Ministerstvo vnútra pri žiadateľoch o azyl na Slovensku neeviduje žiadne vážnejšie incidenty

Ministerstvo vnútra pri žiadateľoch o azyl na Slovensku neeviduje žiadne vážnejšie incidenty

Bratislava 27. júla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Ministerstvo vnútra momentálne eviduje na Slovensku desiatky žiadateľov o azyl

Ministerstvo vnútra (MV) SR ani polícia za prvý polrok tohto roka neevidujú žiadne vážnejšie incidenty v azylových zariadeniach či v útvaroch policajného zaistenia pre cudzincov na Slovensku. V tomto období požiadalo o azyl v Slovenskej republike 57 ľudí. Azyl bol udelený 155 žiadateľom, vrátane skupiny 149 Iračanov, ktorých Slovensko prijalo koncom minulého roka. Doplnková ochrana bola poskytnutá šiestim žiadateľom. TASR informoval Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra a hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

MV SR momentálne eviduje na Slovensku desiatky žiadateľov o azyl. V záchytnom tábore v Humennom ide o štyri osoby, v pobytovom tábore Opatovská Nová Ves sa nachádza desať žiadateľov o azyl, v pobytovom tábore Rohovce evidujú 15 žiadateľov a v záchytnom tábore v Humennom, ktorý sa využíva aj na humanitárny transfer, je momentálne umiestnených 110 utečencov.

V prípade záchytného tábora v Humennom však ide o poskytnutie dočasného útočiska utečencom, ktorí na Slovensku neostávajú, ale do šiestich mesiacov smerujú do cieľových krajín, väčšinou USA a Kanady. „Ide o utečencov, ktorí majú štatút utečenca OSN. Migračný úrad MV SR v rámci humanitárneho transferu im poskytuje ubytovanie, stravu a základné hygienické potreby,“ uviedol pre TASR Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

Reklama

Slovensko podľa rezortu vnútra takto poskytuje kapacity na zvládanie ťažkej situácie najmä zraniteľným utečencom, ako sú matky s deťmi, ktorí sa nachádzajú v konfliktných zónach a potrebujú okamžitú evakuáciu.

Od roku 2009 bolo na Slovensku v rámci humanitárneho transferu 1035 presídlencov – osôb pod ochranou Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Odišlo 925 presídlencov.

Slovenská republika je jedným z dvoch štátov Európskej únie, ktoré týmto spôsobom pomáhajú utečencom.

Žiadne priestupky či trestné činy neeviduje polícia v období prvého polroka tohto roka ani v útvaroch policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach a Medveďove.

„Za prvý polrok tohto roka bolo v týchto útvaroch umiestnených 374 osôb, najviac ich pochádzalo zo Sýrie, Afganistanu, Iraku, Pakistanu, Alžírska. O azyl požiadalo v zariadeniach celkovo 18 osôb,“ povedala Baloghová pre TASR.

Reklama

Minulý rok v lete informoval policajný prezident Tibor Gašpar o vážnejšom konflikte medzi dvoma migrantmi, počas ktorého jeden z nich použil pri útoku zubnú kefku upravenú ako bodec.

Polícia muža obvinila z ublíženia na zdraví.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali