v strane Hlas-SD Richard Raši na štvrtkovej tlačovej konferencii. Erik Tomáš (nezaradený) doplnil, že expremiér Robert Fico (Smer-SD) zrejme, vzhľadom na svoju funkciu, s Monikou J. mal oficiálne rokovania, nebol však svedkom rozhovorov o Marianovi K. Dodal, že na Úrade vlády za čias Fica, či v centrále Smeru-SD, nikdy nestretol ani Norberta B.

Reklama

“Nevieme, čo Monika J. vypovedala, ale pokiaľ sa ku svojim skutkom priznala, a to čo sa medializuje bude pravdou, musí niesť za to zodpovednosť,” zdôraznil Raši.

Pripomenul, že akcia búrka, počas ktorej ju zadržali, bola rozpracovaná ešte za vlády Petra Pellegriniho, pričom bola v tom období Monika J. aj vzatá do väzby. “Aj toto vylučuje akékoľvek pochybnosti,” poznamenal.

Pri bývalej štátnej tajomníčke podľa jeho slov zrejme išlo o zlyhanie vo vysokej funkcii. Na otázku, či by mohol mať Smer-SD záujem riešiť veci v prospech Mariana K., napríklad kauzu televíznych zmeniek na súde, odpovedal Raši tým, že pri žiadnom takomto rokovaní nikdy nebol. Nemyslí si ani, že by takéto rokovanie absolvoval niektorý poslanec pôsobiaci v Hlase-SD.

Tomáš dodal, že zatiaľ nie je potvrdené, čo všetko Monika J. povedala pri výsluchu. Podotkol, že zatiaľ nebolo medializované, že by niekto vypovedal aj o ďalšom politikovi v trestnoprávnej rovine. Žiada preto verejnosť, aby nehádzali všetkých politikov do jedného vreca.

Moniku J. zadržali v marci tohto roku v rámci akcie Búrka zameranej na korupčnú trestnú činnosť sudcov. Odvtedy je bývalá štátna tajomníčka a bývalá sudkyňa stíhaná väzobne. Jej advokát v stredu potvrdil, že sa priznala k trestnej činnosti.

 

Po takmer desaťhodinovom vypočúvaní vyšetrovateľ ukončil výsluch Moniky J.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika J., ktorá je obvinená z korupčných trestných činov, vo štvrtok vypovedala takmer desať hodín pred vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Ako uviedol jej obhajca Peter Erdős, po dvoch dňoch vypočúvania bol jej výsluch ukončený. „Dnešným dňom sa výsluch skončil. Bolo vyčerpané všetko, čo chcel vedieť vyšetrovateľ, a bolo umožnené klásť aj otázky zo strany obhajoby, takže sme skončili,“ povedal Erdős.

Ďalší postup týkajúci sa výpovede Moniky J. bude podľa advokáta závisieť od orgánov činných v trestnom konaní. „To znamená, akým spôsobom bude vyhodnotená jej výpoveď zo strany vyšetrovateľa a dozorového prokurátora,“ vysvetlil Erdős. Na otázku, či sa Monika J. počas štvrtkového výsluchu priznala k ďalším trestným činom, odmietol odpovedať. „Musel by som konkretizovať obsah zápisnice, a to nemôžem bližšie uvádzať,“ povedal.

Erdős sa odmietol vyjadriť aj k zápisnici z prvého dňa výsluchu Moniky J., ktorej obsah čiastočne zverejnili viaceré médiá a podľa ktorého Monika J. mala priznať svoje kontakty s podnikateľom Marianom K. či zásahy do rozhodovania súdov. „Nemôžem odpovedať, pretože by som musel povedať, čo je obsahom zápisnice. Zopakujem to, čo som už povedal, že skutky, tak ako sú napísané v uznesení o vznesení obvinenia, sa nestali tak, ako sú tam popísané, napríklad aj kauza zmenky. Nebudem sa vyjadrovať k obsahu zápisnice, ktorá mala byť zverejnená v médiách. Sme v neverejnom konaní. Nebudem reagovať na to, čo médiá uvádzajú a verifikovať čokoľvek, čo koluje na internete,“ dodal Erdős.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali