Modlitba posvätného ruženca patrí medzi najrozšírenejšie modlitby

Modlitba posvätného ruženca patrí medzi najrozšírenejšie modlitby

Bratislava 1. októbra 2020 (HSP/TK KBS/Foto:TASR-Vladimír Miček, TK KBS)

 

Predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský modlitbu ruženca postupne spoznával od detstva predovšetkým v mesiaci októbri. Ako povedal pre Tlačovú kanceláriu KBS, v prostredí, v ktorom rástol, mohol vidieť ako sa rodičia, starí rodičia alebo iní dospelí modlievali ruženec pri rozličných príležitostiach

Stanislav Zvolenský
Na snímke bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský

“Vnímal som, že tento spôsob modlitby prináša osobitný duchovný úžitok, aj keď som ako dieťa alebo dospievajúci nevládal porozumieť zmysel a úžitok modlitby, ktorá sa javila ako monotónna. Modlitba ruženca však patrí neoddeliteľne k môjmu životu od detstva do dnešného dňa. Je to vynikajúci spôsob modlitby, jednoduchý, upokojujúci, ktorý prináša do srdca vedomie Božej blízkosti cez opakované pripomínanie si príhovoru Panny Márie a všetkých veľkých diel Božej lásky pre nás ľudí,” povedal.

Reklama

Mladý salezián Michal Žák spomína, že keď sa prvýkrát v detstve modlil ruženec, tak to bola pre neho nekonečná nuda.

“Zlom bol pre mňa počas puberty na Festivale Radosti vo Vysokej nad Uhom pri blahoslavenej Anke Kolesárovej. Do modlitby ruženca ma vtedy pozvalo dievča, ku ktorému som prejavoval sympatie. Hoci sympatie k dievčaťu rokmi nepokračovali, blízkosť k ružencu zostala. Nuž, Panna Mária má svoje originálne motivačné metódy. Odvtedy sa ruženec stal mojou súčasťou najmä na cestách: zo školy, do školy, z galérie, či na cestách z diskotéky v nočnom trolejbuse,” povedal pre TK KBS Michal.

Reklama

V týchto rokoch najmä oceňuje na charaktere modlitby ruženca to, že je to neimprovizovaná modlitba so svojimi pravidlami – a teda nedáva priestor invazívnym kreáciám horlivých jednotlivcov.

“Počas prvej vlny korony sa na instagrame dalo sledovať, ako sa istý jezuita z USA – rehoľný brat Matthew Wooters SJ – modlil každý deň online ruženec, kde niektorí jeho modliaci sa spoluhostia boli dokonca aj protestantskí pastori či pastorky (!). Toto nadšenie z potencionálneho „ružencového ekumenizmu“ ostáva vo mne dodnes,” dodal.

ruženec
Ilustračné foto

K modlitbe posvätného ruženca si aktivista Tomáš Kováčik hľadal cestu dlho, pretože mu to prišlo ako modlitba babiek, ktoré len niečo bezducho opakujú.

“Pochopil som, že na ruženec netreba ísť skokovito, ale postupne – skúsil som jeden desiatok denne, a to vrámci upraveného 3-mesačného programu Exodus. A šlo to. Druhá cesta je využívať múdro čas, aj napr. za volantom. Veď o čo je lepšie namiesto premýšľania nad zbytočnosťami či nebodaj nadávania, odriekať modlitbu a premýšľať nad tajomstvami ruženca,” povedal pre TK KBS.

Dnes pre neho ruženec znamená pravidelnosť, určitý režim, ktorý je dôležité v živote mať.

Reklama

“Znamená pre mňa čas vyhradený na modlitbu, možnosť premýšľať nad Ježišovým životom a učiť sa slová, ktoré by som rád opakoval v hodinu svojej smrti,” zdôraznil Tomáš Kováčik.

Moderátor rádia LUMEN Ivo Novák priznáva, že s počtom odmodlených ružencov nie je celkom spokojný.

“Avšak v našej rodine je mesiac október mesiacom, keď v tejto modlitbe zaberieme a modlíme sa ju každý deň. A ktovie, možno už tento rok nám to vydrží takto denne až do októbra 2021. Ruženec, osobne pre mňa znamená upokojenie. Pravidelný rytmus modlitby v mojom často veľmi dynamickom a nepravidelnom životnom rytme…,” povedal pre TK KBS.

 

Ruženec

Reklama

Ruženec patrí medzi najrozšírenejšie modlitby vo svete Katolíckej cirkvi. Pozostáva zo štyroch častí, z ktorých každá má svoje pomenovanie podľa tajomstiev, ktoré nám sprostredkúva: radostný ruženec (udalosti Ježišovho detstva), ruženec svetla (Ježišovo účinkovanie), bolestný ruženec (Ježišovo umučenie) a slávnostný ruženec (zmŕtvychvstanie). Každá z týchto častí má päť desiatkov. Každý desiatok obsahuje modlitbu Otče náš, Zdravas Mária, Sláva Otcu a Ó, Ježišu. Modlitbu Pána (Otče náš) nám dal Ježiš, Boží Syn.

Modlitba Zdravas Mária sa modlí desať krát za sebou (odtiaľ pomenovanie desiatok). Táto modlitba sa skladá z pozdravu, ktorým anjel Gabriel oslovil Pannu Máriu pri zvestovaní a zo slov sv. Alžbety, ktorou privítala Pannu Máriu, keď prišla k nej na návštevu. Sláva Otcu je krátka chvála Najsvätejšej Trojice. Posledná modlitba desiatku je Ó, Ježišu, odpusť nám naše hriechy. Je to modlitba, ktorú dala Panna Mária pri svojom zjavení trom fatimským pastierikom. Okrem toho každý desiatok má svoje vlastné tajomstvo, nad ktorým počas recitovania Zdravas Mária rozjímame.

 

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali