Ministri zahraničia sa dohodli, že sa dohodnú, ale nie je to isté

Ministri zahraničia sa dohodli, že sa dohodnú, ale nie je to isté

Brusel 30. januára 2015 (HSP/Foto:TASR)

 

Včera ministri zahraničia Európskej únie v Bruseli rokovali o predĺžení sankcií proti Rusku. Napriek mnohým špekuláciám žiadne prekvapenie sa nekonalo. Ministri sa dohodli na tom, že sankcie predĺžia o 6 mesiacov – do septembra tohto roku

Oficiálnym zdôvodnením je, že ide o odpoveď na obnovenie bojov na východe Ukrajiny. Niektorí analytici však pochybujú o spravodlivosti podobnej argumentácie: čo s tým má Rusko? Ukrajinská armáda, ktorá bojuje s povstalcami na juhovýchode krajiny, obnovila masívne útoky po celej šírke frontu. Kde je logika? Kyjev obnovil útoky na Donbase a EÚ zasa obnovuje sankcie voči Rusku. Nie je to na hlavu postavené?

Reklama
Na snímke šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová

Niektoré média si v tejto súvislosti pripomínajú príslovie: „Kto chce psa byť, palicu si nájde“… Poukazujú na to, že EÚ a USA mienia pokračovať v studeno-hospodárskej vojne s Ruskom a preto si nachádzajú aj tie neuveriteľnejšie zámienky, aby obviňovali Rusko a uvaľovali sankcie.    

Najnovšie opatrenia by mali zahŕňať zmrazovanie majetku a zákazy cestovania pre desiatky Ukrajincov a Rusov. Sankcie ostanú na základe rozhodnutia ministrov v platnosti až do septembra. Ministri rokovali aj o rozšírení zoznamu sankcionovaných osôb a o pridaní ďalších mien a subjektov na sankčný zoznam. Ich návrh by mal byť známy do jedného týždňa a rozhodovať sa o ňom bude na ďalšom zasadnutí 9. februára. Potvrdila to aj ministerka  zahraničných vecí EÚ Federica Mogheriniová.

Reklama

Niektoré média sa poponáhľali a označili tieto sankčné opatrenia ako hotovú vec. Nie je to však také isté. Ako jeden z dôvodov predĺženia sankcií ministri uviedli to, že je to „odpoveď na obnovenie bojov na východe Ukrajiny, kde Ruskom podporovaní separatisti začali ofenzívu vrátane ostreľovania pobrežného mesta Mariupoľ.“

Viacerí analytici a média poukazujú na to, že sa situácia vyvíjala „trochu“ inak. Ukrajinská armáda, ktorá využila krehké prímerie na predislokáciu a posilnenie svojich jednotiek hlavne tankmi a ťažkým delostrelectvom, v prvých januárových dňoch začala masírovaný útok po celom fronte. Lenže presne tak ako v lete, povstalci rýchlo odrazili útok a prešli do protiútoku. Média prízvukujú, že ministri zahraničných vecí EÚ si zasa nevšimli, kto je vinný: ako je možné, že zbadali protiútok povstalcov, ale nevideli, že ukrajinská armáda ako prvá zaútočila na všetkých frontoch? A zasa je na víne Rusko?…

Mnohé ruské a ukrajinské média uvádzajú, že s tými sankciami proti Rusku to nebude také jednoduché. Samozrejme, nik nevylučuje možnosť, že o 10 dní ministri tie sankcie odklepnú, ale poznamenávajú, že nie je to také isté. Pripomínajú, že sa niektorí vládni činitelia Rakúska, Maďarska, Talianska, Slovenska, Česka, Francúzska a najnovšie aj Grécka vyslovili za zrušenie sankcií. Zatiaľ všetci ministri zahraničných vecí EÚ poslušne dvíhali ruky „za“, ale to nemusí pokračovať večne. Je tu nová situácia – Grécko. 

Napríklad, aj nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel pre nemeckú televíziu ZDF prednedávnom povedal, že by sa EÚ nemala ponáhľať so zavedením ďalších sankcií voči Rusku. Prízvukoval, že nemecká vláda nie je presvedčená, že by EÚ teraz mala rýchlo naformulovať nové sankcie voči Rusku pre situáciu na Ukrajine.

USA a EÚ vyčítajú Rusku, že podnecuje konflikt na východe Ukrajiny tým, že povstalcom dodáva posily a zbrane. Moskva akékoľvek priame zapojenie sa do vojny odmieta. Pokračujú vzájomné obviňovania, diplomatický pingpong, ale žiadne konkrétne dôkazy „zločinov“  Ruska ani EÚ, ani USA nepredložili. V žiadnom prípade im to nevadí a pokračujú v sankčnej vojne: zámienku majú a to im postačí.

Reklama

USA sa tiež vyhrážajú novými sankciami voči Rusku. Na rozdiel od Moskvy ani neskrývajú, že otvorene podporujú kyjevskú vládu, ktorej už poskytli finančnú pomoc vo výške 2 miliárd dolárov. Pritom upodozrievajú Moskvu, že pomáha povstalcom, ale ani jeden konkrétny dôkaz Spojené štáty nepredložili.

Na čele najväčších „sankčných útočníkov“ v EÚ sú tri pobaltské krajiny a Poľsko. Poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna zasa vyzval Európsku úniu na sprísnenie sankcií voči Rusku. „Rusko musí vyvodiť závery. Musí si uvedomiť, že čelí jednotnému, jednomyseľnému postoju celého sveta,“ zdôraznil. Pozabudol však, že USA, EÚ, Kanada a Austrália to vôbec nie je celý svet a nespomenul na veľkých hráčov – Čínu, Indiu, Argentínu, Brazíliu, Kazachstan a pod, ktoré podporujú spoluprácu s Ruskom.

Analytici prízvukujú, že sa situácia ešte môže poriadne zamotať. Niektoré krajiny by nechceli pokračovať v sankčnej vojne proti Rusku, ale ich zástupcovia zatiaľ „poslúchajú“. Lenže na scéne sa objavilo Grécko a nik nevie, ako sa zachová. Experti poukazujú na to, že ak Európska únia nepôjde v ústrety Grécku a nepomôže mu vyriešiť problém s obrovskými dlhmi a bude tlačiť na Grékov, aby si poriadne utiahli opasky, Grécko môže vystúpiť z únie. A nemusí mať z toho veľké obavy.

Grécko potrebuje obrovskú finančnú injekciu, aby sa postavilo na nohy. Prakticky všetci experti – bez rozdielu, či „fandia alebo nefandia Rusku“ – prízvukujú, že tieto gigantické finančné prostriedky Rusko môže ochotne poskytnúť Grécku. Tým pomôže aj sebe: Grécko bude vetovať všetky pokusy o predlženie sankcií voči Rusku. Samozrejme, môže to viesť k „vykopnutiu“ Grécka z EÚ, ale za finančnej pomoci Ruska sa určite udrží na hladine. EÚ však zažije obrovský šok, ak ju Grécko opustí.

Preto analytici poukazujú na to, že výsledky rokovaní o sankciách voči Rusku o 10 dní môžu byť trochu prekvapivé. Nevylučujú možnosť, že ministri zahraničných vecí EÚ „objavia“ nejaký kompromis a zachovajú sa diplomaticky: pred Spojenými štátmi predvedú snahu tlačiť na Rusko a na Rusov uvalia iba kozmetické „diplomatické sankcie“. Aj vlk bude sýty, aj ovca celá. V  každom prípade, čím ďalej, tým to bude zaujímavejšie…   

Reklama

eu

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali