Mobilní operátori zaznamenali počas Vianoc rekordné nárasty v komunikácii

Mobilní operátori zaznamenali počas Vianoc rekordné nárasty v komunikácii

Bratislava 27. decembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Manu Fernandez)

 

Z dát mobilných operátorov sa dajú zistiť rôzne údaje, napríklad aj to, že tradičným časom, keď si ľudia na Slovensku na Štedrý deň doprajú chvíľu pokoja, je 18. hodina. V tom čase poklesol počet hovorov o polovicu oproti predchádzajúcim hodinám.

Ilustračné foto

“Najviac hovorov uskutočnili naši zákazníci medzi 10.00 – 11.00 h. Naopak, najviac SMS poslali medzi jednou a druhou popoludní. Po výraznom poklese hovorov okolo 18.00 h sa zas mobilných telefónov chopili po 19. hodine,” popisuje správanie zákazníkov 4ky technický riaditeľ SWAN Mobile Patrik Kollaroci.

Reklama

Počas prvého sviatočného dňa uskutočnili tiež 955.212 minút hovorov, ktorých bolo 1,4-krát viac ako minulý rok. Priemerná dĺžka hovoru bola na Štedrý deň 130 sekúnd. Kým predpoludním Štvorkári skôr volali, poobede posielali SMS. V čase špičky medzi 13.00 a 14.00 h ich bolo 2,5-násobne viac ako kedykoľvek inokedy počas dňa. Celkom zákazníci operátora na Štedrý deň poslali 1.337.165 SMS správ.

Vianoce 2017 ale definitívne potvrdili, že telefonovanie a SMS vytláča internet. V porovnaní s vlaňajškom preniesli zákazníci 4ky 2,35-násobne viac dát. Celkovo išlo o 41,2 terabajtu (TB) dát prenesených na Štedrý deň. Prvý sviatok vianočný Štvorkári dátovali ešte viac – vzduchom letelo 42 TB, o deň neskôr 41 TB. Celkovo tak počas Vianoc preniesli 124,2 terabajtu dát.

Reklama

Zákazníci O2 poslali počas 24. decembra spolu vyše 10,3 milióna SMS správ a uskutočnili takmer 3,66 milióna hovorov. Okrem toho odoslali aj vyše 372.000 obrazových MMS správ. Výrazný nárast v porovnaní s minulým rokom však zaznamenala dátová prevádzka, ktorej objem narástol celkovo až o 102,5 %. Rekordérom tohtoročného Štedrého dňa však bola 4G LTE sieť, ktorá pokrýva už vyše 90 % ľudí, a v ktorej narástol objem dátovej prevádzky až o 256,7 %.

“Zatiaľ čo najviac telefonátov si ľudia na Štedrý deň vybavili medzi 10.00 – 11.00 h, tradične sa posielalo najviac textových a obrazových správ medzi 13.00 a 14.00 h. Aj tento rok však v súlade s očakávaniami najviac rástla dátová prevádzka, a to celkovo až o vyše 102 %” povedala šéfka komunikácie O2 Tereza Molnár.

Aj v roku 2017 platí, že 24. december je pre posielanie správ tým najvyťaženejším dňom celého roka. Zákazníci Slovak Telekomu poslali na Štedrý deň až 10.139.811 SMS. V porovnaní s priemerom bežného dňa je to zhruba päťnásobok. Najviac SMS správ sa už tradične posiela medzi 13. a 14. hodinou, a to až 1.240.429. Je to nárast oproti najvyťaženejšej hodine roka 2016 o zhruba 3 %.

Medziročne výraznejšie vzrástol počet odoslaných multimediálnych správ – zákazníci Slovak Telekomu na Štedrý deň 2017 poslali až 291.784 MMS, čo je v porovnaní s minulým rokom o 9 % viac. Aj tento ukazovateľ zaznamenal na Štedrý deň niekoľkonásobné vyšší počet oproti bežnej dennej prevádzke. Zmenila sa najvyťaženejšia hodina – tento rok sa najviac MMS posielalo medzi 13. a 14. hodinou (vlani to bolo o hodinu neskôr). Počas nej zákazníci odoslali až 57.317 MMS, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní s najvyťaženejšou hodinou minuloročného Štedrého dňa.

Až 100-% medziročný nárast počas Štedrého dňa zaznamenala mobilná dátová prevádzka Orangeu. Zákazníci v mobilnej dátovej sieti preniesli spolu 100.931 GB dát, z čoho viac než 80 % bolo prenesených v 4G sieti. Zákazníci v nej preniesli takmer 81.400 GB dát, čo predstavuje 206-% medziročný nárast.

Reklama

Prenesené dáta cez FiberNet narástli oproti minulému roku o 21 % a dosiahli 451.245 GB a cez DSL o 9 % v celkovom množstve 214.806 GB.

Zákazníci Orangeu 24. decembra uskutočnili 6.272.426 hovorov. Viac než 660.000 hovorov bolo zrealizovaných medzi 10.00 a 11.00 h.

Tisíce zákazníkov uprednostnilo zasielanie vianočných vinšov aj cez tradičné SMS či MMS správy, ktoré najviac posielali medzi 13.00 a 14.00 h. V tomto čase poslali viac ako 1,337 milióna SMS správ z celkového počtu 12.797.141 a takmer 60.000 MMS správ z celkových 622.640.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali