Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR: Národný projekt má pomôcť ľuďom so zdravotným postihnutím žiť nezávislý život

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR: Národný projekt má pomôcť ľuďom so zdravotným postihnutím žiť nezávislý život

Bratislava 26. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Aj ľudia odkázaní na pomoc spoločnosti by mali žiť nezávislý život. Prispieť má k tomu národný projekt Deinštitucionalizácia zariadení sociálnych služieb – Podpora transformačných tímov. Jeho cieľom je zmeniť systém poskytovania sociálnych služieb tak, aby zdravotne postihnutí, seniori a deti v náhradnej starostlivosti prešli zo sociálnych zariadení do komunitnej starostlivosti. Po odchode z inštitúcie by mali dostať podporu od vyškolených pracovníkov, dobrovoľníkov či členov rodiny. Pomáhať by im mali napríklad pri kŕmení alebo dohliadať na ich správanie. Agentúru SITA o tom v rozhovore informovala Marianna Šebová z Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR

Na snímke Ján Richter

V praxi to bude vyzerať tak, že ľudia žijúci v inštitúciách, menej osobných zariadeniach, budú mať možnosť žiť bežný a normálny život v spoločnosti a komunite. Súčasťou toho bude aj zmena prostredia, v ktorom žijú. Z veľkých a menej útulných objektov na okraji mesta by sa mali presťahovať do obydlí v obciach a mestách. Podľa Šebovej však k tomu bude potrebná podpora spoločnosti. „Potrebujú mať okolo seba sieť dostupných verejných, zdravotných a sociálnych služieb, prístup k informáciám a špeciálnym pomôckam, ktoré im pomôžu zotrvať v rodinnom prostredí a v komunite,“ povedala. Ako ďalej pre SITA priblížil expert Implementačnej agentúry Miroslav Cangár, niektorí budú možno potrebovať finančnú podporu, niektorí budú potrebovať sa len s niekým porozprávať a niektorí budú potrebovať pri sebe spoločníka 24 hodín. „Podpora musí byť vždy primeraná a v tej chvíli je to tak, že ľudia, ktorí tú primeranú podporu poskytujú, tvoria záchrannú sieť, ktorá by mala pôsobiť preventívne pred hrozbami, ktoré by mohli nastať,“ dodal.

Reklama

Implementačná agentúra ministerstva začala projekt realizovať minulý rok v spolupráci s Radou pre poradenstvo v sociálnej práci, Slovenskou úniou podporovaného zamestnávania a Fakultou architektúry STU – Výskumným a školiacim centrom bezbariérového navrhovania – CEDA. Do projektu bolo doteraz zapojených prvých 25 zariadení sociálnych služieb. Postupne v štyroch cykloch by sa malo zapojiť 96 zariadení na celom Slovensku. Aj vďaka tomuto projektu Slovenská republika postupne napĺňa Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím, ktorý kladie dôraz na zabezpečenie rovnakých práv všetkých osôb so zdravotným postihnutím, vrátane ich práva na život v spoločenstve s rovnakými možnosťami a voľbami ako majú ostatní ľudia. Projekt je financovaný zo zdrojov Európskej únie.

Do národného projektu sa zapojil napríklad Domov sociálnych služieb (DSS) Slatinka, ktorý poskytuje sociálne služby deťom a dospelým občanom s mentálnym postihnutím, duševnými poruchami a kombinovaným postihnutím bez vekového ohraničenia. Pôvodne svojim klientom poskytovali sociálne služby v historickom kaštieli na Dolnej Slatinke vzdialenom od mesta Lučenec približne štyri kilometre. Kvôli historickej hodnote kaštieľa v ňom nebolo možné robiť zásadné zmeny. „Nebolo ho možné debariérizovať, nachádzali sa v ňom veľkokapacitné spálne bez možnosti súkromia, boli porušované základné ľudské práva, čo nedovolilo poskytovanie sociálnych služieb s platnou legislatívou,” uviedla pre agentúru SITA riaditeľka DSS Slatinka Renáta Šimová. Preto začali klientov postupne sťahovať z neúčelového kaštieľa do menších objektov rodinného typu v meste Lučenec. „Proces deinštitucionalizácie začal prípravou prijímateľov sociálnej služby na zásadnú zmenu v ich každodenných životoch, postupným opúšťaním historického kaštieľa v areáli domova do menších rodinných domov, ktoré však zatiaľ neprešli rekonštrukciou a nie sú prispôsobené potrebám osôb so zdravotným znevýhodnením. V areáli kaštieľa v rodinnom dome zostáva ešte žiť 15 prijímateľov s najvyššou mierou podpory,” vysvetlila.

Reklama

Na ukončenie procesu transformácie zariadenie vypracovalo DSS Slatink investičný projekt. Na základe neho by mali byť vytvorené moderné, komunitné sociálne služby, variabilné a flexibilné nielen pre občanov z Lučenca, ale aj regiónu Banskobystrického kraja. Projektom sa podporí aj vízia zariadenia poskytovať sociálne služby, v ktorých budú občania partnermi zamestnancov bez ohľadu na mieru ich zdravotného postihnutia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali