Moderné pirátstvo: USA okradli “váženého partnera”. Môže si to vyžiadať tisíce životov

Moderné pirátstvo: USA okradli “váženého partnera”. Môže si to vyžiadať tisíce životov

Moskva 6. apríla 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Evan Vucci)

 

Epidémia koronavírusu, nielen odhalila zraniteľnosť globálnej ekonomiky a politických systémov EÚ a USA, ale viedla k tomu, že sa do informácií svetových spravodajských agentúr vrátila téma, ktorá sa zdala byť navždy pochovaná v dobrodružných románoch 17. storočia, tým je téma pirátstva, píše v úvode svojho komentára Ivan Danilov

Na snímke Donald Trump

A keď sa piráti v 17. storočí naháňali za zlatom, potom v čase pandémie sú hlavnou korisťou štátnych pirátov zdravotnícke ochranné rúška, ktoré sa zrazu stali div nie najviac nedostatkovým tovarom na planéte.

Reklama

Dnešný boj o ochranné rúška sa líši od pirátskych výprav Karibského mora ešte tým, že v oných časoch štáty, aj keď svojich pirátov podporovali, nepoužívali ich k drancovaniu vlastných spojencov, dávali prednosť (čo je prirodzené) drancovaniu geopolitických oponentov.

Epidémia, ale všetko zmenila. Donald Trump skoro osobne zaviedol zaujímavú inováciu do tejto starej praxe: okrádať spojencov je dnes absolútne normálna vec a dokonca patrioticky, prinajmenšom z hľadiska Washingtonu.

Reklama

Premiéra inovačného správania washingtonskej administratívy voči spojencom sa uskutočnila v Thajsku. Práve tam podľa správ v nemeckých médiách sa USA zmocnili zásielky rúšok z Číny do Nemecka. 200 000 tisíc rúšok (pôvodne objednaných a zaplatených berlínskou radnicou pre berlínsku políciu) sa stali zákonnou korisťou amerického štátu, ktorý si myslí, že keď rúška vyrobili v Číne, v dcérskej spoločnosti americkej spoločnosti 3M, je ich zabavenie (na území cudzieho štátu) zákonom povolenou akciou.

Šéf nemeckej pobočky amerického informačného portálu Buzzfeed Daniel Drepper o reakcii nemeckých politikov napísal: Považujeme to za moderné pirátstvo. “Takto sa nedá správať voči transatlantickým partnerom, posťažoval sa šéf berlínskej Spravy vnútorných záležitostí Andreas Gisel.

Primátor Berlína Michael Müller si myslí, že je to neľudské a neprípustné a požiadal federálnu vládu, aby vyvinula nátlak na USA, aby Američania začali dodržiavať medzinárodné pravidlá.

Napriek všetkej úctu voči berlínskym úradníkom musíme konštatovať, že ich požiadavky sú úplne nesplniteľné. Žiadať Washington, aby dodržiaval pravidlá, nemá dávno zmysel, na to sú potrebné jadrové zbrane alebo aspoň balík amerických štátnych dlhopisov v hodnote jedného bilióna dolárov, aby bolo možné vydierať USA jeho “vyhodením na zraniteľné finančné trhy. Iné varianty nie sú, a toto bohužiaľ Angela Merkelová nepovažuje za prijateľné.

Nemeckí úradníci sa môžu napokon utešovať tým, že sa Američania takto nesprávajú len k nim, ale vôbec voči všetkým svojim spojencom.

Reklama

K poškodeným patrí Francúzsko, Kanada a Brazília, ale o väčšine podobných prípadov sa najskôr nikdy nedozvieme. Francúzska tlač označila situáciu za vojnu o rúška, britský The Guardian zase farbisto opísal incident, ako Francúzi prišli o zásielku čínskych rúšok: Podľa slov dvoch francúzskych úradníkov sa americkým zákazníkom, ktorí sa chválili balíkmi hotovosti, podarilo zmocniť zásielky rúšok, ktorú  pripravili na odoslanie z Číny do francúzskych oblastí postihnutých koronavírusom.

Rúška sa nachádzali v nákladnom lietadle na šanghajskom letisku, ktoré malo vzlietnuť, tu však prišli americkí zákazníci a ponúkli trojnásobok toho, čo zaplatili francúzski kolegovia. Ako vidíte, tu sa Američania zachovali trochu viac ako gentlemani. Nebolo to ale kvôli väčšiemu rešpektu voči francúzskym partnerom, ale preto, že zabaviť rúška v Šanghaji je oveľa ťažšia operácia ako na letisku v Bangkoku. V tomto prípade sa americkí emisári jednoducho rozhodli vyriešiť otázku hotovosťou.

V prípade s Kanadou sa, ale ako gentlemani vôbec nezachovali. Montrealský Journal de Montreal napísal, že dopravná spoločnosť, ktorá mala dopraviť rúška objednané miestnou nemocnicou z Číny, ich zrazu poslala do Ohia.

Možno, že existujú šance na to, že ide o poctivý omyl a nedorozumenie, ale s ohľadom na ostatné informácie môže vzniknúť dojem, že to nie je žiadny omyl, ale výsledok vedomého úsilia konkrétneho štátu. Na jednej strane môžeme byť nadšení americkou vôľou k víťazstvu a určitým opovrhnutím cudzími sťažnosťami pri dosiahnutí vlastných národných záujmov (ako si ich predstavuje administratíva prezidenta USA). Ako povedal Donald Trump (bez toho, aby sa zmienil o pirátstve): Tento tovar naliehavo potrebujeme pre domácu potrebu. A musíme ho dostať.

Je tu však jedna vec. Možno, že by oveľa prospešnejším opatrením bolo urýchlené spustenie výroby vo vlastnej krajine, a tiež trochu zdržanlivejšie demonštrácie toho, čomu americkí experti hovoria osvietenský egoizmus, ktorý nie je náhodou považovaný za dôležitý rys národnej politickej povahy USA. Epidémia skončí, ale problémy, nielen zostanú, ale zvýšia sa a zomelú geopolitickú fašírku.

Reklama

Dokonca aj najzarytejší vlastenci USA a politici, ktorí si urobili kariéru z presvedčenia Európanov o nutnosti rýchlo, s úsmevom a maximálne výnosne vylízať topánky ďalšieho amerického prezidenta, si uvedomujú, že táto epidémia je hranicou. Že je to prvá globálna kríza, do ktorej sa svet dostal v situácii mŕtvej americkej hegemónie:

Je to prvá veľká kríza v postamerickom svete, Bezpečnostnú radu OSN nie je nikde vidieť, G20 je v rukách korunného princa Saudskej Arábie a Biely dom dlhé roky vytruboval, že Amerika nadovšetko a každý za seba. Globalizovaný bol iba vírus,konštatoval Carl Bildt, spolupredseda vplyvného proamerickehomozgového centraEuropean Council on Foreign Relations, bývalý švédsky premiér a známy nepriateľ Ruska.

Tento vážený švédsky politik pravdu v tom zmysle, že máme pred sebou skutočne postamerický svet. Lenže globalizovaný v ňom nie je len vírus. Dnes v Taliansku pracujú ruskí, čínski a kubánski zdravotníci. Pomoc tých, ktorí ju chcú poskytnúť, je globalizovaná, a je to iba jeden príklad.

Na druhej strane majú pri každej vzletovej dráhe alebo prístave, cez ktoré môžu byť vypravené nedostatkové zdravotnícke rúška, službu americkí štátne piráti a ich činnosť je tiež globalizovaná. Epidémia názorne predviedla svetu zrážku dvoch nezlučiteľných foriem globalizácie a hystéria proamerických politikov z celého sveta naznačuje, že výsledok nebude v prospech Washingtonu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali